joi, 24 ianuarie 2013

Oboseala si motivele ciudate ale instalarii ei (13 dec)

1. BACTERIILE din stomac - Mereu auzim ca tiroida este acea glanda puternica de unde ne extragem energia. Se pare ca si stomacul nostru e la fel de puternic. Multa lume nu are nici un simptom care sa le creeze probleme. In primul rand, multora le e greu sa ajunga in acel somn adanc si au probleme de stomac pentru ca, atunci cand dormi, acidul va iesi pe esofag si va incepe sa te trezeasca putin. Insa nu vei fi constient de asta pentru ca te vei trezi.
2. BACTERIA H-PYLORI - este o bacterie ce se dezvolta in stomac si poate provoca: anemie, sangerari, ulcer si se gaseste la sute de milioane de oameni de pe intreaga planeta. Multa lume o are, iar doua treimi nici macar nu stiu asta. Daca ai asa ceva, e posibil ca cineva sa ti-o fi dat, pentru ca se ia prin sarut. Stratul interior al stomacului este foarte important, acesta eliberand acid, dar si un mucus care-nveleste stomacul. Bacteriile incearca sa intre acolo, comportandu-se ca n iste pradatori care distrug acele celule. Cand fac acest lucru, nu se mai produce mucusul care te protejeaza de acid, incepe sa se formeze ulcerul pe masura ce acidul ataca zona neprotejata iar ulcerul poate ajunge foarte mare, pana la vasele de sange. Pare incredibil, dar multa lume  nu stie ca are asa ceva, pentru ca nu au multe simptome. Cand ai somnul mai adanc, helicobacter pylori face gauri in stomac si ajungi sa pierzi sange; in timp, devii o persoana anemica. Asta inseamna ca nu vei avea energie, pentru ca nu vei avea destule celule care sa-ti duca oxigenul.
Exista un test simplu de respiratie: trebuie sa respiri intr-un recipient si ti se va masura ce iese din stomac. Astfel se poate determina daca ai h-pylori. Ce nu este ciudat este ca, daca ai energia scazuta, trebuie sa-ti faci analizele la sange (o alta modaitate de descoperire a h-pylori).
3. Cand te trezesti dimineata, ti se acumuleaza multa FLEGMA in gat. Ea poate "sta" acolo linistita, fara sa dea nici un semn, dar face un lucru care te oboseste. Rolul nasului este sa inspire aerul, care ajunge in plamani si e amestecat cu globulele rosii (importante pentru ca duc oxigenul care ne da energie). Uneori, se intampla ca aerul inspirat sa fie blocat de flegma, in drumul lui catre plamani. Cand opreste aerul sa ajunga in plamani, organismul trebuie sa faca ceva foarte important: trebuie sa respiri pe gura. Poate ca nu pare o chestie grava, dar acest tip de respiratie scade cu mult eficienta plamanilor. In anul 2010, un studiu a aratat ca cei care respira pe gura au in sange mai putin oxigen, ceea ce schimba unele lucruri de la spital. Acolo realizam cat e de important e sa respiri pe nas, nu doar pe gura. Asadar, este foarte important sa faceti dimineata, dupa trezire, GARGARA. Astfel, flegma este eliminata si incepi sa respiri din nou pe nas.
4. COFEINA - Daca bei prea multe cesti cu cafea dimineata, poti trece peste limita. Cofeina in exces provoaca doua lucruri: afecteaza metabolismul (ai parte de un impuls puternic; te aprinzi si, in timpul zilei, incepi sa consumi la cateva ore) si deshidrateaza organismul atat de mult incat iti "suge" energia din tine. Trebuie sa beti mai multa apa pentru ca asta va hidrateaza, va face pielea mai frumoasa, aratati si va simtiti mai bine, dar, cel mai important, va da energie. Cand te culci, ai baut toata apa pe care puteai s-o bei in timpul zilei. Acum, ai o treime din energie depozitata acolo. Cand dormi, desi nu bei, organismul va impinge urina. Sa zicem ca ati dormit bine; toata apa acumulata va iesi deindata ce va treziti. Apoi te trezesti de dimineata, esti putin deshidratat si ai mai putina energie in rezervor, pentru ca nu ai putut bea deoarece dormeai. Ce e faci apoi? Mai intai iei niste diuretice: cafea. Atunci cand bei cafea (mai ales daca nu oferi apa organismului), vei face ceva foarte important: aproape imediat, in cateva minute, incepi sa-ti golesti rezervorul. Pe masura ce acel lichid e eliminat, incepi sa te deshidratezi tot mai mult, te simti din ce in ce mai obosit si, in curand, te blochezi. Ca sa te asiguri ca acea cafea te stimuleaza cu adevarat, trebuie sa o consumi cu un pahar mare de apa.
5. ALIMENTE care va obosesc: branza invechita, carnea procesata sau afumata si alimente din soia fermentata (cum e sosul Teryiaki); acestea va pot tine treji pentru ca ele contin TIRAMINA - o substanta care ajuta creierul sa ramana in priza.

  • Ce ciudatenii sa mancati pentru a va energiza?
OUA cu PEPENE GALBEN - Faceti o omleta din 2 oua si mancati-o cu o felie de pepene galben. Ouale pot fi combinate cu orice fruct. Punandu-le laolalta, faci doua lucruri: iei proteine (care incetinesc digestia), dar si energia de la pepene (care contine zahar).
Extractul de CORDYCEP (ciupercile cordycep) - este o unealta foarte puternica pentru oamenii obositi. Este o ciuperca ce creste din capul unei omizi (ciuperca inlocuieste omida, o mumifica). Se iau cate 3 gr pe zi. Atleti de talie mondiala si olimpici au folosit asta pentru a dobori recorduri. Pe masura ce imbatranesti, iti aduce multe beneficii.
NOPALUL DE CACTUS - e disponibil ca supliment, dar si sub alte forme. E cunoscut si sub numele de "para intepatoare". Se vinde proaspat, dar se poate lua si uscat sau sub forma de gem. Contine foarte multi antioxidanti si e recomandat sa luati 1000 mg pe zi. Daca acest cactus poate trai in desert, inseamna ca are niste instrumente tari. Reduce inflamatiile, ajuta ficatul care detoxifieeaza organismul.

  • EXERCITII FIZICE recomandate: miscarea MORSA
Ai nevoie de un spatiu mic, asa putand sa sporesti metabolismul; aceasta miscare te intinde, pentru ca iti arcuiesti spatele. Asta iti pune in functiune muschii pe care nu ii folosesti des, sangele incepe sa circule prin ei si ii desparte, relaxand incheieturile. Trebuie sa stai in patru labe si apoi sa lasi tot corpul pe podea; pui mainile in lateral si, ca o morsa, duci mainile peste cap pana in fata. Apoi, trebuie sa te tragi inspre in fata, arcuind in acelasi timp spatele, ridicandu-te in maini. Te lasi din n ou in jos si te impingi inapoi. Pui din nou mainile pe langa, le dai peste cap ca la inot, te tragi etc.

GRESELI ALIMENTARE:
Oamenii mananca deseori fara sa gandeasca. Avem mancaruri si calorii despre care nu suntem constienti, iar apoi nu ne dam seama de unde au aparut kilogramele.
a) Untul de arahide ramas pe cutit dupa ce am uns felia de paine NU trebuie mancat. El ar putea contine 80 de calorii; in timp, ele se aduna.Zici ca nu-i nimic, e pe cutit si nu se pune. Dar se pune. Apoi, mananci si felia unsa. Asadar, daca am renunta la acest obicei prost, am pierde 3,6 kg pe an.
b) Iaurtul inghetat - la fel, nu lingeti ce ramane pe folia protectoare a cutiei; acelasi lucru trebuie spus si pentru inghetata; linsul capacului aduce 25 calorii, iar intr-un an: 1,1 kg.
c) Chipsurile de cartofi - resturile ramase pe fundul pungii inseamna, foarte usor, o jumatate de portie, 60 de calorii sau poate si mai mult. Contin si mult sodiu, pentru ca sarea e grea si se duce la fundul pungii. Asadar, acel rest contine de 10 ori mai mult decat o portie normala. Daca ai consuma asta de doua ori pe saptamana, asta inseamna 900 gr pe an!
d) Piureul de cartofi - ceea ce ramane dupa ce mananca toata familie e prea putin ca sa mai poata fi pus intr-un recipient la frigider. Asa ca il mananci! Inseamna cel putin 110 calorii din acele linguri ramase, deci 1,4 kg pe an.
Cand oamenii ajung la limite si nu inteleg de ce nu slabesc, unele dintre aceste lucruri reprezinta motivele.

  • INLOCUITORII DR. OZ PENTRU: UNT, SARE si ZAHAR
UNTUL - il poti inlocui folosind dovleac la conserva! Este foarte nutritiv, bogat in potasiu si fier. O cana de asa ceva are 7 gr de fibre. E usor de cumparat, reduce grasimile si are putine calorii.  Dr. Oz recomanda sa pastrezi jumatate din cantitatea de unt pe care ai folosi-o in mod normal. Cealalta jumatate o completezi cu dovleac organic. Combinandu-le, vei obtine o solutie cremoasa ideala pentru gatit. Poti face: briose, clatite, prajituri; contine foarte putin sodiu.
SMANTANA - poate fi inlocuita cu silken tofu ("tofu fin"). Astfel, scapi de grasimile saturate si de caloriile din smantana. Acest tip de tofu este mai fin, mai moale si chiar seamana cu smantana. Este bogat in proteine si are putine grasimi. Poate sa va scada colesterolul datorita faptului ca e tofu, astfel scazand si riscul aparitiei bolilor cardiace. Se poate pune in: supa sau sosuri, e bun si la macaroane cu branza, la supe de rosii etc. E genul de tranzitie pe care o faci fara ca familia sa-si dea seama.
MAIONEZA  - doar putina maioneza are 80 de calorii . Se poate inlocui cu AVOCADO+IAURT GRECESC! Se amesteca jumatate de cana de avocado cu iaurt grecesc de grasime de 2%. Nu mai ai grasimi saturate, ci foarte multe grasimi sanatoase. Cel mai important este sa le bateti ca sa aiba aceeasi textura ca maioneza.
ZAHARUL - se poate inlocui cu PIURE DE BANANE! Strivesti o banana cu o furculita sau o bagi la blender. Inlocuiesti astfel jumatate din zaharul care trebuie pus la o reteta. Se amesteca apoi cu zaharul. Contine fibre, elichid si va prelua gustul piureului de fructe. Cu asa ceva puteti face prajituri.