miercuri, 11 iulie 2012

Doctor Oz - Stimuleaza-ti metabolismul din interior

Daca ati visat mereu sa aveti un metabolism rapid, aflati ca va puteti indeplini visul cu ajutorul sfaturilor lui Chris Powell. El e renumit pentru cazuri in care s-a slabit repede, mult si in mod natural. El va dezvalui planul-minune prin care se stimuleaza metabolismul. Socant: el sustine ca va puteti invinge genele ca sa va inviorati metabolismul. Chiar daca parintii dvs. au avut probleme cu greutatea, chiar daca sunteti supraponderal sau obez, nu trebuie sa aratati ca parintii vostri. "Gandeste-te ca metabolismul tau e ca un furnal. Scopul nostru e ca furnalul sa arda cat mai tare. E vorba despre ce mananci si cand. Daca mananci la momentul potrivit, cu cat mananci mai mult, cu atat slabesti mai mult. Daca exista vreun ingredient-minune, acela este credinta. E vorba sa intelegi planul corpului uman. Trebuie sa-ti faci din metabolism un prieten, nu un dusman!  " sustine Chris. El are o carte noua numita "Alege sa slabesti". "metabolism" inseamna schimb de energie, drept urmare iti poti schimba metabolismul. 
Trebuie facut mai intai un test al metabolismului, care ne va ajuta sa intelegem daca ai nevoie sa-ti schimbi metabolismul si care sunt piedicile. 
Sunt 5 intrebari-cheie:
1. Ai slabit in trecut si ai pus apoi kilogramele la loc?
Chris studiaza sabloane, comportamente din trecut, fiindca aceasta a adus corpul in starea lui prezenta.
2. S-a incetinit sau oprit procesul de slabire?
Cautam sa aflam in ce stare se afla corpul vostru acum.  Daca e lent, stim ca arde aceeasi cantitate de calorii pe care o primeste.
3. Sari adesea peste mese? 
Acest raspuns ne spune ce se intampla hormonal si chimic in corp si cum reactioneaza metabolismul. E o intrebare importanta.
4. Acum ai o dieta saraca in calorii?
 Studiem hormonii si felul cum metabolismul se adapteaza la o dieta saraca in calorii.
5. Ai eliminat carbohidratii din dieta?
La fel si aici, sunt studiati hormonii pentru ca ei controleaza multe lucruri. Eliminarea carbohidratilor ne spune ce se petrece.


 Daca  ati raspuns afirmativ la oricare dintre intrebari, Chris sustine ca aveti un metabolism lent si exista metode pentru a-l stimula. Chris explica faptul ca exista 3 reguli-cheie
- REGULA 1: trebuie sa-ti stimulezi metabolismul la fiecare 3 ore, mancand o portie din 3 feluri de alimente. Se mananca la micul-dejun si, apoi, din 3 in 3 ore:
Mereu vom avea 3 lucruri in farfurie, mereu proteine, vegetale si carbohidrati complecsi sau grasimi. Luam carbohidrati complecsi in ziua bogata in carbohidrati. Apoi, inlocuim carbohidratii cu grasimi, in zilele sarace in carbohidrati (cand ardem grasimi). Deci avem zile cu consum mare de carbohidrati, cand sporim masa musculara. La fiecare masa, alegeti alte alimente.
Demonstratia unui metabolism rapid: iei micul-dejun, stimulezi metabolismul (aprinzi un foc). Metabolismul e declansat fiindca ai luat micul-dejun si incepi sa arzi calorii. Peste 3 ore insa, el incepe sa scada, ceea ce e normal. Ce e de facut? Iei o gustare. Astfel, metabolismul se accelereaza. Vine pranzul, mai mananci putin. Accelerezi metabolismul. Acum arzi mai multe calorii. Dupa alte 3 ore, metabolismul se reduce. E timpul pentru o gustare. Iar se stimuleaza metabolismul. In sfarsit, pana la ora 17, ti-e foame din nou. Mananci din nou. Se ard toate caloriile si, pana te culci, metabolismul incetineste, dar a ars deja toate caloriile si nu a depus grasime.
Multi dintre oameni gresesc si sar peste micul-dejun; e dimineata, metabolismul e oricum la cote scazute. Cand sari peste micul-dejun, se stinge aproape de tot focul. Apoi sar si peste gustare: nu mananca pana la 12, 13 sau 14. Focul e aproape stins. Cand in sfarsit, iau pranzul, metabolismul e stimulat, dar nu e la fel de puternic ca atunci cand mananca normal. Oamenii iau o gustare si astfel metabolismul e inca putin stimulat. Urmeaza cina. Fiindca aceasta cina nu a fost precedata de mesele care trebuiau si care ar fi stimulat metabolismul, caloriile nu sunt arse  cum s-ar fi intamplat in mod normal. Metabolismul incetineste tot mai mult si, pana ce persoana adoarme, el se stinge de tot. Aceasta e problema cu metabolismul.
REGULA 2: aceasta va stimula termostatul metabolic, declansat de tiroida. Determina ritmul in care creste si scade temperatura corpului, dar si ritmul in care metabolismul arde calorii. Glanda tiroida e in forma de potcoava si se afla imediat sub trahee, in marul lui Adam din gat. O persoana normala, nu ar trebui sa-si poata simti tiroida atunci cand o pipaie. Asa arata o tiroida hipertrofiata:
Daca vedeti o persoana cu gat proeminent, acesta e motivul.E important sa va mentineti glanda tiroida in stare de functionare, la viteza maxima, altfel metabolismul va incetini. Carbohidratii sunt cheia: ei cresc ritmul in care corpul transforma hormonii tiroidieni, si ajuta la mentinerea sanatatii tiroidei. Adesea auzim de oameni care reduc carbohidratii, insa avem nevoie de ei; sunt niste nutrienti naturali, necesari, esentiali pentru organism.  Cand vorbim despre carbohidrati, vorbim despre cei naturali, integrali. Majoritatea nu mancam decat grau si porumb, desi exista multe alimente incredibile: amarant, hrisca, alac, quinoa, radacinoase (cartofi dulci), fasole rosie sau neagra, legume. Adesea gasim fasolea in conserve, fiindca asa se prepara mai usor. Fasolea si lintea conservate sunt fantastice, insa alegeti varianta cu continut scazut de sodiu. Si, fireste, fructele: mancati un curcubeu de culori, daca se poate. Culorile diferite reprezinta alte vitamine si fitonutrienti. E aproape ca si cum ai manca o multivitamina.
S-a dovedit ca scoaterea carbohidratilor din dieta diminueaza functionarea tiroidei cu 50%. Cand adaugi iar carbohidratii, functia tiroidei revine la valoarea normala, deci chiar controlezi functionarea acelei glande remarcabile prin felul cum consumi carbohidrati. Controlam felul cum functioneaza organele folosind nutrientii.
- REGULA 3: iti cere sa construiesti  un muschi metabolic.Cand e vorba sa se mentina sau sa se formeze un muschi, de multe ori, daca suntem la dieta si consumam putine calorii, corpul va consuma din muschii pe care ii avem. Muschii sunt masinaria noastra metabolica. Ei sunt mai activi in timpul metabolismului decat oricare alt tesut din corp: trebuie sa-i mentinem, sa-i dezvoltam. Facem acest lucru cu sport de rezistenta. Asadar, trebuie vizat cel mai mare grup de muschi: in picioare - muschii fesieri, ai coapsei. Cand ii pui in miscare, ai parte de un miracol metabolic. Deci pentru formarea si dezvoltarea muschilor, trebuie facute GENUFLEXIUNI, suntem facuti sa ne lasam in jos si sa ne ridicam: picioarele stau departate la nivelul umerilor, greutatea e pe calcaie iar mainile se intind in fata atunci cand ne lasam in jos. Apoi ne impingem pe calcaie si ne ridicam.
Ca sa punem muschii in miscare, trebuie sa facem "alergari pe loc".  Exercitiile incep cu 3 minute de intensitate scazuta de alergare pe loc (o putem face uitandu-ne la tv). Dupa 3 minute, se creste intensitatea la mediu, ridicand genunchii mai sus (2 minute) si apoi inca 1 minut de intensitate mare. Apoi se fac niste sarituri cu mainile in sus atunci cand departam picioarele si cu ele pe langa corp cand apropiem picioarele.
http://www.doctoroz.com/videos/3-rules-reboot-metabolism


http://www.drozfans.com/dr-oz-diet/dr-oz-chris-powells-metabolism-boosting-plan/


CELE MAI MARI MITURI LEGATE DE METABOLISM CARE VA IMPIEDICA SA SLABITI:
1. METABOLISMUL MEU E GENETIC . Mit sau adevar?
Este vorba de un mit, chiar daca exista o componenta genetica. Se spune ca genetica incarca arma, dar stilul de viata apasa pe tragaci. Insa majoritatea stramosilor (daca gasiti poze cu ei) sunt slabi. Mancarea noastra s-a schimbat foarte mult in ultimii 50 de ani, ne bombardam cu mancare procesata. Stilul de viata ne-a adus unde suntem astazi.
2. IMI INCALC DIETA. Mit sau adevar?
Din nou un mit. Daca mananci multi carbohidrati, metabolismul va fi accelerat. Motivul real este de faptul faptul ca mananci prea mult, consumi calorii in exces. Primesti mai multe calorii decat arde corpul tau.  De aceea, e important sa ai grija cate calorii mananci si CAND le mananci. E important sa lasi deoparte dieta si sa mananci ce vrei, din cand in cand. Trebuie facuta asta in cadrul unui plan, poate 1 data sau de 2 ori pe saptamana. Cand incerci sa slabesti, e important sa ai un plan clar.
3. MANANC INCONSTIENT, FARA SA MA GANDESC. Mit sau adevar?
E adevarat. Suntem oameni si mancatului inconstient i se spune "hipno-bulimie" sau "bulimie oarba". Uneori, te uiti la TV si deodata te trezesti la dulap  si te intrebi cum ai ajuns acolo. E normal sa ne stimuleze ceva si sa reactionam pentru ca suntem robii obisnuintei. Dar exista si tactici pe care le putem folosi ca sa evitam problema. Poti schimba ordinea mancarii din dulap; astfel, daca il deschizi si cauti chipsurile, gasesti o sticla cu sos de marinata. Imediat, constientizezi situatia. Trebuie sa gasesti o solutie si asta te va face sa ai controlul. 

Un pont pentru POFTE: ia o lingura din grasimea ta favorita (ex.: untul de arahide), sau o mana de nuci sau branza feliata. Grasimea din acestea se metabolizeaza in circa 15-20 minute. 7-9 grame de grasime declanseaza un mecanism hormonal in stomac ce trimite un semnal de satietate catre creier. Astfel, dispare orice urma de foame dupa 15-20 minute.


Exista un organ de care poate nu ati auzit niciodata, mic cat un bob de mazare, dar care creeaza probleme ca: laba gastii, aripioare sau pungi de grasime la brate: GLANDA PITUITARA.
Locul glandei pituitare este in hipotalamus, in mijlocul creierului, acolo unde ies nervii oculari:




Glanda pituitara produce multi hormoni, unul din ei fiind hormonul cresterii ("fantana tineretii"). El e secretat toata ziua, dar nu mereu in moduri previzibile; cea mai mare crestere are loc cand te culci. Astfel, daca nu ai destul din hormonul cresterii, se intampla lucruri "rele". 
Atunci cand nu ai destul hormon de crestere, primul lucru pe care il face este sa schimbe felul cum corpul aduna grasimea: depozitezi mai multa grasime cand nu ai suficient hormon de crestere.  Asta se intampla cand imbatranesti: celulele sangelui inghit grasimea, pielea isi pierde elasticitatea si te alegi cu talpa-gastii. Pierzi si masa musculara. Cand pierzi aceasta masa, grasimea din spatele bratelor se mareste si te alegi cu pungi de grasime la brate. Deci au loc 3 lucruri: acumulezi mai multa grasime, pierzi muschi si pielea isi pierde elasticitatea.
Dar cum se elibereaza acest hormon? Cand esti o persoana tanara, e in cantitate mare, dar dupa 30 de ani incepe sa scada si scade tot restul vietii.


Ce se poate face in acest sens? Trebuie sa ai un varf in jur de 10 ani, fiindca atunci cresti mai mare; nu mai cresti in inaltime dupa 30 de ani. Pe masura ce hormonii scad mai mult (mai ales la menopauza), hormonul de crestere ii afecteaza pe ceilalti, si totul se duce de rapa. Cum recuperezi tineretea pe care o vrei? Cel mai folosit mod de a compensa deficienta de hormon al cresterii este sa faci o injectie: injectia cu hormon de crestere. Cand li se face animalelor astfel de injectii, ele nu mai traiesc la fel de mult, de aceea doctorul Oz nu crede ca aceasta e cea mai buna solutie. E un hormon prea important ca sa fie luat in doze masive. Exista insa niste solutii alternative de a acumula hormon de crestere, una din ele fiind somnul.
Varianta cea mai usoara e ceaiul de schinduf ("Fenugreek tea"), foarte popular in Asia. Studii preliminare arata ca are unimpact dramatic asupra hormonului de crestere, crescand totodata si nivelurile de energie. 


A doua alternativa este L-arginina: un aminoacid important pentru eliberarea hormonului de crestere. El stimuleaza corpul sa faca ce trebuie cu glanda pituitara; se iau 2 gr de 3 ori pe zi.
Dar solutia preferata a doctorului Oz si pe care o sustine cel mai mult e SOMNUL. El recomanda o masca de somn fiindca, atunci cand pui o masca, blochezi lumina si stimulezi melatonina din creier, ajungand sa dormi mai profund. 


CELE MAI MARI PROBLEME ALE CORPULUI: de la grasimea abdominala la pungile de sub ochi- cele mai noi proceduri pentru acestea
1. Prima procedura revolutionara este un facelift facut de un robot numit "The artist"
Acesta ii permite medicului sa-ti sculpteze fata ca un artist. A se vedea pozele de mai jos:
Multi dintre noi aleg proceduri non-invazive, folosirea unor umpluturi e un mod grozav de a face acest lucru. Sunt persoane care, pe masura ce imbatranesc, pierd din volumul vacial; pentru acestea, se poate face un facelift folosind o injectie cu lichid. Dar, odata cu aparitia aparatului The Artist, se foloseste tehnologia robotica pentru a controla cu precizie cata umplutura trebuie folosita. Facand acest lucru, suntem siguri ca e cea mai precisa tehnica posibila pentru a creste volumul facial si pentru obtinerea unui rezultat perfect. Se introduce lichid exact cum se introduce si in varianta clasica. Nu se formeaza umflaturi sub piele. Se pot astfel ataca ridurile fine pentru un rezultat perfect. Important e ca ii permiti chirurgului sa fixeze precis materialul dorit. Nu e nevoie sa se maseze fata dupa aceea. Stim ca, atunci cand suntem mai in varsta, uneori volumul ajunge in locuri unde nu vrem sa ajunga. Fata se da cu crema de amortire si se curata si cu alcool. Rezultatul final se vede dupa 30 minute. Referitor la costuri, pretul variaza in functie de ce se injecteaza; unii doctori cer in plus $100 ca sa foloseasca aparatul.

2. A doua procedura revolutionara va ajuta pielea uscata, cu prurit, de care sufera 7 milioane de americani, zilnic. Psoriazisul, un exemplu tipic, la cot: 
Avantajul la procedura aceasta este c-o poti face in intimitatea propriei case. Este o tehnologie pe baza de ultraviolete. Lumina ultravioleta se plaseaza pe placa de psoriazis. Este o senzatie calda, blanda. Omoara celulele care provoaca inflamatia care cauzeaza psoriazis. Inainte, trebuia sa vii de 2-3 ori pe saptamana (pe o perioada de mai multe luni) la medic si sa stai intr-o boxa cu lumina. Aparatul se calibreaza inainte dupa reteta primita de la medic. Principalul tratament clasic pentru psoriazis sunt steroizii. Unele persoane aud de steroizi si se sperie. Insa folosind acest aparat, nu se foloseste crema, nu te murdaresti, nu mai e nevoie sa mergi la medic. 50% dintre oamenii cu psoriazis il au pe scalp, principala cauza fiind stresul; corpul iti ataca pielea. Boxele de lumina ii costau pe medici $100.000 iar pacientul trebuia sa plateasca la fiecare sedinta. Da rezultate, dar e incomod. Noul aparat e acoperit de majoritatea asigurarilor din SUA si se numeste LEVIA ($5900 daca nu au asigurare sau $2000 daca ai); el se ia pe reteta, de la medic. Doctorul stabileste tipul de tratament ca sa nu exagerezi sau sa nu faci prea putin. Pentru scalp, aparatul e prevazut si cu o periuta, se observa si lumina acestuia in momentul folosirii: