marți, 10 iulie 2012

Doctor Oz - Glutenul. Transpiratia urat mirositoare

Principala cauza teoretica a faptului ca nu pierdeti in greutate este GLUTENUL. Doctor Oz incearca sa desfiinteze mitul cu gluten: glutenul chiar va ingrasa? El confera aluatului elasticitatea si face covrigii atat de buni. Se gaseste in grau, orz si secara. 99% dintre dvs. sunteti sensibili la el si nici macar nu stiti asta. Chiar daca acesta e continut in mancaruri pline de carbohidrati ca: painea, cerealele, pizza, paste, glutenul e, de fapt, o PROTEINA. Ea se afla in centrul grauntei. Cu 10 ani in urma probabil nici nu auzeati de gluten, dar acum nu poti merge la piata sau la restaurant fara sa vezi variante in care sa nu existe gluten. Aceasta "moda" a aparut ca un raspuns la sporirea numarului de oameni cu intoleranta la gluten, boala celiaca , sau a celor sensibili la el. Acum e ultima moda a dietelor. Daca eliminam glutenul, pierdem in greutate? Ce primeste, de fapt, in acele produse fara gluten? Acestea te fac de fapt sa te ingrasi?
Fondatorul si directorul Centrului de Sanatate Ultra, dr. Mark Hyman,  a petrecut peste 10 ani studiind glutenul. El sustine ca cercetarile recente indica faptul ca glutenul poate afecta multa lume. El se gaseste in grau, orz si secara iar cercetarile indica faptul ca acesta provoaca inflamari in corp si are legatura cu peste 50 de boli. Sunt lucruri pe care oamenii nici nu stiu ca le au: probleme la sistemul imunitar, artrita, probleme digestive, psihiatrice (depresia, anxietatea) si de nutritie (anemie si deficienta de vitamina D), boli cardiace si cancer. Ne intrebam de ce se intampla asta: din cauza dietei noastre proaste: multe zaharuri, grasimi, mancaruri procesate.
Doctorul Oz nu intelege de ce foarte multa lume, incercand sa scada in greutate, apeleaza la dieta fara gluten si cumpara produse fara gluten, nestiind ca acesta e o proteina, nu un carbohidrat. De fapt, lumea nu renunta la fainoase, ci mananca "porcarii" fara gluten; daca ar renunta la paste, biscuiti, paine, ar slabi cu siguranta. Studiul pacientilor cu boala celiaca a relevat faptul ca 81% dintre ei au crescut in greutate. De ce oare? Pentru ca merg la supermarket, la bacanie, si acolo gasesc toate aceste mancaruri fara gluten.
Pentru majoritatea americanilor, glutenul nu ingrasa, dar pentru cei care au o problema in acest sens (20 milioane de oameni), da. 99% au aceasta problema si asta ne ingrasa. Cum? Glutenul sporeste inflamatia. Orice sporeste inflamatia, provoaca rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca organismul trebuie sa produca mai multa insulina pentru a avea glicemia necesara. Cand acest lucru se intampla, te ingrasi. Insulina te ajuta sa depui grasime. Oamenii au tot felul de simptome fara sa stie ca au aceasta problema, iar ea este 100% vindecabila. Foarte multa lume urmeaza un regim fara gluten pentru ca suntem bombardati cu astfel de produse in orice magazin si revista. Insa e ceva bun la aceasta dieta daca nu ai o problema cu glutenul? Se pare ca nu e nimic bun, sunt doar mancaruri modificate, procesate. Insa daca urmezi o astfel de dieta cu: fasole,  nuci, seminte, peste si legume - totul e in regula. Mancarurile fara gluten pot provoca de 2 ori mai multe probleme decat cele care contin. Daca vrei sa faci ce trebuie, studiaza problema, pentru ca renuntand la gluten NU scazi in greutate, ci invers: te ingrasi.
Exista 3 moduri prin care mancarurile fara gluten va ingrasa. 
1) SURPLUSUL DE CALORII. Cea mai mare problema este cea legata de calorii. Au fost cercetate zeci de mancaruri si s-a descoperit ca in multe cazuri versiuniel fara gluten aveau mai multe calorii decat cele care contineau faina.
De exemplu, vafele fara gluten au 270 calorii iar celelalte numai 140. Biscuitii fara gluten au 130 calorii, cei cu gluten doar 70. De aceea, e absurd sa consumam mancaruri proaste fara gluten.
2) LIPSA FIBRELOR. In dieta, fibrele sunt foarte importante si dau sentimentul de satietate - acest lucru impiedicandu-ne sa mancam. O briosa englezeasca normala contine 3 grame fibre, in vreme ce cea fara gluten are 1 gram. Painea neagra fara gluten contine 2 grame iar cea normala 4 grame. Asadar, eliminand glutenul, eliminam si lucruri care ajuta sa slabim.
3) CARBOHIDRATII - nu e vorba de numarul total de carbohidrati, ci trebuie sa ne gandim la cei care ne sunt de folos: fasolea, fructele, legumele, cerealele integrale. Apoi, mai sunt carbohidratii rafinati, adica toate produsele "albe": faina alba. In mancarurile fara gluten se afla adeseori amidon, faina din orez. Carbohidratii rafinati va cresc glicemia. Astfel, va va fi mai greu sa va stapaniti poftele, iar asta poate determina sa mancati prea mult si sa cresteti in greutate.Cand ne referim la carbohidratii buni (cei din cerealele integrale), orezul brun daca vrei fara gluten, fasole, fructe etc., acestea cresc mai putin glicemia, asa ca va va fi mai usor s va stapaniti poftele si sa slabiti.
Nu exista motiv pentru care cineva sa urmeze o dieta fara gluten daca nu e o nevoie medicala. Persoanele care consuma cereale integrale au o conditie fizica mai buna, mai putina grasime pe burta


Doctorul Oz prezinta un plan de 2 saptamani pentru a afla daca glutenul va ingrasa. Astfel, trebuie sa incercam sa scapam de glutenul din dieta. Numerosi oameni au simptome de: oboseala, depresie, dureri de cap, probleme digestive, dureri articulare si nu stiu ca au legatura cu glutenul. Asadar, singurul mod in care se poate afla este eliminarea sa completa pe parcursul a 14 zile. Dupa trecerea acestei perioade, vedem cum ne simtim. Apoi, il reintroducem in dieta si observam cum ne simtim. Daca avem dureri de stomac, de cap sau articulare, suntem obositi sau nu putem dormi, stim ca glutenul poate provoca aceste simptome. Atunci, ar trebui sa verificam prin analiza. Doctorul Oz a dezvoltat o serie de retete pentru o perioada de 14 zile pentru a ne ajuta sa scapam de gluten.
Pentru micul-dejun cu gluten, cei mai mari vinovati sunt covrigii si cerealele, asa ca avem nevoie de alternative. Ca exemplu de mic-dejun fara gluten: terciul de cartofi cu ou, care contine proteine, legume:


In plus, un cocktail cu proteine din orez, cu nuci, iaurt e recomandat si el pentru ca nu contine gluten.
Pentru pranz, vinovatii clasici sunt sandvisul cu carne si supele. Din sandvis, chiar daca ne gandim ca invelisul poate fi problema, de fapt curcanul este, pentru ca o carne procesata contine gluten. Gustul si umplutura folosesc glutenul pe post de adeziv. Supele au substante care le ingroasa, precum faina; faina din supa o face groasa, dar nu stii ca e gluten, ai impresia ca mananci o supa de mazare. Pentru acestea, exista alternative: salata Waldorf e excelenta: contine tofu si mere, nuci. Puteti manca si un sos vegetarian picant. O cina clasica implica: pizza, paste...daca vrei sa renunti la gluten, n-ai voie sa mananci asa ceva. Alternativa consta in peste, pui, cartofi, orez salbatic, quinoa, broccoli, orez brun si alte cereale bune. In ceea ce priveste gustarile, in loc de chips-uri si covrigei, alternativele sunt: morcovi, fructe, masline pisate (pentru ceva sarat), floricele, alune si ciocolata neagra.
Exista insa surse de gluten in locuri unde nu v-ati fi imaginat, pentru ca nu le mancati. Mult gluten poate fi ascuns in: rujuri, pasta de dinti, plastilina, medicamente, dilatant, contractanti, pe plicuri, timbre.
Cand oamenii sunt bolnavi, au tot felul de simptome, asa ca pentru a sti ce au, e nevoie de analize; in acestea se urmaresc toti anticorpii ce indica faptul ca au aceasta problema. Cercetatorii au indicat ca 8% dintre noi avem acesti anticorpi si nici nu ne dam seama. 99% dintre noi nu suntem diagnosticati si multi avem tot felul de simptome. Daca va simtiti bine dupa aceste 14 zile, ati putea avea o problema cu glutenul. Daca nu observati nicio diferenta, nu veti pierde in greutate daca eliminati glutenul din dieta. Nu asta va provoaca cresterea in greutate.


TRANSPIRATIA URAT MIROSITOARE
E stanjenitor, dificil de inlaturat si, cel mai important, pute. Doctor Oz dezvaluie cauza mirosurilor nedorite si cateva metode simple de a le preveni in viitor. Exista 2 tipuri de glande sudoripare:
-glandele apocrine, care se afla in anumite locuri (la subrat, in zona inghinala)
-glandele normale, care se afla in tot organismul si trebuie sa ne scape de excesul de fluide. Pe masura ce se evapora, acesta ne raceste.
Atunci cand transpiram (glanda sudoripara normala se activeaza), dar nu interactionam cu bacteriile pentru ca avem doar apa si electrozi, care sunt niste substante chimice, asa ca bacteriile nu pot manca asta. Insa glandele apocrin, e atunci cand transpiram, produc o transpiratie diferita, ce contine mai multa grasime. Bacteriilor le place grasimea. Bacteriile digera grasimea si provoaca o reactie, care da si acel miros urat. Cand ii spunem "miros corporal", avem de fapt miros bacterian. Cu cat transpiram mai mult, vom avea si mai mult miros.
Mancaruri care provoaca/vs. mancaruri care minimizeaza mirosul
Carnea reprezinta, fara discutie, o problema  si oamenii care o consuma tind sa miroasa mai mult decat cei care au o dieta vegetariana.
Ardeii iuti te fac si ei sa transpiri. Din aceasta cauza transpira si glandele cu acizi grasi.
Napii sunt bogati in clorofila, substanta care neutralizeaza mirosurile.
Uleiul de masline e recomandat pentru cei care au probleme cu mirosul si cu transpiratia, el reduce intensitatea mirosului.
Daca te razi la subrat, parul e indepartat. Bacteriilor le place sa creasca pe par, pe foliculi, mai exact. Drept urmare, bacteriile nu au unde sa creasca iar rasul e un lucru rational. In al doilea rand, folositi antiperspirante.  Deodorantul inlatura mirosul, dar antiperspirantul previne iesirea uleiului la suprafata. In acest fel, impiedica bacteriile sa il consume si sa miroasa. Insa, daca nu ai deodorant sau antiperspirant sau daca vrei sa fii putin diferit, oretul alb si vodca organica sunt bune: alcoolul ucide bacteriile iar in otet se gasesc aceiasi acizi. Asadar, vor functiona la subrat.


LEACURI PENTRU VARSTA MIJLOCIE
Terry, editor-sef la revista "Whole Living", prezinta leacurile din Evul Mediu pentru varsta mijlocie dupa cum urmeaza:
- Radacina de cicoare e un leac folosit impotriva constipatiei. Pe masura ce imbatranim, muschii sistemului digestiv incep sa slabeasca si producem mai putini acizi si enzime pentru a descompune mancarea. Din cand in cand, mai avem nevoie de putin ajutor. Aceasta are o fibra dietetica, inulina, care pastreaza apa in colon, ajuta la procesare si la circulatie. Daca beti putina, nu veti alerga la baie in 5 minute. Va dura cateva zile, asa ca se poate include in meniul normal. Deci se poate amesteca cu cafea si se poate gasi chiar si de cumparat asa ceva sub denumirea: cafea cu cicoare.
- Uleiul cu aroma de lamaie ("lemon balm oil") e folosit pentru destresare. Cand esti la varsta a doua, de regula ai copii, parinti, slujba cu program normal si e momentul in care te stresezi. Nu putem schimba circumstantele, dar putem sa scadem raspunsul la stres. Se pun cateva picaturi in apa si se bea; acesta creste activitatea "gaba" (un neurotransmitator din creier). Daca iei cate putin zilni, te-ar putea ajuta sa te relaxezi. Deseori, gasim uleiul combinat cu radacini de valeriana, musetel si alte ierburi calmante. Se poate pune si in ceai. 
- Salvia era considerata in Europa medievala cea mai importanta planta medicinala. Are multiple intrebuintari, insa una dintre ele este ca usureaza durerile menstruale, crampele. Se face un ceai din salvie si se consuma ca atare. Ca alternativa, se poate face infuzie. E recomandat sa se adauge putina miere. 
- Lipitorile erau folosite in Evul Mediu cand se formau cheaguri. Insa nu se mai practica acest lucru. In zilele noastre, desi ele arata urat, lipitorile sunt aprobate incepand cu 2004 ca fiind instrumente medicale. Ele actioneaza ca o vena inlocuitoare; se pune in operatie iar acestea tin sangele in miscare. Saliva lipitorilor poate subtia sangele. Astfel, se poate curata rana, iar sangele nu se coaguleaza in operatie. 


SARLATANII: sarea, zaharul si caloriile

- Ce branza are mai mult sodiu: branzica de vaci sau telemeaua? (cottage cheese/ ricotta cheese). Raspuns: branzica de vaci care are 344 mg de sare, in vreme ce telemeaua are 57 mg la o portie. Multe marci fac acum branza de vaci cu mai putina sare, dar asta inseamna ca le reduc la 60 mg de sare.
- Care sos are mai mult zahar: sosul marinat sau cel cu vodca?
Raspuns: sosul marinat. Un borcan cu acest sos contine 19 gr de zahar per portie. Cel de vodca are multe grasimi, dar majoritatea au 14 gr de zahar. 
- Care mic-dejun contine mai multe calorii: iaurtul cu fructe sau cerealele cu putine grasimi? Raspuns: cerealele; ele au 190 de calorii iar iaurtul cu fructe 150 gr. Amandoua alimentele pun probleme, dar unul e mai rau decat celalalt. Cel mai bine e sa faceti urmatoarea combinatie: 1/2 portie de cereale peste iaurt simplu, fara fructe.