luni, 30 iulie 2012

Metode alternative de tratare a durerilor. Biopunctura. Mirosul ca avertisment al bolii

Dr. Russ Greenfield e invitatul dr. Oz pentru a discuta despre tratamente alternative pentru durere. Tratamentul homeopat este un sistem sanitar ce include cele mai controversate remedii. Se spune ca, folosind cantitati mici, diluate, de medicamente, se pot trata boli importante, pe care dr. Greenfield le-ar numi  "boli auto-limitate". Nu se folosesc  pentru tensiunea arteriala ridicata, spre exemplu. Folosind un adjuvant care poate provoca simptome unei persoane sanatoase, se poate folosi acelasi adjuvant pentru a trata pe cineva cu aceleasi simptome. E o metoda foarte controversata, insa unele date sugereaza ca functioneaza. In unele zone ale lumii, se foloseste ca baza a sistemului de sanatate.
In medicina conventionala se foloseste o gama de medicamente, poate fi ceva simplu (ca aspirina), se administreaza intr-o doza puternica, sa functioneze in organism. In schimb, homeopatia foloseste o cantitate mica si e suficient sa dea organismului un imbold in directia corecta, pri abordarea homeopata. Acest lucru inseamna ca poate fi mai sigura sau ineficienta. Aceasta e batalia: fiind asa diluata, abia daca mai exista substanta in solutie. Uneori aceste remedii sunt diluate asa mult, ca nu mai ramane nicio molecula din medicamentul initial. Din puct de vedere stiintific, nu are sens. Cum se explica insa faptul ca studiile arata ca sunt totusi avantaje? Se administreaza un medicament care starneste o actiune. La remediile homeopate, esenta - spiritul medicamentului - e absorbit de persoana si transmite corpului mesajul sa se vindece singur. Este o metoda controversata, insa ne face sa ne indoim de stiinta. Dr. Greenfield sustine ca, acasa, foloseste urmatoarele: arnica (pentru dureri si vanatai), oscillococcinum (pentru raceala). Dr. Oz foloseste, acasa, doua remedii: arnica pentru traume, vanatai, intinderi (se ia o fiola si se rasuceste partea de jos si se vad pastilutele; se rasuceste si se scot 5 pastilute, apoi se desface capatul fiolei  si se pune doza sub limba; e important sa nu atingeti capsulele pentru ca se poate dezactiva remediul homeopat si Knox Varnica . Homeopatia nu se poate combina cu medicina conventionala.
Exista multe motive pentru intepenirea muschilor gatului, de obicei stres sau intinderi. Cea mai simpla solutie, acasa, e sa aplici ceva cald. Unora le place caldura umeda (un prosop imbibat in apa calda), altora - caldura uscata (se pot adauga diferite arome, relaxeaza muschii, sangele iriga mai bine zona si aceasta se poate vindeca). E mult mai indicat decat ceva rece; aplicati ceva rece eventual cand se produce ranirea, sa nu apara dureri; insa, dupa ce se instaleaza durerea, aplicati ceva cald. Iata o greseala pe care o fac multi: sa zicem ca te doare capul si aplici ceva rece. Muschiul trapezoidal devine si mai rigid la aplicarea a ceva rece; muschii insa trebuie sa simta ceva cald, asa ei se pot relaxa si intinde, devenind moi, flexibili, maleabili. Asa si trebuie sa fie; daca muschiul se poate indoi, el poate fi masat, se poate relaxa si trece durerea. Durerea creeaza durere: daca aveti un disconfort si nu-l rezolvati, va vor durea si alte zone ale corpului. Creierul este "setat" pentru durere, asa ca daca relaxati acea zona, corpul va avea sansa sa se recupereze. Doctorul Oz foloseste un tratament alternativ, necostisitor si eficient: niste "pungi" cu fasole pe care le incalzeste la microunde, apoi le aplica pe gat. Sau, se ia o soseta lunga, in care se toarna orez (se pot pune si picaturi cu lavanda, dupa preferinta), se face un nod si se pune 1 minut in cuptorul cu microunde. Acest tratament nu afecteaza organele interne (cum o fac medicamentele), ci rezolva problema din exterior.
Exista un nou tratament alternativ ce devine tot mai popular: BIOPUNCTURA. Ea combina tratamentele homeopate cu principiile acupuncturii. Adeptii ei spun ca vindeca totul, de la dureri cronice la alergii. Insa este ceva sigur? Si cum functioneaza? Este un tratament nou, de doar 20 de ani si e atat de radical incat foarte putini doctori il folosesc, insa asa de simplu, incat poate creste chiar in gradina voastra. Injectiile botanice sau biopunctura, o terapie revolutionara ce foloseste ace minuscule pentru a injecta remedii pe baza de plante, cum ar fi: arnica, musetel, galbenele si echinaceea, in zonele care va dor cel mai mult. Doctorii care sustin biopunctura spun ca functioneaza prin stimularea procesului natural de vindecare al corpului. In fruntea acestei miscari este dr. Lee Wolfer, pregatit la Harvard, specializat in tratarea durerilor articulare si spinale. E o tehnologie revolutionara in domeniul traumelor: "biopunctura e un termen-umbrela pentru terapii prin care se injecteaza produse naturale care alina durerea si inflamatiile. Injectam remedii homeopate si botanice in doze mici cu  glucoza si apa sterila - poate unii dintre voi ati auzit de plasma bogata in trombocite - pacientul doneaza propriile componente sanguine pentru a vindeca un traumatism." Acele se introduc in piele in locuri foarte precise.
In cazul acupuncturii, cand acul patrunde in piele, transmite niste unde energetice - vibratii. Acupunctura plaseaza acele pe anumite linii sau fluxuri energetice. Meridianele sunt canale prin care trece energia. Prin acupunctura se ating locuri precise, iar prin biopunctura se introduc mici doze homeopate sau botanice in acele locuri, pentru a dubla sau maximiza efectul. Intrebarea e: punctele de acupunctura pot fi folosite drept puncte de intrare pentru medicamente? In loc sa fie injectate in brat sau in alt loc din corp sau luate oral, pot fi introduse intr-un loc anume, ca apoi sa se propage ca niste unde in intreg corpul? Am vorbit despre dificultatea de-a intelege homeopatia din perspectiva stiintifica: cum poate ceva ce aproape ca nu mai contine  medicament sa aiba vreun efect? Studiile de acupunctura ne arata cum functioneaza. "Putem insa ajuta oamenii si merita sa investigam mai indeaproape", sustine dr. Greenfield; "nici eu nu as recomanda tratamentul pana nu stim cum functioneaza si cat de sigur e". Primul lucru pe care dna dr. Lee Wolfer il spune doctorilor este ca ea a obtinut rezultate grozave cu pacientii sai: "Cand lucrezi cu ace si injectii, daca nu se simt mai bine, oamenii nu mai vin a doua oara. Nu e un tratament care functioneaza de la sine. Pacientii trebuie sa aiba si o dieta corecta, sa faca miscare." 
Ce e interesant la aceasta terapie e ca are doua forme de tratament, ambele actionand prin energie; de fapt, asa actioneaza homeopatia. 
Dr. Oz spune ca nu sustine procedura (pentru ca e inca la stadiul testelor), dar ca multi pacienti au avut rezultate favorabil, motiv pentru care dr. doreste sa se discute despre ea.


Avem tendinta sa ignoram mirosul pentru ca nu-l intelegem, insa poate fi primul avertisment al bolii. Noi vedem exteriorul nasului, insa inauntru sunt fibrele senzoriale, datorita carora corpul percepe mirosurile; ele trimit chimicalele spre creier. E un "sistem" grozav ce dateaza de la cele mai batrane reptile. Toate animalele au aceleasi conexiuni de baza: avem aceleasi reactii emotionale la mirosuri. De aceea, cand mananci ciocolata iti amintesti de copilarie, fiindca o mancai si cand erai mic. Mirosul de lamaie ne pune in alerta, lamaia avand un miros clasic. Ceea ce ne relaxeaza este lavanda; o puteti pune in perna, in jurul patului. Putem diagnostica mult mai devreme anumite boli, daca acordam atentie nasului. 
Prima e foarte importanta: e vorba de boala Parkinson, al carei prim indiciu este mirosul. In medie, oamenii care au Parkinson, isi pierd mirosul cu 4 ani inainte sa apara simptomele. 
Ce ne poate spune urina? Poate fi un semnal de alarma pentru diabet si starea de sanatate generala. Cand mananci sparanghel, urina va avea mirosul legumei. Daca ai diabet, urina are miros fructat: corpul nu poate procesa zaharul si e eliminat prin urina. Asadar, daca urina miroase a zahar, e un avertisment pentru doctor. Mirositi-va urina: nu ar trebui sa aiba miros.  Daca beti suficienta apa si e suficient de diluata, nu prea va avea miros.


  • PRODUSE CONGELATE SANATOASE:
- Ce e important sa identificati pe eticheta unui produs congelat, sa va asigurati ca nu contine ceva nesanatos? Continut redus de sare, nu contine grasimi nesaturate sau  100% natural? E foarte important, din multe produse din America s-au eliminat grasimile nesaturate; ele se folosesc pentru a prelungi valabilitatea produsului si aroma.
- Care e cel mai bun ambalaj pentru produsele congelate: punga, cutia sau conserva? Daca iei punga cu produse congelate si  o pipai, daca sunt cocoloase, inseamna ca produsul a fost recongelat. Trebuie sa simtiti bucati individuale. 
- Care e cantitatea maxima de sare pe care o poate contine o mancare congelata: 400 mg, 600 mg sau 800 mg? Nu trebuie sa va restrictionati: daca se consuma o mancare congelata pe zi, 600 mg este o cantitate tolerabila. Oricum, nu e bine sa mancati tot timpul numai produse congelate. 


  • Cand e momentul potrivit (d.p.d.v. al sanatatii) sa aruncati:
- dezinfectantul de maini: 6 luni, 1 an sau 2 ani? Dupa deschidere, trebuie folosit in 6 luni, altfel oricum se evapora.
- deodorantul (nu antiperspirantul): 3 luni, 1 an sau 3 ani? Dupa un an de la deschiderea sa,  nu mai e eficient.Pastrati-l intr-un loc racoros si uscat. Daca-l pastrati mai mult de un an, nu-l folositi eficient.
- alcoolul pentru frectii: 1 an, 10 ani sau niciodata? Daca sticla e bine inchisa, nu se evapora.