luni, 16 iulie 2012

Oboseala

Doctorul Oz a format un laborator pentru aprecierea oboselii si au fost examinate 24 de femei. S-a descoperit ceva ce v-ar putea reaprinde instant energia dvs. Pentru a afla de ce atat de multe femei sunt epuizate in SUA, a fost realizat un laborator propriu de evaluare a oboselii. In 24 de ore, echipa a evaluat 24 de femei foarte obosite care-si doreau cu disperare sa-si recapete energia. Pentru a ajunge la radacina epuizarii lor, femeile au fost intrebate ce mananca de obicei pentru a putea analiza rolul dietei. Apoi le-au fost inspectate medicamentele luate fara reteta. S-a analizat sangele pentru a le masura nivelul hormonilor si al tiroidei si pentru a vedea daca le lipsesc vitamine. Femeile au fost rugate sa-si aduca un membru al familiei care ar putea sa le tina treze. Unele dintre motivele pentru care erau obosite nu sunt evidente. Insa exista si vesti bune: redobandirea energiei ar putea fi mai simpla decat ne-am gandi.
Exista 4 motive ale epuizarii:
1. DIETA - nutritionistul Heidi Skolnik trage cateva concluzii de pe urma acestui experiment: " Femeile sunt obosite, dar sunt foarte active. Lucreaza toata ziua, se duc acasa si au grija de familie, au schimburi de noapte si totusi au grija de nepoti. Ideea e ca exista stres, dar practicile nutritionale pot contribui la oboseala sau o pot usura putin. Dieta va epuizeaza, cauzandu-va. Multe dintre noi mancam prea mult ziua si cand avem impresia ca e sanatos. Nu e vorba doar de carbohidrati, ci de prea multa mancare. Exista un hormon care se elibereaza atunci cand stomacul nostru se umple. El da senzatia de somnolenta si contribui la oboseala si te face sa vrei sa dormi dupa ce ai mancat.
Un alt hormon se activeaza mai tarziu daca nu mananci dimineata. De aceea, daca nu puteti manca acasa, mancati un ou fiert chiar la birou. Pentru ca va e foame si poftiti toata dimineata, insulina pompeaza mereu, fapt ce va epuizeaza. Faceti o pauza si spuneti-va ca ati luat micul-dejun, asa ca veti lua doar o gustare la 11. Mancati un mar cu niste branza. "

2. Al doilea motiv al epuizarii a fost aflat din analiza sangelui,  si anume o cantitate scazuta de TESTOSTERON. Alaturi de dr. Oz s-a aflat dr. Shawn Talbott, specialist in oboseala si autor al cartii "Secretul vigorii": "Deseori, cand stresul e sporit, un alt hormon - testosteronul- scade si aceasta duce la oboseala. Aceasta nu e o problema doar a barbatilor, ci a tuturor. Testosteronul nu va controleaza doar libidoul (care e si el important), dar si dorinta de a da totul. Valorile normale de testosteron sunt intre 8-48. Daca ai testosteronul la  nivelul 7, acesta e un semn general de epuizare. Pentru readucerea testosteronului in iste cifre normale, trebuie mancat sanatos, facute exercitii, dar se pot lua si suplimente nutritive, cum ar fi Tongkat Ali (uneori numit ginseng malaiezian). E un extract din Malaiezia care poate ridica nivelul de testosteron si poate da acea motivatie pentru a fi din nou activa."
O alta problema este predispozitia la DIABET.  

3. Al treilea motiv secret pentru care sunteti epuizate sunt ANALGEZICELE, ori alte medicamente care au efecte secundare. Majoritatea nu considera acesta un motiv, insa nu veti gasi scris pe eticheta.  Insa daca priviti cu atentie, majoritatea analgezicelor functioneaza excelent, dar la 10% din populatie provoaca somnolenta. Cand iei ceva indeajuns de tare cat sa te poata ajuta, te poate si afecta. Ne-am obisnuit cu rezolvarea durerilor mici, dar alte lucruri mai putin importante se rezolva cu medicamente. De aceea, trebuie sa facem si altceva in afara de a lua medicamente. Astfel, ca solutie alternativa, se poate face aromoterapie cu ulei de menta: se pune o picatura pe un prosop, se pune pe gat, la ceafa si se face masaj.

4. Al patrulea lucru testat au fost animalele de companie pentru ca, foarte des, proprietarii de animale vin epuizati la clinica. Motivul acestei epuizari e cauzat de faptul ca dormiti in pat cu animalul de companie. Astfel, jumatate din cei care dorm in pat cu animalele lor au probleme de somn. La fiecare miscare a animalului, proprietarul e scos din acel somn adanc si trece intr-un somn usor care nu-l odihneste la fel de bine. Solutia e urmatoarea: pentru animalele active, e important sa aiba multe activitati ziua. Un caine obosit e un caine bun. Cainii se si plictisesc usor, asa ca nu isi vor lasa proprietarul sa se odihneasca; de aceea, trebuie sa li se dea ceva de facut (se poate da mancarea bagata intr-o jucarie) iar asta ii poate tine ocupati pentru ca stapanul lor sa doarma. Totodata, somnul va fi mai bun daca animalul are propriul lui loc de dormit. Cainilor le place sa aiba propriul lor loc de vis. Astfel, daca va dormi in propriul lui pat, stapanul va dormi mai mult.

CASA TE INGRASA?
Multa lume e dezordonata, iar acest lucru poate duce la o greutate nedorita. Casele noastre sunt o reflexie a mintii si a corpului  nostru. Daca avem casa dezordonata, suntem stresati. Daca-ti aranjezi dezordinea, o sa-ti poti controla sanatatea si greutatea. Sunt 3 camere pe care trebuie sa ne concentram, deoarece acestea pot contribui la cresterea in greutate: bucataria, camera de zi si dormitorul.
Daca frigiderul il aveti plin cu mancare, inseamna ca aveti si un fizic pe masura. Nu se mai poate ajunge la alegerile sanatoase. Trebuie sa va puneti resturile in caserole, sa le etichetati si sa le datati. Astfel, nu vor mai exista lucruri stricate in frigider. In camara, daca vreti sa aveti dulcegarii, puneti-le cat mai sus cu putinta: sunt mai greu de ajuns si nu veti tinde sa le luati. Gustarile sanatoase puneti-le la nivelul ochilor.
In camera de zi, daca aveti peretii rosii, servetelele si fata de masa rosii, nu e un lucru prea bun. Rosul stimuleaza pe taur, dar si pofta noastra de mancare. Nu e de mirare ca lanturile fast-food au rosu in sigla lor. Puteti schimba culoarea intr-un albastru dragut: acesta scade pofta de mancare. Daca nu doriti schimbarea culorii peretilor, se pot crea accente cu fete de masa, servetele sau o piesa de mobilier. Exista ratiuni stiintifice in spatele culorii albastru. De regula, lucrurile albastre nu sunt sanatoase, majoritatea se strica. Unele mancaruri, cum sunt cartofii albastri, vinetele, afinele, nu se afla totusi in acea categorie. Trebuie sa ne gandim la albastru ca la un demotivant; de asemenea, te avertizeaza cand s-a stricat mancarea.  
Dormitorul e un loc clasic, la care nu te-ai gandi ca fiind un factor care sa te ingrase. Cand esti obosit, mananci lucruri sarate, cu multe calorii si carbohidrati. Trebuie sa-ti organizezi dormitorul pentru ca vei dormi mai bine si vei putea slabi. Problema hainelor cumparate dar care inca au eticheta pe ei, e ca ai putea-o considera o idee buna, pentru ca te inspira sa slabesti, insa cand ai prea multe, te gandesti ca ai cheltuit prea mult si iti vine sa mai mananci o prajitura. Astfel, renunti la lupta. Pastreaza o pereche de blugi care sa te inspire, dar altfel, tine-ti hainele bune, in care te simti bine, iar asta te va motiva sa ramai sanatoasa. 

SUPER-ALIMENTELE LUI ALTON BROWN
Alton Brown e gazda unei emisiuni de gatit ("Good eats")si e foarte sincer in legatura cu urmarile "distractiei" datorate mancarii in exces. El a reusit sa slabeasca in 8 luni 22 de kg. El spune ca "trebuie sa ne asumam responsabilitate pentru actuala criza de obezitate. Toata lumea are mancaruri preferate, mancaruri cu care se simt bine, dar trebuie s-si gandeasca relatia" 
Alton a slabit dupa "Programul celor 4 liste" ; el a vrut sa puna pe aceasta lista mancaruri pe care ar trebui sa le manance, nu cele pe care nu ar trebui 
a) Mancarurile de zi cu zi
-legume cu frunze inchise la culoare
-nuci
-morcovi
-ceai verde
-cereale integrale
-fructe
Afine, struguri inchisi la culoare (multi antioxidanti); le pune in pungi de 115 gr, le congeleaza si apoi arunca in blender dimineata. Portionarea de dinainte e foarte importanta. Terciul de ovaz contine fibre . Fibrele sunt solubile si indisolubile; cele solubile ne incetinesc digestia si indeparteaza colesterolul nedorit. Din acest motiv, Alton le consuma zilnic, prajind ovazul intr-o tigai inainte de a face terciul; in acest mod, are gust de nuci; il lasa 2 minute la foc mediu.    
 Tofu este bun daca tii un regim in care consumi putina carne, pentru ca ofera destule proteine care insa deriva din semintele de soia. Este un ingredient versatil pe care Alton il foloseste in multe mancaruri (ex.: tacos). Nu trebuie consumat zilnic, ci e pe lista urmatoare:

b)  De 3 ori pe saptamana:
-iaurt
-conopida
-broccoli
-cartof dulce
-avocado
-peste uleios (sardine)
-tofu
Alton are mereu la el conserve cu sardine, mai ales cand e pe drum, pentru ca sunt ideal portionate. Uneori foloseste cutia pentru a portiona alte mancaruri, in felul acesta nu mai exagereaza cu mancatul in exces. 

c) O data pe saptamana:
- carne rosie
-amidon alb (din orez sau paine)
-un desert (orice, la alegere)
-alcool

d) Sa nu mancati/ beti niciodata:
-fast food
-sucuri carbogazoase
-mancaruri procesate
-supa la conserva
-orice lucru pe care scrie "dietetic"
Sucurile si pofta pentru ele ne conving ca avem nevoie de un nivel foarte mare de dulce, zilnic. Acest lucru iti pacaleste creierul. Alton spune ca atunci cand obisnuia sa bea suc dietetic, putea manca multe bomboane. Dupa ce a renuntat la consumul acestui tip de bautura, se simte satul dupa 10 bomboane. 

Puteti manca placinta cu ciocolata si sa slabiti in greutate. Toti asociaza aceasta placinta si ingrasatul in mod natural, insa nu e cazul. 
-370 gr fulgi de ciocolata se topesc cu un sfert de ceasca de lichior de cafea. Se poate folosi lichior cu orice aroma. Se pun in robotul de bucatarie (sau se foloseste un blender) 450 gr de tofu dulce (nu cel tare ce se gaseste la raionul de refrigerate, ci cel care se gaseste in cutii si pe care-l puteti pastra in camara un an de zile). Tofu-ul dulce e moale si cremos, cu un continut foarte umed, iar cel presat e mai uscat, sfaramicios. Se adauga la tofu o lingura de miere si vanilie. Se amesteca si apoi se toarna si ciocolata. Tofu e un inlocuitor ideal pentru oua si laptele care de obicei se pune intr-o placinta cu ciocolata. Proteinele vor face placinta, nu grasimea din oua. Se toarna intr-o tava in care e pusa o folie si se da la rece pentru 2 ore. Astfel, se pot manca 2 bucati pe saptamana din aceasta placinta, nu doar una, pentru ca s-au eliminat elementele "rele" din placinta clasica. O portie contine 230 calorii iar o placinta de ciocolata normala are 413 calorii. Majoritatea din placinta normala provin din grasimi saturate. Aceasta nu contine asa ceva, ci doar urme din ciocolata. 
De regula, atunci cand tinem o dieta ne gandim la ce NU ar trebui sa mancam si la ce sa eliminam, nu la ce AR TREBUI sa consumam. Cand treci organismul prin socul schimbarii dietei, trebuie sa-i dai lucruri bune.