luni, 13 august 2012

10 lucruri din rutina zilnica esentiale pentru sanatate

10. Mancati un ou fiert tare!
Este o sursa puternica de proteine, continand 13% din cantitatea zilnica de proteine si doar 4% din cea de calorii. Si lupta impotriva fragilitatii, principala cauza a mortii fiind fragilitatea. Fiind foarte ocupati, le puteti fierbe duminica si le tineti toata saptamana la frigider.
9. Verificati-va scaunul! 
Primul lucru care trebuie verificat este CULOAREA acestuia: alb, negru sau rosu. Niciodata sa nu aiba culoarea alba! Daca e alb, inseamna ca vezica biliara e blocata, nu ajunge bila in scaun. Un alt lucru demn de luat in seama este ca numarul minim de scaune pe saptamana este de 3; multi oameni se frustreaza daca nu au scaun zilnic; numarul lor poate varia de la 3 pe saptamana, la 3 pe zi, cata vreme va simtiti confortabil si nu vi se schimba rutina. Daca aveti scaun o data pe zi, apoi de 3 ori pe saptamana, atunci nu e normal. Daca simtiti ca va ingrasati, nu e de la scaun, ci mancati prea mult.
8. Jumatate din fiecare masa/ farfurie sa fie din legume.
Multe persoane nu mananca suficiente legume. Impartiti farfuria in doua: jumatate legume, jumatate omleta, de exemplu. Felul principal sa fie separat. 
7. Luati jumatate de multivitamina dimineata si jumatate seara.
Va garanta ca organismul asimileaza tot de ce are nevoie, orice ar fi. Nu-i nevoie sa luati mii de pastile; dr. Oz spune ca-i plac anumite vitamine fiindca nu le luam din alimentatie. Multe vitamine sunt deja impartite in doua doze. Doza se stabilizeaza de-a lungul zilei, e ca la antibiotice: daca trebuie sa le iei de doua ori pe zi si le iei doar o data, nu esti acoperit pe toata durata zilei si microbii pot reaparea. Cele mai multe vitamine se "instaleaza" in intestinul subtire, care are o suprafata absorbanta. Colonul reabsoarbe doar apa; intestinul subtire ne ajuta, dar nu poate absorbi toate vitaminele deodata - acesta e motivul pentru care e bine sa impartiti in doua pastila. 
6. Un supliment cu un cocktail pentru stimularea oaselor.
Acesta contine: 1000 mg vitamina D3, 600 mg calciu si 400 mg magneziu. Se vorbeste atat de mult de ele, incat se gasesc in farmacii intr-o singura pastila. Nu mai aveti scuze, asa ca le puteti lua pe toate trei deodata. Problema cu vitaminele de mai sus este CUM se asimileaza in oase; calciul si magneziul nu sunt suficiente. Vitamina D e foarte importanta pentru a fixa calciul in oase. Motivul pentru care dr. Oz nu recomanda numai calciu este ca acesta te constipa; magneziul contraataca asta. Daca ai prea mult calciu, iei niste magneziu si ajuta. Daca nu avem suficienta vitamina D in corp, nu folosim eficient calciul din alimentele pe care le consumam. De asta am ajuns acum sa constientizam ce important e soarele pentru noi: e unul dintre lucrurile zilnice esentiale pentru a asimila vitamina D. 
5. Dormiti cel putin 7 ore pe noapte
Un studiu nou arata ca oamenii care nu dorm suficient nu au mintea la fel de apriga. Conform aceluiasi studiu, oamenii nu-si dau seama ca  mintea lor nu e la fel de apriga; ne vedem in continuare de viata,  insa daca nu dormiti suficient, cei mai multi nu va dati seama ca nu sunteti la fel de agili in gandire si nu aveti idei la fel de bune. Exista 4 lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a adormi mai repede si a dormi mai bine:
- cartile functioneaza, nu proiecteaza lumina ca televizorul sau calculatorul. Dar aveti nevoie si de o lumina de citit, alaturi de carte. Avand o lumina deasupra capului, va va stimula creierul si va va trezi. Nu vrem acest lucru, motiv pentru care cartea si lumina de citit merg impreuna. 
- un ceas desteptator care nu e electric deoarece lumina puternica a acestuia nu trebuie sa ne intre in ochi. Daca aveti totusi un ceas electric, intoarceti-l astfel incat lumina acestuia sa nu va bata in ochi. Altfel, se va activa glanda din creier care simte lumina.
- mastile demodate pentru ochi va ajuta sa dormiti pentru ca ele blocheaza lumina.
4. Faceti s e x
E o buna activitate  fizica, va apropie de partener si ajuta creierul sa creeze noi sinapse. Oamenii se gandesc la aceasta activitate in diferite feluri. Insa conform unui nou studiu, dr. Oz spune ca se gandeste la interconectivitatea celulelor si la protejarea de probleme neurologice si stres. 
3. Respirati si intindeti-va timp de 5 minute
Simplul gand ca trebuie sa respirati si sa va intindeti 5 minute va streseaza. Insa aceste 5 minute va pot prelungi viata cu cativa ani. In fiecare dimineata, e bine ca primul lucru pe care-l faceti e sa va intindeti. Cu picioarele lipite, va lasati cu mainile in jos, va relaxati soldurile si incercati sa va atingeti degetele de la picioare. Daca nu puteti, prindeti-va de coate. Acest lucru va relaxeaza mijlocul si soldurile si  e o cale buna de a va energiza corpul.
2. Eliminati zaharurile simple
Dr. Oz crede ca zaharurile simple sunt motivul epidemiei de obezitate din America: daca e alb sau procesat, scapati de el!  In ce se pot ascunde acestea? Daca scrie pe eticheta ca nu contine zahar, nu inseamna ca nu exista deloc! Zaharul poate fi ascuns, e bine sa citit ingredientele. Condimente, sosuri, lucruri care crezi ca sunt sanatoase (batoanele de cereale) au zahăr adăugat. Pe ambalaj trebuie trecute ingredientele (exemple de zaharuri simple: HFCS, vapori de suc de trestie, sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr de orez brun).

1. Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a trai mai mult și chiar a slăbi este să stați mai puțin jos și să vă mișcați mai mult!
 A sta jos e cel mai nesănătos lucru pe care-l puteti face zilnic, e ca o condamnare la moarte. Studiile arată ca fiecare oră din zi petrecută stand jos creste cu 11% riscul mortalității. Chiar mișcările de-a lungul zilei contează, chiar dacă doar te fâțâi puțin. Orice te pune putin in miscare ajuta fiindca ajuta la arderea caloriilor. Un pedometru este foarte bun pentru ca va puteti monitoriza pasii la sfarsitul zilei.

  • Care e misterul de dincolo de usa toaletei pentru femei?
 Vezica urinara are aceeasi dimensiune si la femei, si la barbati, in ea intrand 2 cani cu urina. Atunci de ce e coada la femei? Barbatii cred ca se intampla ceva acolo. Exista un motiv medical pentru aceasta diferenta si nu e dimensiunea vezicii: femeile au vezica sensibila. Cand esti o femeie tanara, cu o vezica tanara, pe masura ce bei, vezica poate cuprinde mare parte din Europa. Insa pe la varsta de 40 de ani, cand nivelul de estrogen fluctueaza, vezica si muschii ce o sustin se slabesc. Nu mai sunt simtiti ca inainte si devin hiperactivi si putina urina devine o problema. La 50 de ani, foarte putina urina ajunge: nu te mai poti tine si imediat ce bei ceva trebuie sa mergi la toaleta (deci chiar daca vezica nu e plina). 
Prima lectie: abtine-te, dar nu prea mult! Poate ca pare o nebunie, insa trebuie sa-ti controlezi vezica. Daca ai nevoie la toaleta si a trecut doar o ora si jumatate de data trecuta, e prea devreme.  Vezica trebuie sa se simta comod; fortati cu cate o jumatate de ora. Asteptati 3 ore intre urinari. 
A doua lectie: bea apa. Cand femeile se deshidrateaza, vezica li se irita. Nefiind urina in ea, te simti ca si cand trebuie sa mergi la toaleta. De aceea, apa trebuie bauta de-a lungul zilei pentru a modifica timpul cat rezistati fara sa urinati. 
 


  • Cele mai sanatoase alimente gasite in magazin:
 Sunt alimente care pot scadea riscul de: diabet, cancer si boli de inima. 
OREZUL NEGRU - contine aproape tot atatia antioxidanti ca si afinele, insa are un continut mai ridicat de FIBRE. Nu contine multe zaharuri. Culoarea inchisa il face unic; e important pentru reducerea riscului de boli de inima si cancer si imbunatateste si memoria.
PASTELE NEGRE - Cerneala caracatitei poate stopa cresterea de noi vase de sange, prevenind riscul aparitiei cancerului. Cerneala de caracatita are multe proprietati, cea mai importanta fiind cea ca  blocheaza evolutia vaselor de sange. 
Mancati alimente NEGRE!