luni, 13 august 2012

Amigdalita si durerile de gat

Asa arata amigdalele, niste noduli limfatici (care de regula nu ajung atat de mari ca in poza de mai jo):


Tocmai pentru ca ajung prea mari, sunt extirpate, pentru ca pot sa blocheze caile respiratorii. Durerea apare cand se inflameaza. Apar infectii locale, dar si in gat, sub barbie sau in spatele urechii. Daca mergi pe strada si un bolnav tuseste inspre tine, se intampla sa raspandeasca bacterii. Cand infectia se instaleaza, corpul trebuie sa reactioneze. Amigdalele incep sa reactioneze si incep sa produca celule imunitare, globule albe, care apoi se extind si ajung aproape peste tot. In spatele gurii, incepe un "razboi" intre celulele imunitare care te apara si infectia care provoaca probleme. Aceasta duce la sinuzita; nodulii limfatici nu tin pasul. Asa arata amigdalita la o persoana reala:
Daca, in ciuda antibioticelor, infectia persista, sau daca revine constant si nu poti scapa de ea, amigdalele trebuie scoase.
Cum poti preveni o infectie ce apare din cauza inflamarii amigdalelor?  Cu ajutorul:
- solutiilor antiseptice ("antiseptic mouthwash) de 2-3 ori pe saptamana;
- picaturi de astragalus/ pastile - o planta chinezeasca dulce ce creste rezistenta la stres si infectii. 

Dieteticianul Keri Gants, autorul cartii "Small change diet"  vorbeste desore cum putem slabi fara sa renuntam la alimente. Oamenii cred ca, pentru a slabi, trebuie sa renunte la alimentele care le plac, apoi se simt privati, nu pot sa tina pasul si se ingrasa din nou. Keri crede ca oamenii "trebuie sa invete cum sa faca din alimentele preferate alimente mai sanatoase. Pot face asta, aplicand mici schimbari. Nu trebuie sa renuntati la alimentele preferate."
- friptura:  nu e nevoie sa renuntati la ea, trebuie taiata mai subtire pentru ca multe portii sunt groase cat un pui. Poti sa mananci friptura, dar sa fie si sanatoasa. 
- muschiul (in locul costitei) este cea mai slaba carne. Economisesti 91 de calorii, aproape 15,5 grame de grasime. 
- pastele: trebuie mancata o cantitate mai mica si trebuie puse in loc multe legume bogate in fibre. Cea mai buna inlocuitoare este anghinarea. Aceasta contine 4,5 grame de fibre si e foarte satioasa. Cand anghinarea ocupa un loc mai mare, ramane mai putin spatiu pentru paste.  
- cartofii copti cu smantana si cu unt: sunt bogati in fibre si potasiu, deci cartoful e o alegere buna. Insa smantana si untul nu sunt! Cel mai bun inlocuitor pentru cartoful copt e humusul din fasole neagra si smantana slaba.