vineri, 5 aprilie 2013

Ghid de preventie holistica cu Andrew Weil si Deepak Chopra

Trebuie sa ne schimbam perceptia legata de grasimile toxice. Deepak Chopra sustine urmatoarele: "Grasimile toxice sunt cele saturate si cele hidrogenate - cele care nu curg. Ele trebuie evitate; exemple: nu poti turna margarina din sticla, prajiturile cu ciocolata contin asa ceva etc." Dar ce fac grasimile toxice in interiorul organismului nostru? Sa spunem ca ati mancat unul dintre aceste produse care au un gust bun, rezista mult in raft - motiv pentru care se si folosesc. Odata patrunse in organism, pentru ca sunt fabricate de om, corpul nu se poate obisnui cu ele. Le absorbim in tractul intestinal si apoi ele se pierd in vasele de sange.
Din substantele care se vad in ilustratia de mai sus, celulele verzi ar trebui digerate, dar nu pot fi identificate. Astfel, incepem sa depunem aceste grasimi de-a lungul peretilor. Acestea devin iritabile, se rup, formeaza cheaguri si pot inchide vase de sange,

 blocand inima; apar palpitatii, inima chinuindu-se sa supravietuiasca pentru ca un vas vital a fost blocat.
Doctorii Weil si Chopra au doua reguli pe care trebuie sa le urmati cu totii pentru a evita grasimile toxice:
1) Mirositi uleiul. De ce? O categorie de grasimi periculoase sunt cele oxidate. Mancarea se strica pentru ca grasimile din ea se oxideaza. Nasurile noastre sunt pregatite sa detecteze acest miros. Miroase a culori de ulei, care sunt fabricate din ulei de in, acesta oxidandu-se foarte rapid. Daca simti putin acel miros sau orice contine grasime, fie ca e vorba de nuci, faina sau uleiul propriu-zis, nu mancati! Daca miroase a terebentina, lasati-le deoparte.
Nu depozitati grasimi acolo unde nu trebuie. Cum va puteti proteja mancarea prin protejarea acesteia cu cap? Tineti grasimile departe de: caldura, lumina sau umezeala. Nu faceti provizii. Un pas sigur pentru oricine, pana nu sunteti siguri de miros, ar fi depozitarea in frigider.
2) Faceti inlocuiri inteligente a anumitor proteine animale cu altele vegetale. Intai de toate, proteinele animale au foarte multe grasimi saturate, insa carnea procesata contine si ea unele substante ce s-au dovedit a fi cancerigene pentru colon. Regasim PROTEINE VEGETALE in: soia, seitan, quinoa si in fasole alba. Aceste proteine contin toti aminoacizii necesari. In al doilea rand, sunt toate digerabile. Seitanul este un foarte bun inlocuitor al carnii; are un gust "carnos".
Importanta caldurii folosite la gatit. Beneficiile temperaturilor joase. Daca gatesti la temperaturi inalte, au loc mai multe schimbari nesanatoase: produci substante cancerigene, mai ales in cazul proteinelor animale. Daca faci carnea la gratar, e bine s-o marinezi pentru ca anumite condimente din sos vor reduce aceasta productie. Cand incalzim ceva (zahar, de exemplu, o proteina sau o grasime), caldura distruge compusii din acele produse. Zaharul devine maroniu si toti credem ca are un gust bun, dar, de fapt, cream substante noi care vor fuziona cu altele si vor reactiona diferit in organism. Vor dobandi acea aroma puternica pe care o asociem cu asta, dar cand gatim la temperaturi inalte, reactiile au loc mult mai rapid. De aceea, acesti compusi se denumesc AGE si ei ne imbatranesc. Substantele acestea sunt foarte toxice si cancerigene; nu e bine sa inhalam fumul scos de ele. Sfatul dr. Andrew Weil pentru a gati este sa gatim la aburi. Multi dintre noi nu-i folosesc, desi e un mod foarte ieftin de a gati, fiind folosita putina energie.
Adaugati suplimente anti-canceroase si unele mancaruri pentru a putea impiedica bolile. Preferatele dr. Deepak Chopra contin vitamina D, vitamina C, seleniu (fasolea alba), vitamina E si carotenoide. Toti acestia sunt nu doar niste antioxidanti puternici, ci au si o mare eficienta impotriva cancerului.
Pregatiti-va mereu un bufet anti-inflamator - format din:
- mure, zmeura, capsune; acestea au un impact foarte mic asupra glicemiei.
- cod negru; contine mai multi Omega-3 decat somonul. Este un peste din Alaska, fara probleme de contaminare.
- varza chinezeasca ("bok choy"); ii puteti taia frunzele si apoi fierbeti.
- ghimbir; se poate folosi in numeroase forme: proaspat taiat sau ras, indulcit. Este unul dintre cei mai puternici anti-inflamatori naturali.

ALZHEIMER-ul si metode de prevenire a acestei boli:
 Cortexul, partea exterioara a creierului, se descompune in cazul acestei boli.
Partile albastre din imaginea de mai sus definesc partile care au functii importante. Pe masura ce se deterioreaza, pierzi din tarie; mai este insa ceva important; centrul memoriei se  numeste hipocampus.
Gaurile mari ce apar in aceasta zona duc la Alzheimer. Un creier normal are o structura robusta (cel din partea superioara a pozei), insa un creier cu Alzheimer are goluri iar marginile isi pierd conturul bine definit:

Dr. Weil si dr. Chopra au descoperit 3 leacuri puternice pe care oricine le poate folosi in viata de zi cu zi pentru a ne proteja.
1. Suplimentele de memorie -  sunt foarte importante. Alzheimerul incepe ca o inflamatie, asa ca trebuie sa ai o dieta si un stil de viata anti-inflamator. Este recomandanta vitamina E (20 UI/zi), un antioxidant care dizolva grasimile. Creierul e in majoritate format din grasime, asa ca ajunge in structura lui si protejeaza impotriva stresului. Un alt supliment este ginko, produs din frunzele copacului ginko. Exista cercetari care indica faptul ca acesta incetineste progresul Alzheimerului. Un al treilea supliment este PS ("phosphatidyl serine"), fiind o lipida naturala ce protejeaza sanatatea creierului (200mg/ zi).
2. Mancarea - poate fi adevaratul medicament de care avem nevoie; nutrientii puternici pot schimba modul nostru de functionare. Alunele braziliene sunt foarte bogate in magneziu; ele imbunatatesc transmisiile neuronale. Daca va vine sa credeti, un ou fiert tare, cu galbenus si albus, reduce inflamatiile creierului. In sfarsit, cafeaua este un antioxidant puternic, dar contine si magneziu si crom (ce ajuta la transmisia neuronala). Puteti bea pana la 4 cesti pe zi pentru ca sunt anti-inflamatoare si antioxidante. Cercetarile au indicat ca cei care beau cafea au mai putine manifestari de aritmie si de boli cardiace. Iata un sos conceput pentru dieta dv., conceput de catre cei trei doctori. Acesta contine trei ierburi: turmeric (adaugat in mustar american ), salvie si ghimbir. Proportiile sunt: o parte turmeric, doua salvie si trei de ghimbir. Se poate pune peste somon; te ajuta pentru ca-ti atenueaza foamea.
Pentru a va ajuta memoria, luati L-Carnitina (1000 mg/ zi)

Secretul pentru diminuarea stresului (cel mai important factor de imbatranire):
Poti face multe pentru a-ti proteja corpul si inima de problemele stresului.Dr. Weil ne recomanda, pentru depasirea stresului, o supa speciala: supa cu unt, mere si ceapa. In esenta, tai legumele, adaugi ulei de masline, le bagi in cuptor si apoi adaugi o supa concentrata de legume.Se poate servi calda sau rece. Doctorul o recomanda calda, duminica seara pentru a elimina stresul. E hranitoare si contine multi antioxidanti.
Al doilea sfat e sa realizati un supliment calmant numit "sfantul busuioc" (holy basil supplement). Acesta  este o planta miraculoasa putin folosita si se gaseste in magazinele Plafar sub forma de extract. Este cat se poate de sigur si poate fi consumat pe termen lung. Trebuie luat de doua ori pe zi si trebuie continuat in acelasi mod, efectele fiind uimitoare. Faceti asa timp de cateba luni si vedeti cum va influenteaza. Urmariti totusi dozajul de pe produs.
Al treilea sfat e legat de ceasul desteptator; ai nevoie de unul care sa te trezeasca discret. Nimic nu e mai rau decat un sunet de desteptare puternic. Exista numeroase alarme dragute foarte ieftine, care te trezesc discret.
Un alt factor de stres e cel determinat de sindromul premenstrual. De fapt, stresul agraveaza sindromul premenstrual si viceversa. Se pare ca femeile care raporteaza nivele crescute de stres sunt predispuse la un sindrom de 3-4 ori mai puternic. Dr. Weil recomanda, pentru aceste persoane, reducerea cantitatii de cofeina. Un supliment indicat in acest sens este uleiul de coacaze negre. Este anti-inflamator si este foarte folositor. Se pot lua 500 mg de doua ori pe zi, la inceputul saptamanii.
A treia situatie stresanta in care puteti avea nevoie de ajutor  e traficul aglomerat. Potrivit unor statistici, sansele sa mori de infarct cresc dramatic daca esti in trafic de trei ore. Dr. Weil ne recomanda sa ne asiguram ca NU ascultam un post de radio nelinistitor. Daca da, inchideti-l. Apoi, exista o tehnica de respiratie care e cea mai eficienta metoda antistres: respiratia 478. Inspirati pe nas numarand pana la 4, va tineti respiratia pana la 7,apoi expirati pe gura numarand pana la 8. Faceti 4 asemenea cicluri, apoi va opriti. Se mai poate face de 4 ori daca tot mai sunteti in trafic. Efectuk e incredibil. De asemenea, puteti asculta muzica clasica.

SPORITI ENERGIA IN MOD NATURAL - ghidul lui Deepak Chopra
Trebuie sa inveti cum sa-ti sporesti metabolismul; sunt trei metode:
- dimineata: trebuie sa incepi cu un pahar de apa calduta. Aceasta antreneaza reflexul gastrocolic. Astfel, vei avea o eliminare corecta. Toti gastroenterologii va vor spune ca secretul fericirii sta intr-un tranzit intestinal sanatos.Incepand cu acest pahar cu apa calduta, efectul revigorant e imediat.
Inainte sa pleci de acasa, trebuie sa folosesti un ulei special pentru a te masa pe maini si picioare: ulei de susan. Se ia o cantitate mica si se freaca mainile si incheieturile in sensul acelor de ceasornic, apoi lobii urechilor si putin pe frunte. Acest lucru va calma sistemul nervos si va scadea stresul. Se poate totusi folosi si ulei de masline, sau chiar ulei de nuca de cocos.
- pranz: inversarea pranzului cu cina. Daca principala ta masa e cina, mananc-o la pranz, ea se poate digera cum trebuie, mancarea va fi transformata in energie, nu in grasime, iar in acel moment enzimele digestive sunt mai active decat seara. Ai intreaga dupa-amiaza pentru a metaboliza totul. Pana seara se digera. O alta idee foarte buna pentru pranz sunt ceaiurile de ginseng. Ginsengul imbunatateste digestia, transforma mancarea in energie, si nu in grasime. De asemenea, e un stimulent usor, asa ca sporeste metabolismul.
 - cina: catre orele serii, metabolismul incepe sa scada si e bine. Folositi un cocktail din suc de lamaie, ghimbir si miere. Acesta imbunatateste digestia si sporeste putin metabolismul pentru a putea avea energie, dar nu foarte multa. La sfarsit, iei putina valeriana - un somnifer natural. Cu cat e mai natural somnul, cu atat e mai adanc si, astfel, vei avea mai multa energie in ziua urmatoare.

PONTURI:
Programati-va somnul pentru mai multa energie. Odihna e mai buna daca dormiti intre orele 22-6, decat daca o faceti intre orele 24-8.
TUSEA: Dr. Weil inhaleaza aburi cu ulei de oregano. Acesta din urma este un agent antibacterian puternic. Se pun 3-4 picaturi de ulei in apa fierbinte si se inhaleaza aburii obtinuti stand cu cu un prosop pe cap. In schimb, dr. Deepak ia o lingurita de miere si presara niste turmeric pe ea. Apoi, inghite totul; daca e nevoie, el bea niste apa calda dupa. Se poate repeta de 3-4 ori pe zi.
INDIGESTIA: Dr. Weil apeleaza la un alt remediu minune: extractul natural DGL; acesta sporeste mucoasa stomacala si o protejeaza de acidul gastric. Tabletele sunt masticabile; trebuie mestecate doua tablete pentru a lasa sucul sa alunece incet. Se ia cand suferi de indigestie sau dupa ce mananci. Dr. Deepak marturiseste ca el nu face indigestii; insa, afirma el, daca s-ar intampla, ar lua putin ghimbir pe care ar stoarce putina lamaie, apoi se mesteca. Daca faci asa inaintea fiecarei mese, vei fi scutit de indigestie.
DUREREA DE CAP: Pentru cele mai comune dureri de cap, nimic nu e mai bun decat un masaj al umerilor si al cefei, sustine dr. Weil. De acolo provin durerile si trebuie aplicata o presiune corespunzatoare. Insa, daca ai o durere de cap vasculara, brusturele e un remediu natural; acesta le previne, deci daca luati acest extract periodic, puteti reduce dramatic frecventa durerilor. Pe de cealalta parte, Deepak nu are impotriva durerilor de cap decat MEDITATIA. Iata o metoda specifica de meditatie, foarte eficienta de altfel, in cazul migrenelor: se intind mainile si se tin cu palmele in sus; se inchid si ochii. Urmareste-ti respiratia pentru cateva secunde. Concentreaza-te pe cosul pieptului, unde iti bate inima. Incearca sa-ti simti bataile inimii ca sunet sau senzatie. Concentreaza-te acolo si asculta-ti bataile inimii. Ascult-o. Spune-i sa incetineasca. Acum, concentreaza-te pe varfurile degetelor de la mana. Vezi daca-ti poti simti ritmul cardiac in degete. Simti? Daca da, ti-ai deviat sangele de la creier la membre; tensiunea ti-a scazut, ritmul cardiac la fel, iar durerea de cap a disparut. Aceasta e puterea mintii; iti schimbi activitatea sistemului nervos, inima are palpitatii, acesta fiind un semn al stresului. Gandurile, sentimentele, respiratia si sistemul endocrin sunt procese integrate in creier, iar tu te poti ocupa de ele.

2012:10:03