marți, 10 iulie 2012

Doctor Oz: Chiropractica pentru durerile de spate

Chiropractica, numita si manipularea coloanei vertebrale, e considerata un tratament alternativ dar si controversat pentru durerile de spate. Insa un studiu recent arata ca ar putea fi la fel de eficienta ca si medicamentele analgezice pentru 80% din populatie care sufera de dureri de spate. Cuvantul "chiropractica" deriva din limba greaca si inseamna "facut cu mana". Se aplica forta intr-un mod controlat pentru a repune la loc structura coloanei vertebrale, pentru a reda mobilitatea si a restabili echilibrul. Dar ce se poate intampla ca sa fie nevoie de un astfel de tratament? De regula, durerile apar atunci cand dormim.. la venirea noptii, nu ne mai simtim confortabil si ne foim tot timpul, vertebrele coloanei nu mai au pozitia normala. Daca se deplaseaza putin, toate fortele din timpul miscarilor sunt multiplicate si apare disconfortul. 
Aceasta e structura osoasa care alcatuieste coloana:
Structurile mov sunt discurile. Daca le rasucim, vom observa cum se deplaseaza, acest lucru provocand durerea. O alta cauza e inflamatia: cand discul inflamat iese afara, pune presiune pe structura, pe nerv, si asa arata un discu cu hernie (balonul rosu):
Chiar daca nu este grav, discul poate intepa nervul. Acesta la randul sau se poate umfla si daca situatia de agraveaza, veti ajunge sa simtiti mult disconfort si recuperarea dureaza mult. PREVENTIA  este secretul. Muschii spatelui trebuie intariti pentru ca structura osoasa sa nu suporte toate fortele din timpul miscarilor gresite. Doctor Oz recomanda un exercitiu, pozitia la care se apeleaza se numeste "cumpana". Se sta in patru labe si se ridica piciorul drept, mentinand in acelasi timp pozitia celorlalte membre.
Daca doriti sa aiba efect, se ridica si mana stanga. Apoi se ridica si cealalta mana. Exercitiul nu costa nimic, se poate face acasa si intareste muschii spatelui.
Medicina mascheaza simptomele, in vreme ce chiropractica actioneaza asupra cauzei.


O poseta nu e doar locul in care inghesui banii si cheile. Ea contine si obiecte de urgenta pentru a face fata oricarei situatii, de la buze crapate si pana la piele uscata. Exista 3 obiecte pe care doctor Oz ni le recomanda sa le avem in poseta tot timpul.
- o miniperiuta de dinti pliabila: ocupa mai putin spatiu, nu este grea; in interiorul cutiei exista si putina pasta de dinti pentru reimprospatarea respiratiei. La un capat, are si o scobitoare. Costa $5 un pachet cu 4 bucati.
- pliculetul de ceai verde - daca vrei sa-l folosesti, il scufunzi in apa calda si-l aplici pe buze daca le ai crapate si uscate. Ceaiul verde contine polifenoli care inmoaie tesutul inflamat si ajuta la vindecarea crapaturilor. Il poti pune pe buze ori poti sa bei o cana cu ceai la final.
- crema cu unt de nuca de cocos - este cea mai buna substanta hidratanta. Este folosita de secole pentru a netezi pielea. Se foloseste pe tot corpul. De asemenea, o poti aplica si pe par pentru a evita electrizarea lui. Creeaza o bariera intre piele si mediu.


Mancarea poate preveni bolile si cariile. Identificati:
- Ce fruct curata dintii: kiwi sau zmeura?
KIWI
- Ce leguma va curata dintii: telina sau avocado?
TELINA
- Ce fruct uscat va curata dintii: prunele sau stafidele?
STAFIDELE previn depunerea bacteriilor pe smaltul dintilor si contin si antioxidanti.