joi, 6 septembrie 2012

Cancerul ovarian si semnalele sale de alarma. Bataturi si basici

Era obisnuit sa se creada ca acest cancer nu are simptome initiale, dar gratie muncii doctorului Goff si a multor altora, acum stim ca exista foarte multe semnale de alarma. Din pacate, multi doctori si femeile nu inteleg primele semne ale cancerului, deseori primind diagnostice eronate.
 Pantecul femeii reprezinta o combinatie magica de organe. In poza de mai jos, in partea stanga se vede cum ovarele sunt afectate iar in partea dreapta este exemplul de organ neafectat:
Asa ceva se poate intampla in doar cateva luni de zile.

 SEMNE:
1. UMFLAREA ABDOMENULUI si BALONAREA -  Ce se intampla de fapt in organism? Ovarele vor creste in dimensiune si vor dezvolta o tumora. Pe masura ce cresc, dezvolta celule canceroase, care secreta substante raspandite apoi in intestine. Intestinele proceseaza tot ce mancati, iar gazele din ele influenteaza intestinele (mai ales colul) pe care-l paralizeaza. Il adoarme si "spune" tuturor sa-si inceteze activitatea. Gazele se blocheaza in intestine si, cand acest lucru se intampla, apar semnele de balonare. Cum diferentiem balonarea normala de cea legata de cancerul ovarian? Cu totii ne balonam ocazional, dar nu e normal ca aceasta balonare sa persiste cateva saptamani, mai ales daca se repeta zilnic. Acesta e un motiv de ingrijorare si trebuie sa-ti informezi doctorul.
2. Problema MANCARII sau sentimentul de SATIETATE RAPIDA - Cancerul ovarian provoaca paralizie, asa cum s-a descris mai sus. Astfel, mancarea ce trece prin tractul intestinal nu ajunge prea departe. Insa persoanei in cauza ii tot vine sa manance, pentru ca mancarea nu a fost digerata, asa ca mananca in continuare. Apoi, ajungand la ultima masa, nu mai reuseste sa inghita. Cu cat incearca sa manance mai mult, cu atat mesele devin mai mici. E genul de schimbare doar persoana in cauza o poate observa, deoarece pentru doctori ea nu inseamna mare lucru. Daca aveti aceste simptome, dar doctorul nu va diagnosticheaza cu cancer ovarian, intrebati-l de ce nu va diagnosticheaza asa, cereti-i sa va faca dovada ca e altceva si nu cancer.
3. DURERILE ABDOMINALE sau de PELVIS - Cancerul iti mareste celulele anormal, iar acestea se raspandesc si invadeaza tesuturile locale, dupa care fac metastaza sau calatoresc in alte tesuturi. Depinde unde se implanteaza sau cate de mare e tumora, astfel putand invada nervi, ceea ce determina localizarea durerii. Unele femei au dureri abdominale, altele de pelvis, altele de spate, in vreme ce unele se plang chiar si de dureri ale picioarelor. Zona pelvisului este un spatiu inchis in care se gasesc organele. In mod normal, ovarele sunt pozitionate intre niste nervi, ce au spatiul necesar. In cazul cancerului ovarian, cand incep sa creasca, ovarele incep sa impinga nervii, pe masura ce cresc impingand tot mai tare. Initial, nu par lucruri deranjante. Realitatea e ca nu dispar, totusi, dar tu ti-ai dat seama.
4. NEVOIA URGENTA sau FRECVENTA de a URINA - in mod normal, avem cele doua ovare de dimensiuni mici; insa cand ovarul ajunge de dimensiunea unui pepene galben, el apasa pe vezica ceea ce da acea senzatie constanta de urinare. Nu e ceva de care vei scapa, e ceva persistent. Tineti un jurnal de simptome ca cel de mai jos:

Pare intimidant, dar nu e. Folositi-l o luna si il puteti duce la doctor ca dovada.

  • Ce teste se pot face? 
 In primul rand, e nevoie de o consultatie, din partea unui ginecolog, care sa faca o analiza a pelvisului. Cand va analizati pelvisul, e important sa faceti o palpare, dar si un consult rectal. In functie de consult, se poate face o analiza cu ultrasunete a vaginului. In final, analiza sangelui, testul CA-125, care se face pe celulele din sange si poate fi diagnosticat astfel.

  • Cum putem reduce sansele de a face cancer ovarian?
1. Mancati lucruri bogate in kaemferol. Acesta e un flavonoid, substanta ce are proprietatea de a reduce cancerul. Un studiu amplu care a vizat cancerul ovarian a indicat ca femeile cu concentratie de kaemferol mai mare in dieta au cu 40% mai putine sanse de a face cancer ovarian. Alimentele sunt: broccoli, spanac, ceapa, andive, varza kale si napi. Napii sunt foarte importanti, astfel, cu cat mancati mai multi, cu atat e mai bine. Nu exista limite de calorii, insa nu trebuie sa le mancati cu multa branza. Aceste alimente e bine sa fie mancate zilnic deoarece ajuta si in alte tipuri de cancer.
2. Mancati fitochimicale si fibre din cereale integrale. Acestea prezinta multiple beneficii, dar cand vorbim despre reducerea riscului de a face cancer ovarian, ne concentram pe fibre si pe fitochimicale. Riscul se reduce prin blocarea absorbirii estrogenului din intestine. Acest lucru reduce sansele de a face orice fel de cancer pe baza de estrogen, dar mai ales ovarian. Totul e mai bine daca faceti si exercitii. Cerealele recomandate sunt: orz, quinoa, ovaz, mei, in. Desi inul nu e o cereala integrala, o consideram ca atare, asa ca ar trebui adaugata in meniul zilnic.
3. Beti zilnic doua cesti de ceai cald. Un studiu suedez amplu a analizat 61.000 de femei, iar cele care beau doua cesti de ceai negru pe zi au un risc cu 46% mai mic de a face cancer ovarian decat cele care beau o singura ceasca, care-si reduc riscul de a face cancer cu numai 24%. S-a mai fauct un studiu in China - unde se bea ceai verde - rezultatele fiind asemanatoare. S-a descoperit ca o ceasca de ceai pe saptamana iti poate reduce riscul de a face cancer ovarian cu 20%.
4. Luati pastile anticonceptionale - este valabil pentru femeile care nu au contraindicatii sau alte motive pentru care sa nu ia anticonceptionale. Acestea va reduc riscul de a face cancer ovarian pentru ca au legatura cu prevenirea sarcinii. Ele previn ovulatia (eliberarea ovulului din ovar), ovulatia fiind cea care provoaca inflamatie in zona ovarelor si poate provoca daune in tesut (care, in timp, va sporesc riscul). Exista date concrete pentru femei care iau pastile de peste 4 ani. Cu cat le iei mai mult timp, cu atat e mai bine, e vorba de o reducere de 40-60% a riscului. Beneficiile tin vreo 15 ani dupa ce incetezi sa iei pastilele si au un impact foarte important daca faceti ce trebuie. 
5. O alta modalitate este inversul anticonceptionalelor, adica sa faceti copii. Motivul este acelasi ca la pilule: in timp ce esti insarcinata nu ovulezi. Un alt avantaj se mai poate obtine si in cazul in care alaptezi. Ideal ar fi sa ai primul copil inainte de 30 de ani. Pentru fiecare copil in plus, beneficiile cresc, iar cand iei pastile de fertilitate riscul sporeste.

  • BATATURILE si BASICILE 
Ambele sunt ingrosari de tegument mort. Acesta protejeaza picioarele de traume, frecari si presiune. Bataturile apar pe partea inferioara a labei piciorului, iar cele de deasupra se numesc basici.



La bataturi, partea de deasupra se subtiaza in locurile unde nu ai presiune pe picioare (tesutul comasat reprezinta epiderma - un strat mort care nu doare daca e rupt):

Puteti sa evitati aparitia unor rani la nivelul epidermei.
La basici (in partea stanga din imagine), lucrurile stau altfel. Se observa un triunghi adanc, ce patrunde adanc in piele si atinge nervii. Dupa ce ii atinge, sunt resimtite niste dureri intense. Nu poti scapa de asta, te iriti si tot vei taia de la suprafata basicii, insa esential este sa eliminam presiunea ca basica sa nu creasca in continaure.
Se recomanda folosirea bailor cu saruri minerale (si se freaca apoi cu piatra ponce) si a cremelor hidratante (cu acid lactic).  Crema va inmoaie pielea peste noapte, insa dupa ce o aplicati pe piele trebuie bagat piciorul intr-un ciorap. Solutia trebuie sa se gaseasca in zona unde se acumuleaza pielea.

  • Lucruri care va taie pofta de mancare
EXTRACTUL DE CEAI VERDE - Compusul activ din ceaiul verde, EGCG, ajuta la arderea caloriilor prin accelerarea metabolismului dar si la secretarea hormonilor care ne dau senzatia de satietate, chiar si intre mese. Poti sa bei ceai verde, insa asta e o versiune mai concentrata. Se poate adauga chiar si in mancare; se poate lua inainte sau in timpul mesei. Te scapa de dorinta de a mai lua gustari.
SEMINTELE DE PIN - Uleiul din seminte de pin ajuta la eliberarea hormonului CCK, iar acesta ii "spune" creierului ca esti satul. Grasimile pot fi sanatoase si te ajuta la slabit. Multa lume le demonizeaza, insa aceasta e o unealta incredibila.
TARATELE DE GRAU - Ceea ce e minunat este ca acesti carbohidrati nu pot fi digerati. Va ajuta foarte mult sa va abtineti de la mancare pentru ca se amesteca cu apa si va umplu stomacul ca un burete. Trebuie sa beti intre 220 si 340 ml de apa pentru ca astfel nu veti avea un dop pe tubul digestiv si veti fi siguri ca in stomac "buretele" se va deschide eficient.
OTETUL - Ajuta sa ai sentimentul de satietate mai rapid si pentru mai mult timp. De asemenea, iti echilibreaza si glicemia. Otetul din vin rosu are un gust bun sub forma unui cocteil. Se adauga putin otet rosu din vin (care a fost lasat sa fermenteze mai mult) in apa carbogazoasa. Otetul din vin rosu are antioxidanti ce protejeaza inima. Baut la masa, ajuta la digestie si da si senzatia de satietate.

  • HIPERTENSIUNEA
Ai sanse sa ai hipertensiune daca ai peste 89 cm in talie.
Mineralul care ajuta la reducerea efectelor sodiului din sange este potasiul (mananca banane).
Presiunea arteriala trebuie verificata la ambele maini.
Cel mai bun mod de a scadea tensiunea e daca faci exercitii.
Tensiunea cea mai mare o avem in timpul diminetii deoarece secretam un cortizon care ne ajuta sa ne trezim, ne da energie pentru zi, asa ca e mereu acolo. Asa ca in acest moment al zilei trebuie sa ne luam tensiunea pentru ca asa vom sti daca e mai mare decat trebuie.
Bautura care ne scade tensiunea este laptele. El contine calciu, vitamina D.
Cresterea tensiunii e de suflarea nasului. Forta cu care-ti sufli nasul poate spori foarte mult tensiunea. Asa ca daca viitoare cand il sufli, nu sufla prea tare.






4.09