vineri, 14 septembrie 2012

Stiati ca?

  • Persoanele care reactioneaza la emotii sau la schimbari bruste de vreme prin palpitatii, dureri in zona inimii sau senzatia de nod in gat trebuie sa bea zilnic trei linguri de vin pentru inima. Zece tulpini proaspete de patrunjel cu frunze cu tot se pun intr-un litru de vin natural, curat, la care se adauga 1-2 linguri de otet curat din vin. Se lasa totul sa fiarba zece minute la foc mic. Se mai adauga 300 grame de miere pura de albine si se lasa inca patru minute sa fiarba usor. Sticla se tine la rece.
  • Sedentarismul sau lipsa fructelor din dieta ingreuneaza eliminarea toxinelor din organism. Dupa mese imbelsugate, ajutati-va corpul sa scape de resturile nefolositoare cu ajutorul unui laxativ usor. Amestecati zeama de la o lamaie cu un varf de cutit de sare si bateti-o energic cu furculita pana capata un aspect laptos. Beti sucul inainte de culcare si veti scapa de constipatie, iar tenul va deveni stralucitor.
  •  Varicele apar din cauza ereditatii, a imobilizarii prelungite intr-o anumita pozitie sau a vascozitatii sangelui. Pentru a scapa de ele aveti nevoie de 600 ml suc de ceapa rosie si 300 ml miere de salcam sau de faneata. Amestecati bine si luati cate 50 g din amestec inainte si dupa cele trei mese principale. Tratamentul se recomanda in serii de cate o luna de zile, de doua ori pe an, primavara si toamna. Preparatul trebuie tinut in frigider. Este contraindicat bolnavilor de ulcer.



  • Scoarta de crusin are numeroase efecte benefice pentru persoanele care au probleme cu tranzitul intestinal. Flavonoidele continute in planta maresc contractiile intestinului gros (peristaltismul intestinal), ajutand la evacuarea mai rapida a resturilor de mancare. Peste o lingurita de coaja (mai veche de un an de la recoltare) turnati o cana de apa clocotita si lasati-o pana a doua zi. Deoarece stimuleaza producerea bilei de catre ficat si usureaza evacuarea acesteia in intestin veti scapa si de dischineziile biliare.
  • Frunzele de anghinare se utilizeaza intern in hepatita cronica si ciroza hepatica, deoarece activeaza functia antitoxica a ficatului si hranesc celula hepatica. Mai este folosita in insuficienta biliara, colecistite, constipatie, urticarie, varsaturi sau gaze intestinale. Ceaiul nu se face din mai mult de doua lingurite la 300 ml de apa, deoarece provoaca colici.
  •  BUSUIOCUL - zilnic, o infuzie calduta dupa fiecare masa va ajuta sa scapati de balonari intestinale, infectii urinare, dureri de cap, gripa, diaree sau colita de fermentatie (boala in care trebuie baut neindulcit). In plus, reduce starile de voma, combate retentia de apa si creste pofta de mancare.
  •  
    Valoarea colesterolului poate fi reglata prin tratament cu miere: se amesteca 2 linguri mari de miere cu 3 de scortisoara si 450 grame de ceai. Amestecul obtinut se bea dimineata si seara, iar imbunatatirile pot fi sesizate in scurt timp.
  •  Cateva picaturi de zeama de lamaie puse in nari desfunda nasul, fara sa dea dependenta. Tratamentul este cam neplacut dar sigur.
  •  Daca incepeti ziua cu o cana de infuzie din frunze de papadie nu numai ca veti pierde un kilogram pe saptamana, ci intreg organismul vi se va curata de toxinele acumulate. In plus, tenul va deveni roz si stralucitor, iar parul nu va mai cadea sau deveni unsuros.
  •  Tenul gras se caracterizeaza prin aspectul lucios al pielii si prezenta porilor deschisi. Netratat, duce la formarea comedoanelor si a cosurilor care se pot infecta. Astfel, apare acneea. Se recomanda plante cu continut de tanin, avand proprietati astringente, antiseboreice si calmante. Faceti o infuzie din patru linguri de frunze de nuc sau dintr-o lingurita de flori de podbal la o cana de apa. Stati seara 20 de minute cu comprese de tifon muiate in aceste infuzii. Faceti un decoct din doua linguri de frunze de marar, fierte cinci minute intr-o cana de apa. Adaugati sucul de la o lamaie si doua linguri de alcool de 70 de grade. Pastrati lotiunea la rece si folositi-o dupa demachiere.
  • Cel mai neplacut este un ten inflamat, plin de cosuri si vinisoare de sange. O metoda rapida prin care se elimina toxinele acumulate in tesutul sub-cutanat este folosirea unei masti cu ananas. Amestecati in blender doua linguri de ananas, o lingura de smantana, una de argila (de la plafar) si diluati-o cu putin ceai de pelin. Repetati o data la doua zile. Intern, contra edemelor, luati de trei ori pe zi cate 80 mg de extract de ananas.


  •  Vremea schimbatoare pacaleste organismul. Astfel, virusii si bacteriile, distrusi in mod normal de frig, acum se inmultesc. Pentru a va intari imunitatea, faceti o cura de cinci zile cu echinacea. Fie ca tinctura, obtinuta din radacinile plantei mai veche de doi ani, fie sub forma de capsule, 200 mg de doua ori pe zi.
  •  Iarna, din cauza timpului prelungit petrecut in caldura apartamentelor si a trecerilor bruste de la cald la frig, tenul sensibil se irita, apar cosuri, mancarimi si vinisoare dilatate. Fierbeti 15 minute o salata verde mica in jumatate de litru de apa si puneti-va pe fata comprese de tifon inmuiate in acest decoct. Pentru un efect mai puternic, ungeti-va inainte fata cu o lingurita de smantana proaspata.
  •  Rozmarinul protejeaza mucoasa stomacala eliminand arsurile (pirozisul) care apar la consumul alimentelor iritante. Infuzia de rozmarin lupta contra durerilor abdominale si a bufeurilor menopauzei. Frunzele fierte in vin sunt indicate in reumatismul articular si nevralgii. Are, de asemenea, proprietati cicatrizante contra ranilor. Puneti la topit 20 grame de unt sau doua linguri de ulei si adaugati 10 grame de frunze de rozmarin, amestecand timp de cinci minute. Folositi unguentul obtinut pentru masarea partilor dureroase.
  •  Pentru mentinerea tensiunii in limite normale si combaterea nervozitatii, datorata epuizarii, este bine sa faceti o cura cu tinctura de paducel. Puneti peste o cana de flori de paducel doua cani de alcool de 70 de grade, timp de cincisprezece zile. Luati o lingurita pe zi, in putina apa, timp de 20 de zile pe luna. Este si tonic cardiac.
  •  Femeile care au parul fin stiu ca nici o coafura nu se mentine mult timp daca nu folosesc fixativ. Din pacate acesta ingrasa parul, care trebuie spalat mult mai des. Lamaia este un fixativ natural, care, in plus, va face parul foarte stralucitor.Inainte de a va pune parul pe bigudiuri, umeziti-l cu suc de lamaie, diluat cu putina apa.
  •  De multe ori, din cauza stresului sau a dezechilibrelor hormonale, observam ca ne cade masiv parul. Taiati un catel de usturoi pe lung si frecati-va pielea capului cu el. Repetati operatia o data la doua zile, spalandu-va a doua zi cu ceai de pelin si brusture. Nu va mai clatiti.
  •  De multe ori eczemele (cosuri si pete rosii zemuinde si care dau mancarimi) sunt cauzate de un focar de infectie (sinuzita, abcese dentare, giardia). Pentru a va curata organismul de toxine, beti trei cani pe zi din 20 de grame de radacina de stevie, fiarta zece minute intr-un litru de apa.
  •  Ulcerul, boala in care apar rani ale mucoasei stomacului, se reactiveaza deseori toamna. Alunele erau folosite inca din antichitate pentru calmarea durerilor gastrice. Amestecati 30 de grame de alune zdrobite cu 10 ml lapte si 5 ml smantana proaspata si consumati amestecul de doua ori pe zi.
  •  Daca sunteti foarte obositi sau stresati, va puteti trezi dimineata cu un ciorchine de mici bubite, pline cu un lichid incolor, aparut in coltul gurii. Este indestructibilul herpes. Striviti nervurile unei frunze de patlagina si tamponati bubitele cu sucul plantei. Intr-o zi se vor usca, reducand astfel timpul vindecarii.
  •  Sub forma de suc sau salata, sfecla rosie este un tonic general al organismului in cazul suprasolicitarilor nervoase si stresului. Specialistii sunt de parere ca doua lingurite de suc de sfecla consumate seara, inainte de culcare, au un rol benefic in vindecarea insomniilor si asigura un somn linistit.
  • Multe persoane se baloneaza dupa o masa copioasa. Daca aveti dureri de stomac sau vi se umfla abdomenul, presarati pe tot ce mancati putin tarhon tocat sau, si mai bine, faceti o infuzie, pe care o beti dupa masa. Se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa si se lasa sa stea 10 minute.
  • In perioadele de stres intens cel mai sensibil organ este stomacul, care reactioneaza prin inflamarea mucoasei intestinale. Apar astfel balonarile, durerile de burta si diareea. Scapati de aceste neplaceri consumand sirop din seminte de gutui, fierte 20 de minute intr-o cana de apa.
  •   Deoarece copiii stau deseori cu mainile murdare in gura sunt mult mai des infestati cu paraziti de tipul giardiei sau al viermilor intestinali ca oxiuri sau tenie. Macinati in rasnita de cafea cimbru de cultura cu pelin uscat, in parti egale. Luati patru lingurite din acest amestec pe stomacul gol, timp de o luna.
  •  Parul este incontinuu agresat: vopsiri, permanente, stres, soare, frig. Pentru ca podoaba noastra capilara sa nu sufere, inlocuiti o data la doua saptamani samponul obisnuit cu doua galbenusuri batute bine, apoi clatiti-va cu apa minerala. Masati-va apoi pielea capului cu doua linguri de smantana, amestecate cu o lingura de ulei de porumb si una de miere.
  •  Daca simtiti ca va doare in gat, aveti nasul infundat si incepeti sa tusiti, nu lasati raceala sa va darame. Presarati peste o lingura de miere jumatate de lingurita de piper si apoi consumati-o incet. Incercati sa nu beti apa timp de zece minute dupa aceea. Repetati procedeul de doua ori pe zi.
  •  Urticaria se manifesta pe piele prin aparitia unor placi rosii, foarte pruriginoase, fiind un avertisment al organismului asupra intoxicarii cu diverse substante alergice. Puteti scapa de urticarie cu tinctura de brusture. Luati zece picaturi, de trei ori pe zi, din tinctura din radacini proaspete de brusture.
  •  Pentru a avea un ten perfect, indiferent de varsta avuta, nu trebuie sa neglijati ca, dupa demachiere, sa inlaturati surplusul de grasime cu ajutorul lotiunilor tonice. Va puteti prepara singura o lotiune din doua maini de petale de trandafir, peste care se toarna o cana de apa clocotita.
  •  Carceii apar deseori din cauza lipsei de magneziu sau a proastei circulatii. Pentru a scapa de aceste dureri, faceti un decoct concentrat din doua maini de flori de fan si lucerna, fierte timp de cinci minute. Stati cu picioarele scufundate pana la genunchi, in fiecare zi timp de 30 de minute, seara inainte de culcare.
  •  Pentru a va pastra cat mai mult timp culoarea parului vopsit, va puteti face saptamanal masti, in functie de culoarea avuta. Astfel, parul blond se intretine amestecand doua galbenusuri de ou cu decoct de musetel proaspat (o mana de flori la o cana de apa, fiarta timp de 10 minute), iar pentru parul brunet cu decoct de coji de nuci verzi.
  •  Daca suferiti de migrene deseori, un mijloc la indemana pentru a va vindeca este sa folositi felii de cartof. Taiati un cartof curatat in felii, puneti-le in jurul fruntii si faceti-va un bandaj pentru ca feliile sa nu cada. Schimbati feliile la fiecare jumatate de ora. Repetati o zi pe saptamana.
  •  Dupa 30 de ani, datorita incetinirii metabolismului si a sedentarismului, multe femei vad aparand nesuferita celulita, mai ales pe coapse, fese si abdomen. Frunzele de iedera reduc celulita intr-o luna. Zdrobiti nervurile frunzelor pana iese sucul din ele si infasurati-va cu ele, acoperindu-le apoi cu folii de plastic.
  • Soarele din timpul verii ne usuca si rideaza deseori pielea fetei. Pentru a remedia acest lucru, faceti-va saptamanal o masca de fata dintr-un galbenus de ou de prepelita (se gasesc in supermarketuri). Amestecati-l cu cateva picaturi de ulei de masline si suc de lamaie. Clatiti-va apoi cu apa minerala.
  • Cine a trecut printr-o criza renala datorata migrarii pietrelor de-a lungul uretrei, nu va uita durerea mult timp. Pentru a preveni formarea altor pietre, beti doua cani pe zi din infuzie de flori sau frunze de sapunarita (saponaria officinalis) sau decoctul din radacina, o lingurita la o cana de apa. 
  • Odata cu racirea vremii, persoanele care au boli cronice sau au facut tratamente epuizante (chimioterapie, de exemplu) trebuie sa-si intareasca sistemul imunitar. Puneti doua picaturi de ulei de catina pe o lingurita de miere si luati-o de trei ori pe zi, timp de zece zile pe luna. 
  • Datorita apei clorurate a piscinelor, a actiunii soarelui si a apei sarate a marii, multe femei vin din concediu cu parul degradat. Pentru a fi din nou moale si stralucitor, clatiti-l dupa spalat cu un litru de apa plata in care ati dizolvat o lingurita de miere si zeama de la o lamaie. 
  • Plantele sunt de mare ajutor in cazul crizelor renale datorate prezentei calculilor in caile urinare, dar sunt contraindicate daca acestia sunt voluminosi. Pentru a va curata rinichii de nisip beti zilnic trei cani de infuzie de soc, doua lingurite de flori la o cana de apa clocotita, in care se lasa zece minute. 
  • Persoanele care sufera de o proasta circulatie a sangelui, in special la picioare, pot folosi cu succes baile cu cimbru. Fierbeti, un minut, 100 de grame de cimbru de gradina in cinci litri de apa. Turnati amestecul in apa baii saptamanale. Practicate regulat, intaresc rezistenta organismului la infectii.
  •   Se spune ca mainile ne tradeaza adevarata varsta. Deoarece le agresam zilnic cu detergenti, pielea se ingroasa, crapa si se pateaza. Pentru a evita aceste neplaceri, fierbeti un cartof mai mare, presati-l si amestecati-l cu putin ulei de masline si o lingurita de miere, pana se formeaza o pasta mai groasa, cu care stati unse peste noapte.
  •  Eruptiile cutanate aparute din cauza contactului pielii cu diferite substante alergene se calmeaza cu ajutorul decoctului concentrat din scoarta de ulm. Se fierb 150 de grame de scoarta de ulm, vechi de cel putin doi ani in doi litri de apa pana scade la jumatate. Se beau 250 de grame pe zi.
  • Secretia crescuta de hormoni a glandei tiroide duce la aparitia bolii Basedow care se manifesta prin slabire accentuata si ochi proeminenti, bulbucati. Tratamentul naturist cuprinde bai in care se pune extractul obtinut din 150 de grame de ace de pin. Se fac 15 bai intr-o cura, cu durata de douazeci de minute, de trei ori pe an. Seara, la culcare, va ajuta o cana de ceai sedativ de la Plafar. Si electroterapia, care cuprinde interferentiali (zece sedinte a cate trei minute) si ionogalvanizari cu sulfat de magneziu, cincisprezece sedinte pe serie, amelioreaza boala. Este recomandat tratamentul balnear in statiunile Borsec, Govora, Stana de Vale, Tusnad sau Vatra Dornei.
  •  Ceapa are proprietati emoliente, care calmeaza tusea, mai ales cea insotita de expectoratie. Faceti o infuzie dintr-o ceapa zdrobita, peste care turnati o cana de apa clocotita, si indulciti-o cu doua lingurite de miere. Beti trei cani pe zi, pana la vindecarea totala a tusei.
  •   Cresterea tensiunii peste valoarea de 15 maxima si 9 minima trebuie sa fie considerata un semnal de alarma. Boala se manifesta cu ameteli, dureri de cap, tiuituri in urechi, tulburari de vedere, iar in stadiu avansat duce la deteriorarea rinichilor, creierului sau inimii. Vascul este una dintre cele mai eficace plante in scaderea tensiunii, avand totodata efect sedativ usor. Trebuie insa folosit cu extrema prudenta, deoarece in cantitati mari este toxic. Se utilizeaza ca macerat, obtinut din 30 de grame de frunze proaspete la un litru de apa, tinute 12 ore. Se beau zilnic 150 de grame din acest macerat, in cure de 15 zile pe luna, mai eficient fiind vascul de pe stejar si brad.
  • Laringita acuta este inflamatia laringelui, aparuta din cauza unei infectii virale sau microbiene (streptococi, stafilococi, diferiti alti germeni). Ea se manifesta prin raguseala, dureri sau senzatia de disconfort in gat. Boala apare datorita efortului vocal prelungit (profesori, cantareti), a expunerii la frig sau la substante iritante (praf, gaze). Infuzia de mixandra salbatica calmeaza durerea. Beti zilnic trei cani de infuzie din sase grame de planta uscata la o cana de apa fierbinte. Si infuzia de lumanarica sau maceratul din 50 de grame de radacina de lemn dulce la un litru de apa, din care beti o cana pe zi, va ajuta sa va menajati corzile vocale.
  • Pentru a fi luminoasa si catifelata, pielea de pe corp are nevoie de indepartarea celulelor moarte de pe suprafata ei. Faceti un amestec din trei linguri de miere si doua lingurite de sare, si masati-va cu miscari circulare, incepand de la extremitati spre inima. Respectati acest ritual o data la zece zile.
  •   Crizele de sufocare care apar in astmul bronsic pot fi tratate naturist doar in afara crizei acute. Frunzele de isop se administreaza ca infuzie, din 20 de grame la un litru de apa, din care se beau trei cani zilnic. Si infuzia de trei frati patati are actiune antispastica si antialergica.
  •  Deseori, ulcerul gastric (leziuni ale mucoasei stomacului) este cauzat de bacteria numita Helicobacter Pylori. Ea este responsabila, dupa unii cercetatori, si de cancerele gastrice, mai ales daca nu este tratata timp indelungat. Faceti un macerat dintr-o lingurita rasa, de radacina de obligeana (de la Plafar) pusa de seara pana dimineata intr-o cana cu apa rece. A doua zi se strecoara, se incalzeste putin si se iau doua inghitituri inainte si dupa fiecare masa. Alternati douazeci de zile de tratament cu zece zile pauza. In acest timp, excludeti din regimul alimentar mezelurile, prajelile si legumele care fermenteaza, ca fasolea, varza, conopida sau prazul. Beti o ceasca de suc de cartof, amestecat cu morcov, zilnic, pana la vindecare.
  •  Pastrarea parului si pielii sanatoase si stralucitoare se poate face apeland la masti naturale preparate cu cafea. Pentru par se fierbe o cafea tare care, dupa racire, se aplica pe parul uscat si se lasa 20 de minute. Dupa aceea, parul se clateste cu apa minerala in care se stoarce zeama de la o lamaie.
  •  Galbenelele, cultivate si ca planta ornamentala, are numeroase intrebuintari medicinale. Extern, se foloseste ca spalaturi vaginale pentru distrugerea parazitului Trichomonas si pentru cicatrizarea ranilor pe colul uterin. Faceti o infuzie concentrata din doua linguri la o cana de apa, turnati o lingura de otet si spalati-va cu aceasta solutie timp de zece zile.
  • Pentru a elimina excesul de alcool din stomac, fierbeti zece minute doua linguri de sunatoare in jumatate de litru de apa. Adaugati o lingura de sare si beti acest amestec o singura data. Efectul vomitiv este aproape instantaneu. Mancati apoi o bucatica de paine pe care ati pus 30 de picaturi de propolis.
  • Maceratul facut din coji de oua calmeaza durerile de oase ale bolnavilor de osteoporoza care au suferit fracturi. Amestecul poate fi administrat si copiilor, pentru a preveni afectiunile osoase. Cojile se pot prepara cu suc de lamaie si cu miere si trebuie sa fie foarte bine spalate. Acestea se piseaza, iar peste ele se adauga sucul de lamaie care va dizolva cojile de oua. Se mai poate completa cu miere, daca nu este contraindicata, pana ce se formeaza o pasta. Amestecul se toarna intr-o sticla, care se inchide ermetic cu dop, si se pune la macerat timp de o saptamana, cel mai bine in frigider. Se agita zilnic, de doua-trei ori, si se pasteaza in vase de sticla colorate, inchise ermetic si ferite de lumina. Preparatul rezultat se bea timp de doua-trei saptamani, se face o pauza de aproximativ doua saptamani, dupa care tratamentul se poate relua. 
  • Multe femei sunt deranjate, mai ales cand trebuie sa mearga in concediu, de pielea de pe picioare aspra, uscata si cu fire de par incastrate sub ea. Ele trebuie sa se frece cu un amestec dintr-o lingura de zat de cafea, una de miere si putina crema de corp. Masati-va de doua ori pe saptamana, insistand la genunchi. 
  • Vara, datorita transpiratiei excesive a picioarelor sau a mersului la strand, ne putem usor contamina cu diverse ciuperci (micoze) la unghiile de la picioare sau chiar pe pielea talpii. Pentru a scapa de ele, masati-va in fiecare seara cu cateva picaturi de ulei de lavanda amestecate in proportie egala cu ulei pentru copii.
  •   Datorita schimbarilor hormonale intense din perioada adolescentei, glandele sebacee secreta mult mai multa grasime decat in mod normal. Pentru a evita infectarea punctelor negre (comedoanelor) este bine sa folositi o data pe saptamana masti cosmetice pe baza de albus de ou si argila, diluate cu suc de lamaie.
  •  Calculii si nisipul din bazinet si caile urinare se produc prin cristalizarea substantelor care se gasesc in mod normal in urina, din cauza modificarii alcalinitatii acesteia. Matasea porumbului este una dintre cele mai indicate plante. Fierbeti timp de doua ore 30 de grame de matasea porumbului intr-un litru de apa si beti-o pe stomacul gol.
  •  Acizii grasi Omega 3 din untura de peste ajuta la pierderea kilogramelor in plus, fara regim, arata un studiu australian. Persoanele supraponderale care au consumat zilnic untura de peste au slabit, in medie, doua kilograme in trei luni.
  •  Florile si semintele de marar sunt un stimulent si un reglator hormonal foarte puternic. In urma unui tratament de 15-20 de zile cu pulbere sau tinctura de marar, la femei se constata cresterea sanilor; marirea vitalitatii si a tonusului in general. O alta planta recomandata de specialistii in medicina naturista este lemnul dulce. Radacina de lemn dulce are o actiune foarte intensa asupra sanilor. Ajuta la cresterea in greutate, stimuleaza marirea in volum a sanilor. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere de 3 ori pe zi, inainte de mese, timp de o luna. Pulberea se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Atat pulberea de marar, cat si cea de lemn dulce, pot fi gasite in majoritatea farmaciilor naturiste.
  •  Radacina si frunzele de cicoare scad glicemia, deoarece transforma zaharurile in glicogen si il depoziteaza in ficat. Beti zilnic doua cani de infuzie, doua lingurite la o cana de apa clocotita. Si tratamentul homeopat va ajuta sa mentineti glicemia la valori normale.
  •  In cazul cronicizarii bronsitei, aspectul cel mai neplacut il constituie tusea permanenta, fie ea spastica sau cu expectoratie. Cimbrisorul este un dezinfectant al cailor respiratorii si calmeaza tusea cu secretie. Beti zilnic trei cani de infuzie de cimbrisor, 20 de grame la un litru de apa.
  •  Enterocolita cronica reprezinta un proces inflamator al mucoasei intestinale, care se manifesta prin dureri de burta, balonari sau diaree. Beti zilnic trei cani din decoct de 30 de grame fructe de maces, fierte cinci minute intr-un litru de apa. Si scoarta de stejar sau fag, bauta ca decoct, 50 de grame la litru, consumata intre mese, se dovedeste de ajutor.
  •  Majoritatea cremelor de corp anticelulitice folosesc ca ingredient de baza cafeina. Putem sa amestecam zat de cafea cu ulei de masline si vom obtine o pasta la fel de eficienta ca oricare alta lotiune din comert. Masati acest amestec pe zonele afectate, apoi clatiti-va bine.
  •  Frunzele si radacina de troscot se recomanda la pacientii care prezinta albuminurie, diaree si frecvente hemoragii. Se administreaza doua cani zilnic ca decoct, 30 de grame frunze si radacini fierte doua minute intr-un litru de apa. Planta proaspata, maruntita, cicatrizeaza rapid ranile.
  •  Persoanele care traiesc intr-un mediu stresant, pot folosi cu succes proprietatile relaxante ale lotusului, floarea nationala a Indiei. Folosit sub forma de pliculete care se dizolva in apa de baie, masajul incheieturilor cu cateva picaturi de ulei de lotus sau utilizarea unor parfumuri cu aceasta aroma, lotusul indeparteaza stresul si combate oboseala.
  •  Persoanele care sufera de nevroza, afectiune psihica caracterizata prin oboseala si insomnie, prezinta miscari involuntare ale capului, ochilor, mainilor. Ticurile produc neplaceri, de aceea este indicat sa beti zilnic 2-3 cani de infuzie de maghiran, din 50 de grame flori si frunze la un litru de apa.
  •  Inainte de a pleca in vacanta la mare, pentru a avea un bronz uniform, trebuie indepartate celulele moarte ale pielii. Pentru aceasta, faceti un amestec din doua lingurite de sare cu doua albusuri de ou batute spuma. Frecati-va cu miscari circulare toata pielea, insistand 
    la coate si genunchi.
  •  Parul si unghiile ne arata starea de sanatate. Femeile care au parul uscat, care se rupe usor, fara stralucire, pot folosi o masca de par amestecand un galbenus de ou, o lingura de ulei de masline si una de tuica sau de alcool alb. Acoperiti-va parul cu o punga de plastic, timp de o ora.
  •   In timpul verii, persoanele care nu pot consuma cei doi litri de apa obligatorii trebuie sa privilegieze in alimentatie castravetele, leguma ce contine 90% apa. Femeile isi pot hidrata tenul uscat si lipsit de stralucire cu o masca alcatuita din argila amestecata cu suc de castraveti.
    Teniile sunt viermi intestinali, in forma de panglica, care pot infesta organismul timp de ani de zile. Bolnavii se plang de pierderea poftei de mancare, greata, dureri de cap. Hreanul ras elimina viermii. Se beau doua cani pe zi, intre mese, dintr-un macerat din 30 de grame de hrean ras.
    Socotita de indieni o planta sacra, uleiul de floarea-soarelui, presat la rece, este recomandat persoanelor care au colesterolul marit si ateroscleroza. Luati o lingura pe stomacul gol, dimineata, si nu veti mai avea probleme nici cu constipatia.
  • Zaharurile ofera organismului nostru energie. Totusi, corpul nu foloseste tot zaharul pe care il consumam si astfel el este depozitat sub forma de grasimi. Scortisoara este cea care ne ajuta sa ne imbunatatim metabolismul si sa grabim procesul de ardere al grasimilor provenite din zaharuri