miercuri, 12 septembrie 2012

Nervozitatea. Candidoza

Motivele pentru care devenim nervosi sunt:
1. Hormonii vostri - stim cu totii ca exista variatii de estrogen, care creeaza diverse probleme. Insa, in cazul nervozitatii, un alt hormon ar putea fi sursa problemei: progesteron. O scadere a nivelului acestui hormon poate duce la o mare nervozitate. In mod normal, femeile au scaderi de progesteron de doua ori in viata. In apropierea menstruatiei, urca la maximum, apoi coboara din nou; este sindromul premenstrual. Cand revine la nivelul normal, ai senzatia lipsei unui hormon din care aveai din belsug inainte. Acesta e si motivul pentru care la mijlocul ciclului, femeia se simte extraordinar, se simte sexy...aceasta scadere iti da starea aceea proasta de dinainte de menstruatie, asa-numitul sindrom premenstrual. La menopauza insa, nivelul progesteronului scade foarte mult; fara el, avem probleme serioase. Progesteronul este ca Valiumul pentru mintea femeii. Cand scade nivelul de progesteron, lucruri marunte, care inainte nu te deranjau, devin lucruri importante. Pentru contracararea acestui lucru, exista o solutie in dieta: acizii grasi Omega3 (recomandate 600 mg).
2. Cafeina - Cafeaua este importanta si nu este nicio problema daca bei putina. Insa, daca bei multa, devii tot mai agitata, plus ca devii dependenta. Cand esti dependenta de cafeina, nu te poti lipsi de ea, si asta se adauga la restul problemelor tale, ceea ce ne face mai nervosi. Poate crezi c-o iei fiindca nu vrei sa simti oboseala, dar te va face sa te simti asa, daca iei prea multa. In general, e nevoie de maximum 200 mg de cafea pe zi (adica 2-3 cesti, depinde cat de tare e facuta). Insa problema e alta: noi bem 2-3 cesti de cafea, apoi luam sucuri cu cafeina, apoi niste medicamente pentru dureri de cap, de pilda, care si ele contin cofeina, plus o bautura energizanta, si ne trezim ca am luat 500-600 mg de cafeina. Aceasta cantitate e prea mare pentru organism. Sugestia doctorului Oz este sa inlocuiesti cafeina cu CEAI VERDE. Acesta contine cafeina, dar si alte fitochimicale care sa-ti dea energia pe care o vrei. Cand esti nervoasa, nu e nevoie sa recurgi la cafeina, asa cum fac multi dintre noi.
3. Nu mancam suficient - Majoritatea dintre noi nu ne-am gandi ca doctorul Oz ar recomanda mancare ca sa ne calmam. Insa el are un motiv serios: hipoglicemia. Suntem nervosi pentru ca mintea nu se poate concentra, devine iritabila cand nu are destul zahar, resursa sa fundamentala. E asemanator cu alergarea intr-o cursa: voi alerga, fara sa ma deranjeze nivelul scazut de zahar. Asadar, oamenii cu hipoglicemie nu-si dau seama, de multe ori, ca au probleme. Copiilor li se intampla des acelasi lucru: devin iritabili, simti asta. Pe langa efectul asupra creierului, un nivel scazut de zahar in sange te face sa te simti lenes, molesit, epuizat.
4. Dormitorul -Este foarte important sa dormi bine peste noapte, insa e important si cum te duci la culcare. Cand se fac studii pe animale si nu se scade intensitatea luminii, animalele nu dorm bine si devin deprimate. S-a dovedit ca atunci cand sporesti lumina, scazi nivelul de melatonina (hormonul din creier care induce somnul). Insa cu totii avem nevoie de melatonina pentru ca daca nu avem destula, ne deprimam si devenim iritabili. Fara sa ne dam seama, schimbam chimia creierului. Televizorul poate fi unul dintre motivele pentru care ne trezim prost dispusi. E nevoie de o politica de stingere a luminii acasa, e nevoie de strictete, mai ales in ceea ce-i priveste pe copii; luminile sa fie toate stinse, sa fie placut, intuneric. Daca ai nevoie de televizor ca sa adormi, fixeaza o ora de stingere: sa se stinga dupa ce adormi. Un alt lucru important este sa nu mai aveti in dormitor ceas digital cu alarma deoarece lumina acestuia va intra in ochi; optati pentru un ceas desteptator clasic. Sau, daca cel digital e preferatul dvs., intoarceti-l astfel incat sa nu fie cu fata catre dvs. Lumina de la acesta stimuleaza glanda pineala si pe urma va treziti nervosi.
5. Regimul alimentar - Cand mananci grasimi nesaturate sau saturate fiindca esti nervoasa, devii si mai nervoasa. Antidotul la grasimile saturate si nesaturate sunt acizii Omega 3. Insa daca mananci mult prea multe produse cu astfel de grasimi, acizii nu mai fac fata.
6. Glanda tiroida - Multe persoane se gandesc ca tiroida afecteaza nivelul de energie, dar o insuficienta a hormonilor tiroidieni da nervozitate. Trebuie sa mergeti la medic si sa-i spuneti ca aveti simptome care indica faptul ca nu aveti suficienti hormoni tiroidieni.
Toate aceste sase cauze se cumuleaza si va afecteaza, dar elementul fundamental, care le uneste, este MANCAREA. Daca te ocupi de dieta, vei fi in forma mai buna. 

  • Dieta antinervozitate:
Nutritionistul Kate Keagan da sfaturi despre ce sa mancam pentru a scapa definitiv de nervozitate. Ea spune ca este foarte important sa ai niste mese fixe. In afara de asta, exista niste nutrienti indispensabili: vitamine, minerale, antioxidanti; avem nevoie de acestia pentru a avea chimia cerebrala necesara ca sa ne simtim fericiti si plini de energie. 
Acizii Omega 3: Kate propune un fel de mancare denumit de ea "Omega 3 trifecta", compus din: somon (bogat in acizi Omega3) combinat cu seminte de canepa (pentru a-i maximiza efectul); oamenii care nu au acizi Omega 3 in cantitate suficienta fac mai des depresie. Omega 3 este esential pentru creier. Un al doilea fel de mancare este cuscus cu ciuperci; cuscusul contine seleniu (oamenii care nu au destul seleniu in organism se enerveaza mai repede). Puteti opta pentru ciuperci care au fost expuse in prealabil la ultraviolete (scrie pe ambalaj) si care contin vitamina D. O ceasca asigura doza zilnica de vitamina D.
Cirese amare uscate: Nu necesita pregatire si se pot consuma la serviciu/ pe drum etc. Cautati varianta fara adaos de zahar. Ciresele cresc in mod natural nivelul de melatonina, deci ai parte de un somn de o calitate mai buna, dar ele contin si o cantitate mare de antioxidanti, acei pigmenti ce protejeaza celula nervoasa. E nevoie ca aceste celule sa fie sanatoase ca sa te simti in forma. 
Amarantul: Este alternativa la popcorn. Cerealele integrale sunt de baza in orice dieta antinervozitate, ele avand doua efecte:  carbohidratii cresc nivelul de serotonina (este hormonul bunei-dispozitii, antidepresivul natural al corpului) si datorita lor aveti parte de o energie care se consuma mai incet. Amarantul este foarte ieftin, se poate cumpara la vrac; se poate adauga scortisoara sau chilli ca sa condimentati putin antioxidantul.
Desertul cu ciocolata: se consuma pentru a inlatura nevoia de a consuma dulciuri, insa si pentru a te binedispune. E nevoie de trei ingrediente:
- 6 curmale
- 1/2 avocado
- 4 linguri cacao
Toate se pun in blender si se amesteca. Avocado-ul contine peste 20 de vitamine, minerale, grasimi monosaturate. Pudra de cacao creste nivelul de dopamina, care amplifica receptorii de placere ai creierului. 
 

  • CANDIDOZA - prevenirea ei
 Candidoza e combatuta de bacterii. Atunci cand iei antibiotice, corpul pierde o parte din bacterii, moment in care ciupercile sporesc necontrolat in zona vaginala. Ciupercile au nevoie de anumite conditii ca sa se dezvolte: umezeala, caldura si mancare. Cauza secreta la care nu se gandeste multa lume e ZAHARUL. 
In caz de candidoza, iata lucrurile ingrijoratoare: 
- cand luati un produs cu parfum, ganditi-va ca acel parfum poate irita si ar permite si cresterea ciupercilor (exemple: absorbante/  tampoane parfumate, sapunuri florale);
- baile cu spuma pot irita zona vaginala; tocmai de aceea nu se fac spalaturi interne, pentru ca deregleaza flora vaginala;
- chilotii tanga: intervine o "frecare" in spate, astfel incat e posibil sa se transfere "elemente" din zona nr. 2 in zona nr. 1. Asa ceva nu e de dorit, miscarea de alunecare poate irita, incinge si permite bacteriilor sa ajunga in locuri unde nu ar trebui sa fie.
Toate aceste enumerari sunt lucruri de care persoanele cu candida recurenta ar trebui sa tina seama.


  • FRUCTE care ajuta sa traiti mai mult:
Afinele, coacazele si portocalele contin o mare cantitate de antioxidanti. Se recomanda ca zilnic sa se consume 2-4 portii de fructe, fiindca au vitamine, antioxidanti si nutrienti antiimbatranire. Super fructele exotice pentru femeile de peste 40 de ani sunt:
- Lychee: combate cancerul mamar, e bogat in polifenol si vitamina C. 
- Guava: fruct ce provine din Mexic, e bogat in vitamina C, produce colagen (previne ridurile mentinand pielea intinsa). O cescuta de guava contine de 5 ori mai multa vitamina C decat o portocala! Incearca sa mananci o cescuta cu guava macar o data pe saptamana pentru a preveni problemele pielii care imbatraneste. Sucul din guava se poate face foarte rapid pentru copii.



- Kaki: fruct din China a carui culoare bogata ajuta la combaterea bolilor cardiovasculare. ("engl.:"persimmon"). Cand un fruct are o culoare vie, adesea el contine polifenoli. Un kaki pe zi tine doctorul la distanta deoarece are mai multe beneficii decat un mar.