vineri, 13 iulie 2012

Fertilitatea la 40 de ani: Cand sunteti prea in varsta sa mai faceti copii?

Realizarile miraculoase ale stiintei le permit femeilor sa sfideze anii. Doctor Oz vrea sa va impinga sa analizati ceea ce vi s-a spus ca e adevarat, o intrebare controversata: "Cand sunteti prea in varsta sa mai faceti copii?" Azi, una din cinci femei amana sarcina pana dupa 35 de ani si a crescut cu 50% numarul primelor nasteri la femeile peste 40 de ani. Cultura pop si celebritatile o fac sa para ceva usor. Oare sa fie o greseala care va va schimba viata? Multi sustin ca biologia de baza sugereaza ca da. Rate crescute de avort si riscuri ridicate pentru sanatate atat pentru mama, cat si pentru copil. E posibil ca generatia femeilor crescute cu ideea ca pot avea totul de fapt sa nu poata asta?
Jennifer Lahl, presedinta centrului pentru bioetica si cultura, spune ca femeilor li se vand gogosi: "E o realitate biologica. Zilele noastre fertile sunt numarate. Putin peste 50% din femeile peste 40 de ani isi vor pierde copilul. Varsta mamei era un impact asupra unui copil imbatranit. Daca o femeie are peste 40 de ani, probabil nu va naste copilul ei, ci va trebui sa foloseasca ovulul unei femei mai tinere. Femeile trebuie sa constientizeze ca nu nasc copilul lor biologic. Medicamentele pe care le iau femeile prezinta riscuri. Medicamentele pentru fertilitate au riscuri. Vorbim despre o tehnologie noua. Exista risc de cancer la copiii nascuti prin tehnologii asistate. Femeile mai tinere care-si vand ovulele risca si ele. Fiind si eu femeie care are fiice ce au ajuns la varsta reproducatoare, sfatul meu e sa faceti copii devreme. Vreau sa-mi cer scuze. Am 53 de ani si imi cer scuze ca le-am facut pe tinere sa creada ca le pot avea pe toate. E grozav ca faceti emisiunea asta azi si ca vorbim despre aceste lucruri."
Insa nu toata lumea e de acord cu Jennifer. Este cazul dr. John Jain. Intrebat "De ce ar trebui sa trasam o limita la 40 de ani?", doctorul Jain raspunde: "Pe masura ce femeile imbatranesc, sansele de a avea un copil scad. Sunt multe femei care au nascut cand aveau 40 si ceva de ani. 4 milioane de copii s-au nascut prin fertilizare in vitro de 30 de ani incoace. Cele mai multe femei au putin peste 50 de ani."
S-a facut un studiu pe femei pe site-ul doctoroz.com  pentru a vedea ce cred ele despre sarcina: 13% cred ca la 35 de ani e prea tarziu. 20% cred ca la 40 e prea tarziu.  21% considera ca dupa 50, iar 4% dintre femei au spus ca nu sunt niciodata prea in varsta sa aiba copii.
La 40 de ani, realitatea este ca ovulele au 40 de ani, ele se comporta ca atare.

 Dr. Evelyn Minaya  le spune pacientelor care vin la cabinetul sau ca trebuie "sa fie realiste si sa constientizeze ca exista un ceas biologic care bate, oricat am vrea noi sa nu fie asa. La 20 de ani, sansele de a ramane insarcinata fara ajutor sunt de 50%. La 30 sunt de doar 20%, la 40 de doar 5%. " 
Va nasteti cu 23.000 de ovule. La momentul pubertatii, aveti cam 300.000 de ovule. Dar 97% dintre ele dispar, mor. Ovule mai putine, inseamna sanse mai mici la ovulatie.Toate aceste cicatrici impiedica ovulul sa coboare,el trebuie sa treaca de cicatrice si fibroame. Apoi, trebuie sa se fixeze in perete, sa gaseasca un loc receptiv. Iar apoi trebuie sa faca un numar de magie,  daca din embrion va fi sa creasca un copil. El incepe sa se mareasca si incepe un proces uimitor in care embrionul creste ca o spirala. Daca mama e mai in varsta, spiralele se vor intinde si se vor rupe. In acel moment, mama pierde sarcina.La 40 de ani, se produc de 3 ori mai multe avorturi decat la 30 de ani, partial din cauza aceasta, a calitatii embrionului. La 40 de ani sunt mai multe probleme genetice. Tocmai de aceea multe femei renunta la abordarile naturale si apeleaza la cele stiintifice.

Pretul comparativ al tratamentelor de fertilitate:
- Injectii cu hormoni (FSH shots) = $3000. Medicamentele sunt scumpe si necesita vizite la medic.
- inseminarea artificiala = inca $1000- $1500
- fertilizarea in vitro (IVF) = ~$15000
- donatia de ovule = ~$15000 - $20000 la care se adauga compensatii pentru donatoare de inca $15000


Exista un studiu referitor la pastilele Clomid ce le leaga de cancerul uterin si cancerul non-Hodgkin; costa foarte mult si nu functioneaza in mai mult de 50% din cazuri. Cu cat imbatranim, cu atat creste riscul de a naste un copil mort. Dupa parerea dr. Jennifer Lahl, doctorul ar trebui sa-i spuna pacientei ca acest tip de medicamente duc la cancer si la probleme cu sarcina. Doctorii le spun mereu oamenilor sa slabeasca, sa se lase de fumat. Medicamentele de fertilitate sunt foarte puternice. Dr. Jain sustine insa ca, la femeile infertile, riscul tratamentelor de fertilitate scade.


Riscurile unei femei trecute de varsta de 40 de ani sunt crescute mai ales la persoanele cu tensiune mare si cu diabet. Daca se intampla la 28 de saptamani, apar riscuri de nastere prematura, fiindca ovulele sunt mai mature, creste incidenta problemelor cromozomice sau a sindromului Down. La 20 de ani, incidenta e de 1 la 1400. La 40 de ani e de la 1 la 30 iar la 45 de ani este de la 1 la 12.
Cand amanam, hotaram de fapt sa nu actionam la timp,  cand inca avem de ales. Rugamintea dr. Oz pentru spectatoarele sale e aceea de a lua din timp deciziile in viata. Nu le va fi mai usor daca fug.  Sansele pentru o conceptie naturala dupa 40 de ani sunt de 5% pe luna. La fertilizarea in vitro, rata de esec e de 40% si costurile de peste $15000. Cunoasteti informatiile pentru a evita decizii dificile mai tarziu. Sunteti dispusi sa va sacrificati independenta personala si finantele pentru a avea un copil? Exista solutii tehnologice remarcabile care va pot ajuta sa aveti un copil. E important sa decideti in privinta prioritatilor pana impliniti 30 de ani.