vineri, 31 august 2012

Solutii-minune de a alunga definitiv grasimea in 5 minute pe zi

Primul secret de combatere a grasimii sunt SUPLIMENTELE pentru un abdomen plat. Cand mananci mancare normala, fara PECTINA DE MAR sau fara fibre, aceasta trece repede prin stomac: stomacul ti-e gol si ti-e din nou foame. Insa, daca iei niste pectina de mar, mancarea iese greu din stomac, acesta ramane plin si nu-ti mai este foame. Se iau 500 mg de 3 ori pe zi, inainte de masa si este ieftina, circa $6 pentru o luna de tratament.
A doua solutie-minune de combatere a grasimii: EXTRACTUL DE SEMINTE DE STRUGURI. El aduce multe beneficii, printre care si accelerarea metabolismului in mitocondrii (fabricile de energie din celule). Ia nutrientii si scapa repede de ei, asa ca se ard multe calorii in acest proces. De ce nu putem manca totusi struguri? Raspuns: se pot manca, dar e nevoie de multe seminte (acestea accelereaza metabolismul). Se iau 150 mg o data pe zi. Aduc si alte beneficii: daca ai edeme, picioare umflate, studiile arata ca ajuta si atunci. E nevoie de $25 pentru tratamentul pe 8 luni.
Ultima solutie-surpriza de combatere a grasimii este FORSKOLINA, care ajura la mobilizarea grasimii din afara celulei. Celulele grase contin particule de grasime; luand forskolina care mobilizeaza grasimea, celulele grase "explodeaza". Suplimentul se gaseste in farmacii, in plafare si costa sub $25 pe luna. Exista o singura precautie: daca sunteti la varste la care puteti avea un copil, e bine sa vorbiti cu medicul, pentru ca medicamentul poate inhiba functia trombocitelor (unul din factorii de coagulare a sangelui).

SALATA PENTRU UN ABDOMEN PLAT:
Ca sa combati grasimea, ai nevoie de 4 alimente-minune:
-grapefruitul: este hidratant. Avem nevoie de el pentru ca, atunci cand apare deshidratarea, ti se face mai foame.
- chilli: studiile au aratat ca, daca mananci chilli, poti sta degeaba si tot arzi 10 calorii in 4 ore.
- fistic: e una din alunele cu cel mai scazut continut de grasime si cea mai mare cantitate de fibre.
- jicama: e fantastica, face parte din familia leguminoaselor; e usor de decojit si are coaja subtire. Se da pe razatoare ca pe un morcov sau cartof. Grapefruitul se decojeste si apoi, cu un cutit, se taie cu atentie bucatile dintre segmentele albe. Se pun peste jicama, se adauga si morcovii rasi. Se taie mic chilliul (sau jalapeno) si la acesta se adauga suc de lamaie, usturoi proaspat taiat, sos de peste (datorita caruia nu mai e nevoie sa puneti sare), zahar brun (sau miere sau nectar de agave. Se pune sosul peste alimentele razuite si se amesteca bine totul. Se adauga fistic la salata, dupa ce aceasta e pusa pe platou, dar si niste coriandru sau patrunjel tocat. E o salata foarte buna de luat la pachet. O portie are 125 de calorii.

EXERCITII PENTRU UN ABDOMEN PLAT in doar 5 minute:
 Stai pe un scaun cu spatar si te sprijini de acesta, tragand umerii inapoi. Acum incordeaza muschii adbominali. Simultan, strange muschii fesieri. Incordeaza-te in timp ce stai pe scaun. Ca o variatie: te poti ridica incet, cat mai incet, fara avant, respiri si la fel de incet te asezi la loc. Foarte incet: lucram muschii mari ai corpului. Jim nu crede in abdomene, el sustine ca trebuie sa stimulam metabolismul, si, in felul acesta, ardem grasimea in zona mediana.
Insa exista o variatie la acest exercitiu: se dau scaunele la o parte si trebuie sa stai in picioare, spate in spate cu o alta persoana (sau sprijinit de perete). Incearca sa duci picioarele mai in fata tinand picioarele cat mai departate si apoi stai cat mai jos posibil. Opreste-te, trage umerii inapoi si incordeaza muschii abdominali. Muschii fesieri, tendoanele, totul lucreaza simultan.Tragand umerii inapoi, iti inveti corpul sa aiba o postura corecta.

Exista un aparat cu laser numit ZERONA  care e noua frontiera in a combate grasimea si a scapa de centimetrii nedoriti. Zerona este un laser rece ce perforeaza celula grasa care devine un soi de pasta ce se intinde si se dizolva. Celulele individuale primesc mesaje iar glubulele albe le inghit si, astfel, grasimea scade. Minunat la aceasta noua tehnologie, este Zerona Trifecta, ceea ce inseamna ca e  noninvazic, nedureros si, cel mai important, nu distruge celula grasa. Stim ca celula grasa e importanta pentru functia endocrina a corpului. Reducand sau luand celulele grase din corp, cand vei lua in greutate in viitor, e probabil ca grasimea sa ajunga intr-un loc nedorit. Prin acest aspect aparatul difera de orice tehnologie din trecut. E nevoie de sedinte de 40 minute timp de 6 saptamani, cu un cost cuprins intre $2000-$3500. Efectele apar dupa 2 saptamani. E garantat ca puteti slabi cel putin 7,5 cm din zona dorita (de regula abdomenul).

INFECTIILE URINARE: manifestari si combaterea lor
Cand rinichii functioneaza normal, bacteria (sa zicem ca E-coli) incepe sa circule in sus, pe tractul urinar, si vrea sa  ajunga in vezica si ramane "blocata" pe acest drum; pe langa disconfort, produce si durere. Urina spala si desprinde bacteria. Dar aceasta din urma e lipicioase, se prinde de lucruri. Cel mai bun mod de a te ocupa de infectii este sa le previi. Iata cele 5 lucruri care ar putea preveni infectiile:
- sa bei 6-8 pahare cu apa pe zi;
- sa te stergi din fata inspre spate;
- urinatul dupa ce faceti dragoste
Pe langa  aceste metode vechi de combatere, exista niste metode moderne:
- vitamina C ajuta: face urina acida, iar mediul devine ostil pentru bacterii (1000 mg/zi de cum observati simptome); nu se mai pot urca la fel de bine pe pereti, nu se mai lipesc asa bine.
- manoza (D-Mannose powder) este marea noutate; se gaseste sub forma de pudra sau pastile. Daca se  iau 500 mg pe zi, manoza "imbraca" bacteria, care nu se mai poate nici lipi, nici "catara".

Secretul de a arata mai tanar nu tine numai de cosmetica. Mancaruri din tari indepartate va pot ajuta sa gasiti fantana tineretii si sunt mult mai ieftine. Aceste mancaruri sunt benefice fiindca suntem ceea ce mancam, asigurand o buna sanatate a pielii.
Prima mancare ce ajuta la mentinerea tineretii se consuma in Japonia: CASTRAVETELE DE MARE. In forma bruta, nu e gustos. Nu este totusi o planta, ci un animal ce apartine familiei echinodermelor, adica animale cu pielea tepoasa (cum sunt ariciul de mare, dolarul de nisip). Acest castravete de mare nu are schelet, dar contine multa vitamina A; aceasta, impreuna cu toate proteinele, e foarte buna pentru sanatatea pielii.
Urmatorul aliment care ne ajuta sa aratam tineri se gaseste in Hawaii: SPARANGHEL DE MARE. El e plin de vitamina A si acid folic, care e important pentru repararea pielii. E o planta ce creste pe stanci, deci nu e o buruiana marina.
Urmatorul aliment pentru tinerete vine din Irlanda: MUSCHI IRLANDEZ ("irish moss") este o alga bruna si face parte din buruienile marine, care sunt un soi de alge. Se consuma bautura facuta din acest muschi. Contine multa vitamina K care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la inlaturarea cearcanelor, e buna pentru oase, pentru coagularea sangelui. Muschiul se poate coace, din el se poate face un shake etc.




miercuri, 29 august 2012

Intoleranta la lactoza

50 de milioane de oameni nu digera corespunzator lactoza. Pentru a afla daca sunteti intoleranti la lactoza, puteti face un test simplu. Simptoamele intolerantie la lactoza sunt:
- balonare
- gaze
- diaree
- crampe
- ameteli
Aceste simptome sunt atat de comune incat nu le asociem cu mancarea, dar multe persoane (circa 75%) dintre noi avem probleme cu intoleranta la lactoza.
La persoanele care au toleranta la lactoza, cand se bea lapte, acesta e digerat si absorbit de intestin. Acest lucru inseamna ca nutrientii sunt absorbiti. Insa la cei cu intoleranta, e o mare problema; nu poate absorbi, intestinul si-a pierdut aceasta functie; astfel, apar simptomele enumerate mai sus (gazele, balonarea de exemplu). Neabsorbind, gazul se acumuleaza si apare si diareea.
Cum afli ca ai intoleranta la lactoza? Faci un test de greutate. Inainte de culcare, dupa cina, nu mananci nimic. Dormi cele 7-8 ore si mai astepti cateva ore inainte sa mananci ceva: 3 ore inainte de micul-dejun. La micul-dejun, vei lua doar un pahar cu lapte. Vei observa ce se intampla.
Daca ai probleme, atunci inlocuieste orice tip de lactate din animale cu lapte de soia sau alt tip de lapte (si anume lapte fara lactoza) ori picaturi.
Sunt multe surse ascunse de lactoza: in cereale (urme de zer), etc. Noaptea, la cina, unii oameni au probleme cu unele mancaruri: branza moale e deseori problematica pentru ca are mai multa lactoza. Mancand branza tare, e in regula, insa mancand branza moale pot aparea crampe si restul problemelor enumerate mai sus. Fiti atenti la lucrurile din dieta dvs. si cum acestea va afecteaza.

Animale care ne ajuta:
VULTURII mananca animale afectate de: antrax, botulism,  pot manca toate animalele bolnave fara sa se imbolnaveasca si, astfel, sunt gunoierii naturii. Fara vulturi, ar fi mai multe boli si s-a observat ca, atunci cand populatia de vulturi scade, creste  numarul de boli. Stomacul lor e facut sa digere acele lucruri si sa neutralizeze toate elementele mortale fara nicio problema.

Animalul din padurea tropicala ce ne poate ajuta sa ne vindecam repede este LENESUL. La acest animal, e unic faptul ca sunt animale foarte rezistente: pot sa suporte rani care ar ucide alte animale.Se vindeca si supravietuiesc. Nu se stie de ce, dar are legatura cu metabolismul lent.

Al treilea animal vine din emisfera sudica si poate sa lupte cu una dintre cele mai ucigase boli este PINGUINUL. Pinguinii de pe coastele din Chile si Argentina sunt pinguini de vreme calda, asa ca sunt expusi la unele boli pe care le au unii oameni din tarile tropicale. Aceste animale pot face malarie si dezvolta anticorpi la ea, asa ca oamenii de stiinta cauta metoda prin care pinguinii se lupta cu malaria, pentru a face un vaccin uman.

Ultimul animal sta in desert si el poate, cu ajutorul laptelui, sa ne ajute sa gasim un leac pentru diabet; este vorba de CAMILA. Poate nu doar sa supravietuiasca in climat arid, dar are si un lapte incredibil pentru ca are proprietati anti-diabet. S-a aflat ca oamenii care au baut mult lapte de camila nu au facut deloc diabet. Putem considera laptele un antidiabetic sau un aliment preventiv.




marți, 28 august 2012

Dependenta de carbohidrati. Plan de 28 de zile pentru a scapa de dependenta. Impotriva stresului

Carbohidratii sunt noua dependenta? Carbohidratii nesanatosi, mai ales produsele ce contin faina alba, pot da dependenta la fel ca un drog. Adrenalina pentru care traieste orice dependent, momentul in care drogul patrunde in corp si face receptorii din creier sa elibereze dopamina. Rezultatul? Placere totala si deplina. Mancam zilnic: amidon pur, rafinat, din paine, placinte, cartofi prajiti si chipsuri de cartofi. Oare dau dependenta mai usor decat cocaina? Aceasta e concluzia uluitoare a studiilor potrivit carora carbohidratii si cocaina au acelasi efect in centrul placerii din creier. Asemenea oricarei alte dependente nu ne mai satisfac dozele mici si avem nevoie de tot mai multi carbohidrati sa ne simtim satisfacuti. Dezintoxicarea poate fi de nesuportat: dureri de cap, toane, anxietate, depresie. Din nefericire, carbohidratii sunt principala cauza a epidemiei de obezitate si diabet din America. Doctorul Oz a pregatit un plan de dezintoxicare alaturi de psiho-terapeutul si specialistul in dependente dr.  Mike Dow.
- De ce atatia oameni tanjesc dupa carbohidrati ca dupa droguri?
- Carbohidratii elibereaza serotonina in creier (substanta chimica a fericirii), insa si a starii de pace, e o substanta sedativ. Cand mananci multi carbohidrati intri in coma alimentara, fiindca au un efect de sedativ. Nu e vorba de carbohidrati in general, ci mai ales de cei foarte procesati. Scotand din aceste produse tot ce au mai bun, ne este afectat creierul, care da dependenta.
- Multi spun ca "poftesc" la mancare. Sa facem diferenta intre pofta si dependenta.
- Nu e nimic rau in a pofti, cu totii avem pofte. Pofta e ceva ce-ti aduce putina placere, ceva ce mancam din cand in cand. Insa cand avem nevoie de asa ceva pentru a ne simti normal, cand avem nevoie de cantitati tot mai mari din acelasi aliment pentru a obtine acelasi rezultat, cand daca inlaturam acel aliment se instaleaza simptomele neplacute, atunci ne confruntam cu o dependenta. Creierul reactioneaza imediat la un drog; iti da o stare de placere dupa care tanjesti. Daca inlocuim un drog puternic cu un carbohidrat, unul e ilegal iar celalalt e legal, nu? Insa placerea si efectul sunt aceleasi. Cand mancam carbohidratul, il mestecam, faina intra in stomac si substanta chimica ajunge in creier, in acelasi loc in care ar actiona si drogul. Dopamina ne face sa ne simtim foarte bine. Brusc, starea de bine dispare, fiindca nu mai putem reactiona. Organismul ne forteaza sa mai consumam, simti ca ai nevoie de tot mai mult iar procesul se repeta. Organismul e sabotat si nu poate tine pasul. Ingrijoratoare e luarea in greutate, dar si faptul ca ne sabotam sanatatea; toti hormonii sunt dati peste cap si se intra intr-o spirala nesanatoasa.

Cele 3 semne ale dependentei de carbohidrati:
1. Trebuie sa consumi carbohidrati dimineata.
2. Nu te poti abtine. Cand ai nevoie de ceva pentru a-ti acoperi o nevoie emotionala si a te simti linistit cand esti stresat, unii apeleaza la alcool, altii la carbohidrati.
3. Ai simptome ale dezintoxicarii daca nu consumi asa ceva in 48 de ore: dureri de cap (mai ales in primele 24 de ore ale renuntarii), iritabilitate (ceea ce va fi observat si de catre toti cei din jurul tau), anxietate, probleme cu somnul sau indeplinirea sarcinilor zilnice.
Dependenta de carbohidrati poate provoca si probleme de imunitate si boli de inima. 

Planul de 28 de zile pentru a scapa de dependenta
Dr. Dow sustine ca cheia acestui plan e sa nu dati inapoi. Poate functiona pentru unii, insa de obicei nu functioneaza fiindcate simti asa iritabil si ingrozitor, incat pana la urma renunti.
SAPTAMANA 1: Nu elimina carbohidratii, ci adauga alimente care iti vor domoli pofta de carbohidrati. Oricand tratam o dependenta mai degraba adaugam ceva in viata noastra, decat sa eliminam. Iata niste cai sanatoase de a elibera serotonina in creier: adaugati paste integrale, orez brun, quinoa si alte cereale integrale. Elibereaza serotonina in creier, au un plus de valoare, ne mentin satui mai mult timp si timp de cateva ore nu ne mai gandim la mancare. Fructele ne dau si ele serotonina sustenabila; pielita contine fibre (care ne tin satui mai mult timp).
SAPTAMANA 2 : Reducem consumul la doua portii de carbohidrati pe zi si aveti nevoie de o persoana care sa va sustina demersul, un "sponsor". Carbohidratii acestia sunt cat doi pumni de paine, de atat e nevoie. Oamenii tanjesc dupa sprijin, relatii, iubire; mancarea le inlocuieste. Daca aveti sprijin si deveniti responsabili, atunci nu veti mai manca fiindca va lipseste ceva in viata emotionala.
SAPTAMANA3: Reducem carbohidratii la o singura portie pe zi (cat un pumn/ zi). Marea problema e cum sa tratam declansatorii cu care multe persoane se confrunta. Aveti nevoie in aceasta etapa de alte lucruri care sa va faca sa va simtiti bine. Cei mai comuni doi declansatori ai mancatului  emotional sunt: stresul si singuratatea.
Trebuie sa gasitit activitati non-alimentare care va cresc nivelul de serotonina: aprindeti o lumanare, faceti o baie cu spuma. In cazul singuratatii, puneti mana pe telefon, sunati pe cineva, trimiteti-i un mesaj cuiva apropiat sau sustinatorului dvs. cand va simtiti la limita. Facand asta, nu veti mai pofti asa de tare la pizza sau la paste.
SAPTAMANA  4: Renuntam efectiv la carbohidratii nesanatosi. Puteti manca din cei sanatosi, insa nu mai puteti consuma carbohidratii nesanatosi de care erati dependenti pana acum. Acesta e secretul: inlocuiti hormonii pe care inainte ii luati din carbohidrati cu ACTIVITATI care promoveaza alt tip de hormoni de care creierul are nevoie. Oxitocina este un astfel de hormon; faceti dragoste mai des si ramaneti imbratisati dupa. Oxitocina e hormonul starii de bine, care ne calmeaza. Daca nu aveti un partener, studiile arata ca si imbratisarea cu un animal de casa poate avea acelasi efect. Un alt sfat este sa mergeti afara si sa stati 20 de minute la soare pentru un aport de vitamina D; astfel, nivelul de serotonina creste intr-un fel sanatos. Serotonina si somnul merg mana in mana: dormiti intre 7-9 ore pe noapte; daca nu dormiti atat, corpul va elimina un hormon ce va va face sa tanjiti dupa carbohidratii nesanatosi.

Alaturi de dr. Oz in emisiune a fost dr. Maoshing Ni, doctor in medicina chinezeasca pentru a ne face sa intelegem mai usor unele tratamente stravechi clasice.
FRUCTUL SCHIZANDRA ("schizandra berry"): este o planta folosita in medicina chinezeasca ca energizant. Este utila in starile de extenuare, ajuta la a avea mai multa energie si mai multa concentrare mentala si contine multi antioxidanti. Semintele se pot scuipa sau nu, deoarece contin multe fibre, deci sunt sanatoase.
COAJA DE MAGNOLIE ("magnolia bark"):e folosita la balonare si gaze. Bacteriile din intestin emana gaz metan; trebuie luata dupa masa si ajuta astfel la reducerea gazelor. Se face un ceai din coaja, se pun picaturi sub limba sau se inghit capsule.
ROLA DE JAD: e confectionata din piatra de jad, avand o bucata mai mare si una mai mica, pentru diferite zone ale fetei. Se foloseste rola pe fata sau pe orice alta zona, avand rolul de a calma. Este arma secreta a imparateselor chineze; piatra este racoritoare si inchide porii, reduce umflaturile si face tesutul mai elastic.
SEMINTE DE JUJUBE ("jujube seed"): provin din curmala rosie chinezeasca (rosie la culoare). In China se foloseste de 1000 de ani drept somnifer, de obicei sub forma de ceai (care se face din esenta pudra). Se gaseste si sub forma de capsule. Trebuie baut cu circa o ora inainte de culcare.

Vitaminele cumparate la un pret foarte mic nu contin intotdeauna cantitatea de nutrienti de pe eticheta, asa ca evitati-le.
 Cremele hidratante le puteti lua la un pret mai mic, dar fiti atente ca nu sunt cu factor de protectie.
Nici medicamente nu e bine sa cumparati de la magazine gen 3,8 RON. In schimb, e bine sa cumparati solutii pentru curatenie de la acest tip de magazine.

Demolatori ai stresului de $5:
CEAI din EXTRACT de SKULLCAP - e un produs indigen din America de Nord al carui nume vine de la primii soldati veniti in aceasta zona din Europa. Aveau coifuri mov ce semanau cu floarea de Skullcap:
Aceasta planta ne ajuta sa ne relaxam. A fost folosita de sute de ani la relaxare, ba chiar si pentru tratarea epilepsiei. E o planta extraordinara cu efecte grozave.

SUMA - este buna la orice; e o planta din padurea tropicala amazoniana, cunoscuta si drept GINSENG BRAZILIAN.
Se foloseste la: traume, stres si insomnii. E buna la orice traumatizeaza organismul. Se pune 1 lingura (sau doua, daca sunteti foarte stresati) in suc de fructe Acai (continut ridicat de vitamina B), se amesteca si cu iaurt grecesc (are multi aminoacizi, triptofan), cu o banana (potasiu). Se obtine o bautura relaxanta unica ce contine peste 300 de nutrienti.
APARATUL DE MASAT SCALPUL - e ultimul demolator al stresului. Studiile clinice efectuate arata ca prin masarea scalpului se elibereaza serotonina si endorfine. Serotonina ne relaxeaza iar endorfinele ne fac sa ne simtim bine.



luni, 27 august 2012

Secrete din interiorul companiilor farmaceutice. Sangerarile nazale

Companiile farmaceutice au inventat anumite boli si stari. Nu s-au inventat numai boli, ci s-au schimbat si categoriile. Ori de cate ori se extinde categoria unei boli, creste numarul de oameni care pot fi tratati cu medicamente. Consideram ceva de la sine inteles ca medicamentele care ni se prescriu sunt sigure si necesare. Dar e posibil sa nu fie mereu asa. Acum, mare parte din retetele prescrise in SUA nu sunt rationale. Oamenilor li se prescriu medicamente ale caror riscuri depasesc beneficiile.
Doctorul Oz e preocupat foarte mult de faptul ca americanii sunt prea dependenti de medicamente, totusi sunt inca bolnavi, neobtinand lucrul pentru care platesc. Sunt patru lucruri pe care companiile farmaceutice nu doresc sa le aflati. E vital penttru sanatatea dvs.
Unul dintre cei mai mari critici ai industriei de medicamente, dr. John Abramson, medic pensionat, lector la Facultatea de Medicina Harvard si autor al cartii "Superdozat in America" a fost invitatul emisiunii, impreuna cu dr. John Lamattina, fost vicepresedinte la compania farmaceutica Pfizer, expert cu 30 de ani de experienta in cerctare si dezvoltare, autor al cartii "Adevaruri despre medicamente: risipirea miturilor despre Pharma".
- Dr. Abramson, ati renuntat la practica medicala, la ingrijirea pacientilor, ca sa va ocupati numai de asta. De ce sunteti asa pasionat de asta?
- Urma sa scriu o carte. Predam la Harvard despre relatia medic-pacient, cum ca e nevoie de cunostinte, dar ca trebuie sa te raportezi la persoana ca la un intreg. Si am studiat datele FDA despre Vioxx si Celebrex. Mi-am dat seama ca articolele despre acestea doua din cele mai de  incredere jurnale de specialitate erau gresite. Vioxx era un medicament periculos si medicii nu stiau de asta. Se pretindea ca medicamentul Celebrex e mai bland pentru stomac, dar nu era. Cand am incercat sa le spun colegilor mei ca primeam informatii gresite, m-au crezut nebun. Am incercat sa fac publica informatia, n-am reusit. Asa ca am decis sa scriu o carte.
- Dr. Lamattina, de ce circula informatii incorecte?
- Companiile farmaceutice au un rol major in descoperirea si dezvoltarea de noi medicamente. Nevoia de noi medicamente e foarte importanta, pe masura ce populatia imbatraneste. Nu exista nicio indoiala ca medicamentele au efecte adverse. Trebuie gasit un echilibru intre beneficiile si dezavantajele aduse de un medicament.

1. Companiile farmaceutice minimalizeaza efecte adverse periculoase. In publicul emisiunii, au fost prezente femei tratate cu unele din medicamentele cele mai banale din America de azi. Acestea includ medicamente pentru: slabit, tensiune, colesterol, reflux, depresie.
- Dr. Abramson, cat de des apar efecte adverse posibil fatale de pe urma lor?
- Companiile farmaceutice sunt proprietarele informatiei. E ca si cum ar juca poker: ei stiu ce carti au,
dar nu sunt obligati sa le arate medicilor, consumatorilor. Adesea nu le arata nici autorilor articolelor pe care medicii pun baza. Problema e ca aproape toate informatiile detinute de medici si de consumatori provin direct sau indirect de la industria de medicamente.
- Dr. Lamattina, medicamentele vor avea mereu efecte adverse,dar exista pacienti care au murit fiindca au folosit medicamente aprobate de FDA. Intrebarea este daca exista o plasa de siguranta care sa ne ajute sa nu facem greseli sau credem in mod eronat ca putem lua ceva fara sa platim pentru asta.
- Admit ca unele dintre scenariile descrise de dr. Abramson au avut loc mai demult, in ultima parte a anilor '90. Multe s-au schimbat de atunci. Toate testele clinice efectuate de companiile farmaceutice sunt acum pe internet. Nu poti face teste clinice fara sa te inscrii pe www.clinicaltrials.org
Acel site are mai multe scopuri; de exemplu, sa fie acolo toate testele, sa se inteleaga care dau rezultate si care nu. Daca exista rezultate negative, sunt raportate. 
Cu cat iei mai multe medicamente, cu atat creste riscul  efectelor adverse, de la interactiunile dintre medicamente. Daca iei doua medicamente (cu sau fara  reteta), ai 10% sanse sa ai o interactiune intre medicamente. De la sapte pastile, riscul interactiunii creste la 80%. Cand minimalizam riscul asocierii pastilelor, pierdem intreaga ecuatie. Sfatul doctorului Oz este sa faceti orice e posibil pentru a evita efectele adverse date de interactiunea dintre medicamente. Uneori sunt medicamente puternice care nu au fost bine studiate, fiindca nu le poti studia efectul asupra tuturor inainte de a le folosi. Ori, daca esti chiar priceput, foloseste medicamente generice, deoarece sunt de mult timp pe piata, sunt medicamente vechi. Sunt si ieftine si le cunoastem efectele adverse, deci dublu avantaj.
2. Al doilea secret pe care companiile farmaceutice nu vor sa-l stiti: ca ele controleaza cea mai mare parte a informatiilor pe care medicii le obtin despre un medicament. 85% din testele clinice sunt finantate de  industria de medicamente; ei sunt proprietarii datelor, asa cum Coca Cola detine reteta pentru Cola. Medicii nu inteleg ca primesc o versiune selectata, filtrata a informatiilor. Concluzia unui studiu medical asupra acestui subiect este ca efectele "veritabile ale folosirii antidepresivelor erau inexistente sau neglijabile la pacientii depresivi, cu simptome usoare, moderate sau chiar severe"; articolul sustinea ca antidepresivele nu dadeau rezultate. Cand faci un test anti-depresie, exista un urias asa-numit efect placebo. Cand oamenii incep sa mearga in mod regulat la medic, chiar daca iau o pastila cu zahar, incep sa se simta mai bine. Deci e nevoie de trei studii clinice in cinci etape ca sa aduni informatiile necesare pentru ca FDA sa aprobe medicamentul. Dovezile arata ca aceste medicamente sporesc frecventa pornirilor suicidare la copii si tineri adulti. Deci nu exista beneficii, dar exista riscuri. Luati distanta cand cineva va ofera produse gratuite. 

Companiile farmaceutice sunt vinovate de crearea de noi boli ca sa vanda mai multe medicamente?
3. Adesea vi se prescriu medicamente de care nu aveti nevoie.Exista o acuzatie asupra companiilor cum ca ar inventa boli, adica exagereaza stari care de fapt nu sunt boli.  Ele obtin aprobarea medicamentelor, sustinand ca sunt utile, apoi extind aria de folosire, ca sa aiba mai multi potentiali clienti. Dr. Lamattine sustina insa ca "nu poti inventa o boala. E imposibil. Nu poti merge la FDA sa ceri aprobare pentru un medicament care trateaza o boala pe care tocmai ai inventat-o. Ca sa ti se aprobe un medicament, FDA trebuie sa-ti aprobe protocolul, designul etc. Apoi, trebuie sa-i convingi si pe medici ca e vorba de o boala, medicii care sunt cei mai bine instruiti oameni din SUA. E ridicol sa presupui ca-i poti convinge ca exista o noua boala. Apoi, trebuie sa convingi companiile de asigurari sa fie dispuse sa plateasca pentru asa ceva, cand ele evita sa faca asta si pentru boli cunoscute. Apoi, trebuie sa-i convingi pe pacienti ca sunt bolnavi."
Doctorul Oz ne sfatuieste ca de acum inainte sa ne punem intrebarea: "Care este simptomul meu real, despre care vorbeste compania farmaceutica? Cand a aparut?" Trebuie sa ne asumam raspunderea pentru propria noastra stare de bine.
4. Ultimul secret este ca medicamentele vizeaza EFECTELE, si nu cauza! De exemplu pentru reflux, sunt folosite medicamente foarte tari, cu efecte adverse serioase. Oamenii care le iau fac foarte des pneumonie, fiindca omoara bacteriile din stomac. Un alt exemplu sunt statinele, de pe urma carora beneficiaza oamenii cu probleme cardiace. Cei cu riscul crescut, daca iau timp de cinci ani statine, se previne un atac de cord. Pe de alta parte, nu exista dovezi cum ca statinele ar proteja femeile care nu sunt cardiace de un atac de cord. Recomandarile se bazeaza pe extrapolari de la barbati. Problema reala insa pentru aceste femei nu este ca iau statine in mod inutil, ci ca femeile nu primesc mesajul ca pot preveni problemele cardiace daca fac sport zilnic, daca au o dieta sanatoasa, daca nu fumeaza, daca beau moderat. Asa se scade cu 83% riscul de a dezvolta o boala cardiaca. Mesajul nu este transmis pentru ca nu e profitabil. Doctorul Oz spune ca primul lucru pe care-l face este sa spuna pacientilor sa ca nu au nevoie de statine, si nu pentru ca ar avea ceva impotriva acestora (a salvat multe vieti cu ele), ci pentru ca ele sunt doar pentru anumiti oameni recomandate, nu pentru toti.
Ca o concluzie, daca nu studiati medicamentul pe care-l luati prin contrast cu o schimbare a stilului de viata, atunci ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a-l lua. Fortati politicos medicul dvs. sa tina cont de aceste aspecte.

Sangerarile nazale
Majoritatea acestor cazuri sunt doar enervante, dar unele pot fi un semn de cancer. Sa presupunem ca esti congestionat si-ti sufli nasul tot mai tare: se poate sa aiba loc o sangerare. Asa ceva se intampla pentru ca tesutul delicat din interiorul nasului este iritat cand frecam prea tare cu batista, rupem stratul subtire iar capilarele care se afla imediat sub piele sunt astfel expuse. Acest sange care curge din ele ajunge pe batista. 90% din sangerarile nasului provin din partea sa superioara si sunt cauzate de aerul uscat, de hipertensiune, de substantele care subtiaza sangele, de aspirina, analgezice sau alte medicamente. Sangerarile din spatele nasului implica o artera, care pot aparea ca un gust de sange in gura (fiindca daca sangele e in spate, se scurge in gat). Acest caz este ingrijorator deoarece sangele se poate subtia de la altceva in afara de pastile, spre exemplu, de la leucemie. Hemofilii au aceasta problema. Se poate sa aveti o mica tumora in spate.
Sunt doua moduri de a opri sangerarea nasului in partea din fata, dar sa nu lasi niciodata capul pe spate! Nu faci decat sa lasi sangele sa curga in gat. Trebuie sa ciupesti partea din fata a nasului, dar nu osul. Inclina-ti capul in fata. Astfel, nu ti se face greata de la sangele care curge in gat iar arterele se comprima si sangerarea e oprita. Iata un truc pe care nu il vei uita niciodata: arterele care merg in partea din fata a nasului trec pe deasupra buzei superioare (pe mijloc, chiar sub nas). Apasand in acel loc, se opreste sangerarea.
Umidificatoarele pentru nas sunt foarte bune si eficiente. O alta modalitate e sa pui un unguent cu antibiotic sau sa pulverizati solutie salina in nas (orice creeaza umezeala). Aceasta mica diferenta te va impiedica sa ai asemenea scurgeri. 









joi, 16 august 2012

Sucul de portocale. Energizante pentru dimineata. Super-dieta dr. Oz

Principalii producatori de sucuri de portocale din SUA, Coca-Cola si Pepsi, au confirmat ca au identificat in sucul de portocale fungicide interzise. Cum s-a putut intampla asta? Coca-Cola, producatorii Minute Maid, Simply Orange si Pepsi (care produce Tropicana) au raportat gasirea fungicidului carbendazim. Acestia au raportat acest fapt la FDA. Ce au sucurile in comun? Contin urme de suc de portocale importat din Brazilia. Interzis in SUA din 2008, carbendazimul e inca legal in Brazilia. El e folosit pentru a se controla mucegaiul, ciupercile si alte forme de daunatori din fructe si cereale. Unul din sase pahare de suc care se consuma in SUA contine suc de portocale din Brazilia. FDA nu-si asigura riscuri si opreste la granita toate importurile de suc din Brazilia si alte tari pana ce acestea pot fi testate. Deocamdata, FDA declara ca nu retrage de pe piata suc de portocale.
Doctorul Oz subliniaza ca nu e vorba de portocale, ci despre SUCUL de portocale IMPORTAT. Alissa Hamilton a scris o carte despre industria sucului de portocale si a investigat-o in ultimii opt ani. E doctoranda in studii despre mediu. Ea spune urmatoarele: "Industria sucurilor primeste suc din Brazilia de mai multi ani, de prin anii '60, cand in Florida a fost un inghet mare, iar un membru al industriei citricelor a vrut sa asigure provizia de suc mergand in Brazilia pentru a-i invata cum sa proceseze portocalele. Inainte sa-si dea seama, pe la mijlocul anilor '80, Brazilia a suprimat Florida in cursa cultivarii portocalelor. Majoritatea sucului concentrat, mare parte din el ajunge si in Europa, dar ei cultiva si produc cea mai mare cantitate din lume".
Gary Ginsberg studiaza substantele  chimice si e profesor de toxicologie la Yale. El a fost intrebat cat de periculos e acest fungicid: "Carbendazimul e un actor malefic in cadrul diviziunilor celulare. La animale s-a dovedit ca provoaca aparitia cancerului la ficat, defecte la nastere si influenteaza reproducerea masculina. FDA ataca justificat iimporturile de suc care contin aceasta substanta. In lume exista diferite reglementari despre pesticide. Unele tari sunt mai ingrijorate de sanatatea publica, in timp ce altele vor sa vanda cat mai ieftin si mai rapid. Depinde apoi de tarile importatoare sa se asigure ca importurile sunt sigure".
Companiile producatoare de suc au raportat rezultatele la FDA. Cat au descoperit? Gary Ginsberg raspunde: "Pana la 35 de parti la un miliard la cateva testari, dar asta a fost de ajuns pentru a atrage atentia. FDA a confiscat imediat ce venea pe vapoare pentru a testa si ei ca sa vada daca e o problema persistenta".
Cum ajunge un fungicid in suc? Sa zicem ca suntem in Brazilia, de unde provine sucul de portocale. Recoltele de aici sunt stropite cu fungicide, acest lucru fiind legal acolo dar in SUA e ilegal din 2008. Acest material vine imprastiat pentru a proteja coaja portocalelor. Cand portocalele sunt stoarse (acesta fiind al doilea pas), se stoarce si din pesticide, iar acestea ajung in "galeata" unde se storc portocalele. Atat sucul concentrat, cat si cel simplu din portocale e depozitat iar apoi, trimis. Se intampla multe pe parcurs. E pasteurizat uneori, iar sucul concentrat e vidat...se mai pierde din savoarea sucului in timpul acestui proces. Dupa aceea, e livrat in SUA, ajunge in porturi, e procesat de americani si apoi pregatit pentru consumatorii finali. Exista companii in SUA care produc niste butoaie imense unde sucul se amesteca cu aromatizatori. Ce e un aromatizator? E cel care reconfera aroma pierduta in timpul procesarii, e o substanta cu uleiuri si esente de portocala pentru a conferi fiecarei marci propria savoare si aroma. Sunt deci cativa pasi, insa in doi dintre ei se gasesc pesticidele care sunt folosite in Brazilia si pot ajunge in portocale: cand sunt stoarse portocalele si cand se adauga aromatizatorii.  De ce adaugarea acestor aromatizatori poate reprezenta o problema? Uleiurile esentiale folosite pentru a obtine acesti aromatizatori adaugate sucului in timpul procesarii sunt extrase din coaja de portocala, unde se acumuleaza fungicidele. Insa adevarata problema cu produsele foarte procesate cum e sucul e ca primesti ingrediente pe care nu le-ai gasi in mod normal si nu mai gasesti aceiasi nutrienti la care te-ai fi asteptat. Fungicidele se adauga sucului si, din cauza acestui fapt, cantitatea ideala de fungicide din mancare ar trebui sa fie zero. Nu e ca in cazul altor minerale cand mai gasesti cateva in apa. FDA indica faptul ca nu exista multe probleme si au spus ca "orice import care contine peste 10 parti la un miliard e trimis inapoi de unde a venit pentru a fi distrus". Compania Coca-Cola a spus FDA ca a gasit un maxim de 35, ceea ce inseamna de 3,5 ori mai mult decat limita impusa de FDA. Ca sa nu va faceti probleme, Agentia pentru Protectia Mediului a declarat ca putem intalni probleme datorate acestui fungicid de la 80 in sus.
Daca vreti sa evitati fungicidele, beti doar suc organic avand sursa din SUA (sa nu apara si Brazilia, Costa Rica etc.) Cand scrie de unde provine, dar mai sunt si alte tari pe langa SUA, ganditi-va de doua ori pana la finalul testelor FDA. Altfel, cautati etichetele pe care scrie 100% suc organic de portocale. Dar daca scrie ca e doar organic? Atunci nu e indeajuns; cand e organic, nu inseamna atat de mult, trebuie sa scrie ca e 100% organic (insemnand ca nu contine nici un ingredient anorganic). In final, consumul unei portocale e mai sanatos decat sa-i beti sucul, deoarece contine mai multe fibre si nutrienti in fructe si nu are aditivi.


  • Cele mai bune moduri de a va energiza dimineata:
1. Modul care va va spori energia: uleiul din nuca de cocos contine grasimi sanatoase care actioneaza direct la creier si ficat. Utilizeaza energia foarte rapid, nu ca alte grasimi care se depoziteaza.  Consumat dimineata, va pune pe picioare. O lingura e de ajuns pentru a va energiza intreaga zi. Exista 3 moduri simple de unde-l putem obtine: uns pe paine prajita in locul untului, pus in fulgi de ovaz sau se poate consuma ca atare. E un aditiv minunat care nu se distruge cand e gatit la temperaturi mari si care da un gust exotic mancarii. Se gaseste la borcane si trebuie ras, ca pe unt.
2. Al doilea supercombustibil are legatura cu sistemul imunitar; exista un compus numit n-acetilcisteina, folosit in spitale unde oamenii il inhaleaza, pentru ca ajuta imunitatea si reduce riscurile unor infectii. Acesta mai amplifica si actiunea celui mai important antioxidant: astfel, se protejeaza organismul de lumea din afara.  Daca iei cel mai tare antioxidant si-l amplifici cu n-acetilcisteina, vei face un lucru bun. S-a dovedit ca poate lupta impotriva infectiilor; este foarte usor de luat, dimineata, pe stomacul gol. Se ia o pastila dimineata si una seara, la 12 ore diferenta.Capsulele au 600 mg si costa aproximativ $10. 
3. Are legatura cu revitalizarea metabolismului, lucru realizat de dr. Oz cu o combinatie de 30/30: 30 gr de proteine la 30 minute de la trezire.  Dimineata, metabolismul trebuie sa primeasca un imbold, penmtru ca nu va "porni" singur; toata noaptea te-ai infometat. Organismul tau va raspunde la proteine foarte corespunzator. Iata trei modalitati de a face acest luc ru:
- cereale cu iaurt, in care sunt peste 13 de grame de proteine; e rapid si usor de preparat;
-  o omleta cu trei oua (18 gr): dureaza mai mult, dar e mai gustos. In plus, se mai pot adauga niste bucatele de carne de curcan (12 gr pentru trei batonase);
- un shake (20 gr) : daca te grabesti si nu vrei sa gatesti; la acesta, adaugi o felie de paine integrala cu unt de arahide (12 gr). Daca  untul nu e unul organic, vei consuma peste 30 gr! 

  • Super-dieta dr. Oz
 Acest plan se adreseaza celor mai mari trei amenintari pentru sanatate si e realizat ca urmare a cumularii sfaturilor din trei diete de slabire (dieta Dash, dieta mediteraneana si dieta TLC). Amenintarile sunt: hipertensiunea, nivelul sporti de colesterol si obezitatea. 
1. Primul sfat provine din dieta Dash, folosita de multi doctori si menita sa scada tensiunea: renuntati la sare. E usor de spus, greu de realizat. Alternativa la sare sunt CONDIMENTELE. Dieta Dash recomanda mixurile italienesti, care au o combinatie incredibila de gusturi italienesti; exista mixuri pentru paste si marinate pe care le poti pune peste multe alte mancaruri. Piperul cu lamaie e si el foarte bun: se poate pune pe aproape orice sursa de proteine.  Toate trei se pot adauga pentru a inlocui sarea. Daca crezi ca asta nu e destul pentru papilele tale gustative, nu te forta. Daca ai incercat timp de un an, nu reveni la sare! Gandeste-te la mixul de 5 condimente chinezesti, in schimb. El contine diferite ingrediente: ghimbir, coriandru, scortisoara (buna la diabet), chimion si coaja de portocala.  Puse la un loc, acestea sunt pline de antioxidanti, ajuta la reducerea inflamatiilor si protejeaza de boli cardiace. Folosindu-le, vei ajunge din categoria cu risc sporit de hipertensiune la cea cu risc scazut. 
2. Sfatul acesta vine de la Institutul National de Sanatate, de la dieta TLC care reduce colesterolul. Plantele  nu au colesterol, ci steroli (echivalentul lor); compusii lor ne blocheaza colesterolul pentru a nu fi absorbit. Acestia se gasesc in margarina, dar nu cea la pachet, pentru ca aceea este tare. Trebuie consumata margarina la cutie (in locul untului). E oarecum un medicament, pentru ca te ajuta sa reduci colesterolul. Germenii de grau sunt si ei o sursa foarte buna de steroli (1 lingurita pe zi e excelenta; se poate amesteca cu iaurt sau se pune pe floricele). Semintele de susan sunt excelente, se pot pune pe salate si in supe. Fisticul reduce stresul si e bun de cateva ori pe saptamana. Daca timp de 30 de zile poti adauga 2-3 grame de steroli din plante in dieta, vei reduce colesterolul cu aproximativ 15%. 
3. Din dieta mediteraneana, sfatul important este sa mananci grasimi sanatoase. Vei inlocui untul cu unele dintre aceste grasimi sanatoase, cu ulei de masline sau de canola. Dintre pesti, cei mai buni sunt: macroul, somonul si sardinele. Secretul prin care dr. Oz si-a pastrat greutatea din facultate este dat de NUCI. Mananca foarte multe, cate doua-trei pe zi. Pe la ora 16, cand deja oboseste si are de luat multe decizii iar creierul are nevoie de grasimi pentru si mai multe.Poti manca: nuci, alune, gaseste ceva ce-ti place. Placandu-ti, te vei obisnui. 

Doctorul Oz are o reteta care va va ajuta sa slabiti, o mancare gustoasa si satioasa. Lidia Bastianich, o binecunoscuta experta in bucataria italiana, spune ca, pentru gust si pentru a-i conferi prospetime, trebuie facut un sos negatit; ingredientele spaghetelor cu sos sunt: rosii, alune, 1/2 ceasca cu migdale, 12 frunze de busuioc proaspat (le poti congela, le scufunzi in apa, le acoperi complet, bagi intr-un recipient si dupa aceea le congelezi; vei obtine o gheata cu frunze; daca lasi frunzele pur si simplu, ele se vor innegri), 1 catel de usturoi, 1/2 lingurita de ardei iute, 1/2 lingurita de sare de mare, 1/2 de ceasca cu ulei de masline extravirgin, spaghete, 1/2 ceasca cu parmezan Reggiano. Se face sosul pesto; Lidia spune ca nu e neaparata nevoie sa folosim seminte pin deoarece orice tip de nuca face un sos bun. Se pun toate ingredientele (cu exceptia spaghetelor heheh) in blender, iar uleiul se pune la sfarsit, dupa amestecul celorlalte, si apoi si sarea. Pastele integrale trebuie fierte mai mult decat cele  normale, care se fierb al dente. Se scot spaghetele si, inainte de a se pune sosul pesto, se pun cateva linguri cu apa in care au fiert; deseori, pastele sunt lipicioase si nu prea ai sos iar apa de la paste va conferi acea curgere a pastelor. Daca adaugi verdeturi proaspete, nimic nu e gatit, ceea ce e foarte important. Deasupra, pe langa verdeturile proaspete, se adauga parmezan. Pasta pesto care se face in mod normal si se gaseste pe piata are 800 calorii si 72 gr de grasime, dar cea facuta de Lidia are doar 416 calorii si 24 gr de grasime.
Pastele normale, daca sunt fierte foarte mult, cresc glicemia. Cand sunt al dente, nu sunt gatite complet: se descompun incet iar tu le asimilezi lent. Astfel, nivelul tau glicemic va fi mai nivelat.







miercuri, 15 august 2012

Slabiti cu Rosie O'Donnell

Vorbind despre grasimea abdominala, doctor Oz vrea sa discute si despre cauzele acesteia, despre cauzele stresului care apasa orice femeie. Aceasta grasime poate provoca: hipertensiune, diabet si chiar cancer. Ea secreta hormoni de crestere si, mai ales estrogen; estrogenul provoaca mai ales cancer mamar.
Rosie O'Donnell a prezentat regulile ei de slabire prin care a reusit sa scape de 7 kg in 2 luni.
Prima regula a lui Rosie sunt LEGUMELE VERZI. Bea in fiecare dimineata un suc facut dintr-un produs marca Vibrant Health (ce ar contine toate legumele necesare), combinat cu suc de portocale. I s-a spus ca are tenul mai frumos iar Rosie crede ca e posibil sa fie de la aceasta bautura; abtinandu-se de la alimentele nesanatoase, si-a ajutat pielea. Doctorul Oz spune ca sucurile de acest tip sunt bune; sucul de portocale e insa grozav, e dulce si taie gustul amar al bauturii.
A doua regula este sa iei 3 MESE PE ZI. Rosie a inceput sa manance peste de 4-5 ori pe saptamana. De obicei, mananca cereale la  micul-dejun iar la pranz - mai ales legume si salata. La cina, mananca ceva sanatos: orez brun, legume si, de obicei, peste.
A treia regula se refera la GUSTARI - tineti deoparte biscuitii de cumparat. Ii puteti inlocui cu unt de arahide cu mere, chiar daca la prima vedere nu pare a fi ceva bun, dar este, ne asigura Rosie. Chipsurile de cartofi le inlocuieste cu chipsuri de mere. Humusul este o alta mancare preferata de-a lui Rosie.
A patra regula se refera la EXERCITIILE FIZICE; Rosie prefera sa joace bachet pentru a evita sa se plictiseasca. Printre aruncaturi la cos, ea trece mingea de jur imprejurul taliei.

Alimente ce te ajuta sa scapi de proasta dispozitie:
1. Primul aliment ce te ajuta sa-ti controlezi anxietatea e CHEFIRUL, un lactat fermentat cu boabe de chefir, probiotice. Aceste boabe sunt alcatuite din drojdie si din bacterii probiotice:
Sunt pline de tryptophan, care ne ajuta sa facem fata problemelor: creste nivelul serotoninei din creier, care ne da sentimentul de fericire.
2. Legumele iti pot schimba mult dispozitia. SPARANGHELUL e unul dintre acestea, dar trebuie sa stii sa-l prepari. Doctorul Oz e innebunit dupa omleta cu sparanghel care se prepara foarte usor. Se pune niste sparanghel in omleta in timp ce o prepari. Varfurile se prepara in diferite moduri: se adauga, verzi, in omleta, sau se fierb cateva secunde.
3. Urmatorul aliment foarte bun impotriva stresului e PORTOCALA. Are multa vitamina C si e accesibila. Vitamina C normalizeaza mai repede hormonii stresului si iti va scadea tensiunea arteriala. Doctorul Oz ne recomanda sa mancam o portocala cu circa 1 ora inaintea unei situatii stresante. 

PIURE DE CARTOFI CONTRA ANXIETATII
Bucatarul Marc Fergione ne invata cum sa preparam aceasta mancare: chefirul e folosit la o marinata pentru pui impreuna cu: praf de curry (3 linguri de curry), coaja si zeama de portocale, chefir (1 ceasca); pieptul de pui sta in aceasta marinata peste noapte. Uneori, piureul contine multa smantana si mult unt; Marc pune in schimb chefir si putin lapte degresat, 4 bucati cu unt si putina sare. Se paseaza cu telul pana obtinem textura dorita. Pentru salata, se ia sparanghel care se taie fasii cu curatitorul de legume, se pune intr-un bol cu apa cu gheata si se formeaza niste bucle frumoase. Apoi se prepara o vinegreta cu portocale (3 parti de ulei si 1 parte de acid): 1 ceasca cu zeama de portocale, 1 ceasca cu ulei de masline, 1 ceapa tocata, 1 lingura de patrunjel tocat, 2 lingurite de piper, sare








luni, 13 august 2012

Amigdalita si durerile de gat

Asa arata amigdalele, niste noduli limfatici (care de regula nu ajung atat de mari ca in poza de mai jo):


Tocmai pentru ca ajung prea mari, sunt extirpate, pentru ca pot sa blocheze caile respiratorii. Durerea apare cand se inflameaza. Apar infectii locale, dar si in gat, sub barbie sau in spatele urechii. Daca mergi pe strada si un bolnav tuseste inspre tine, se intampla sa raspandeasca bacterii. Cand infectia se instaleaza, corpul trebuie sa reactioneze. Amigdalele incep sa reactioneze si incep sa produca celule imunitare, globule albe, care apoi se extind si ajung aproape peste tot. In spatele gurii, incepe un "razboi" intre celulele imunitare care te apara si infectia care provoaca probleme. Aceasta duce la sinuzita; nodulii limfatici nu tin pasul. Asa arata amigdalita la o persoana reala:
Daca, in ciuda antibioticelor, infectia persista, sau daca revine constant si nu poti scapa de ea, amigdalele trebuie scoase.
Cum poti preveni o infectie ce apare din cauza inflamarii amigdalelor?  Cu ajutorul:
- solutiilor antiseptice ("antiseptic mouthwash) de 2-3 ori pe saptamana;
- picaturi de astragalus/ pastile - o planta chinezeasca dulce ce creste rezistenta la stres si infectii. 

Dieteticianul Keri Gants, autorul cartii "Small change diet"  vorbeste desore cum putem slabi fara sa renuntam la alimente. Oamenii cred ca, pentru a slabi, trebuie sa renunte la alimentele care le plac, apoi se simt privati, nu pot sa tina pasul si se ingrasa din nou. Keri crede ca oamenii "trebuie sa invete cum sa faca din alimentele preferate alimente mai sanatoase. Pot face asta, aplicand mici schimbari. Nu trebuie sa renuntati la alimentele preferate."
- friptura:  nu e nevoie sa renuntati la ea, trebuie taiata mai subtire pentru ca multe portii sunt groase cat un pui. Poti sa mananci friptura, dar sa fie si sanatoasa. 
- muschiul (in locul costitei) este cea mai slaba carne. Economisesti 91 de calorii, aproape 15,5 grame de grasime. 
- pastele: trebuie mancata o cantitate mai mica si trebuie puse in loc multe legume bogate in fibre. Cea mai buna inlocuitoare este anghinarea. Aceasta contine 4,5 grame de fibre si e foarte satioasa. Cand anghinarea ocupa un loc mai mare, ramane mai putin spatiu pentru paste.  
- cartofii copti cu smantana si cu unt: sunt bogati in fibre si potasiu, deci cartoful e o alegere buna. Insa smantana si untul nu sunt! Cel mai bun inlocuitor pentru cartoful copt e humusul din fasole neagra si smantana slaba.

10 lucruri din rutina zilnica esentiale pentru sanatate

10. Mancati un ou fiert tare!
Este o sursa puternica de proteine, continand 13% din cantitatea zilnica de proteine si doar 4% din cea de calorii. Si lupta impotriva fragilitatii, principala cauza a mortii fiind fragilitatea. Fiind foarte ocupati, le puteti fierbe duminica si le tineti toata saptamana la frigider.
9. Verificati-va scaunul! 
Primul lucru care trebuie verificat este CULOAREA acestuia: alb, negru sau rosu. Niciodata sa nu aiba culoarea alba! Daca e alb, inseamna ca vezica biliara e blocata, nu ajunge bila in scaun. Un alt lucru demn de luat in seama este ca numarul minim de scaune pe saptamana este de 3; multi oameni se frustreaza daca nu au scaun zilnic; numarul lor poate varia de la 3 pe saptamana, la 3 pe zi, cata vreme va simtiti confortabil si nu vi se schimba rutina. Daca aveti scaun o data pe zi, apoi de 3 ori pe saptamana, atunci nu e normal. Daca simtiti ca va ingrasati, nu e de la scaun, ci mancati prea mult.
8. Jumatate din fiecare masa/ farfurie sa fie din legume.
Multe persoane nu mananca suficiente legume. Impartiti farfuria in doua: jumatate legume, jumatate omleta, de exemplu. Felul principal sa fie separat. 
7. Luati jumatate de multivitamina dimineata si jumatate seara.
Va garanta ca organismul asimileaza tot de ce are nevoie, orice ar fi. Nu-i nevoie sa luati mii de pastile; dr. Oz spune ca-i plac anumite vitamine fiindca nu le luam din alimentatie. Multe vitamine sunt deja impartite in doua doze. Doza se stabilizeaza de-a lungul zilei, e ca la antibiotice: daca trebuie sa le iei de doua ori pe zi si le iei doar o data, nu esti acoperit pe toata durata zilei si microbii pot reaparea. Cele mai multe vitamine se "instaleaza" in intestinul subtire, care are o suprafata absorbanta. Colonul reabsoarbe doar apa; intestinul subtire ne ajuta, dar nu poate absorbi toate vitaminele deodata - acesta e motivul pentru care e bine sa impartiti in doua pastila. 
6. Un supliment cu un cocktail pentru stimularea oaselor.
Acesta contine: 1000 mg vitamina D3, 600 mg calciu si 400 mg magneziu. Se vorbeste atat de mult de ele, incat se gasesc in farmacii intr-o singura pastila. Nu mai aveti scuze, asa ca le puteti lua pe toate trei deodata. Problema cu vitaminele de mai sus este CUM se asimileaza in oase; calciul si magneziul nu sunt suficiente. Vitamina D e foarte importanta pentru a fixa calciul in oase. Motivul pentru care dr. Oz nu recomanda numai calciu este ca acesta te constipa; magneziul contraataca asta. Daca ai prea mult calciu, iei niste magneziu si ajuta. Daca nu avem suficienta vitamina D in corp, nu folosim eficient calciul din alimentele pe care le consumam. De asta am ajuns acum sa constientizam ce important e soarele pentru noi: e unul dintre lucrurile zilnice esentiale pentru a asimila vitamina D. 
5. Dormiti cel putin 7 ore pe noapte
Un studiu nou arata ca oamenii care nu dorm suficient nu au mintea la fel de apriga. Conform aceluiasi studiu, oamenii nu-si dau seama ca  mintea lor nu e la fel de apriga; ne vedem in continuare de viata,  insa daca nu dormiti suficient, cei mai multi nu va dati seama ca nu sunteti la fel de agili in gandire si nu aveti idei la fel de bune. Exista 4 lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a adormi mai repede si a dormi mai bine:
- cartile functioneaza, nu proiecteaza lumina ca televizorul sau calculatorul. Dar aveti nevoie si de o lumina de citit, alaturi de carte. Avand o lumina deasupra capului, va va stimula creierul si va va trezi. Nu vrem acest lucru, motiv pentru care cartea si lumina de citit merg impreuna. 
- un ceas desteptator care nu e electric deoarece lumina puternica a acestuia nu trebuie sa ne intre in ochi. Daca aveti totusi un ceas electric, intoarceti-l astfel incat lumina acestuia sa nu va bata in ochi. Altfel, se va activa glanda din creier care simte lumina.
- mastile demodate pentru ochi va ajuta sa dormiti pentru ca ele blocheaza lumina.
4. Faceti s e x
E o buna activitate  fizica, va apropie de partener si ajuta creierul sa creeze noi sinapse. Oamenii se gandesc la aceasta activitate in diferite feluri. Insa conform unui nou studiu, dr. Oz spune ca se gandeste la interconectivitatea celulelor si la protejarea de probleme neurologice si stres. 
3. Respirati si intindeti-va timp de 5 minute
Simplul gand ca trebuie sa respirati si sa va intindeti 5 minute va streseaza. Insa aceste 5 minute va pot prelungi viata cu cativa ani. In fiecare dimineata, e bine ca primul lucru pe care-l faceti e sa va intindeti. Cu picioarele lipite, va lasati cu mainile in jos, va relaxati soldurile si incercati sa va atingeti degetele de la picioare. Daca nu puteti, prindeti-va de coate. Acest lucru va relaxeaza mijlocul si soldurile si  e o cale buna de a va energiza corpul.
2. Eliminati zaharurile simple
Dr. Oz crede ca zaharurile simple sunt motivul epidemiei de obezitate din America: daca e alb sau procesat, scapati de el!  In ce se pot ascunde acestea? Daca scrie pe eticheta ca nu contine zahar, nu inseamna ca nu exista deloc! Zaharul poate fi ascuns, e bine sa citit ingredientele. Condimente, sosuri, lucruri care crezi ca sunt sanatoase (batoanele de cereale) au zahăr adăugat. Pe ambalaj trebuie trecute ingredientele (exemple de zaharuri simple: HFCS, vapori de suc de trestie, sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr de orez brun).

1. Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a trai mai mult și chiar a slăbi este să stați mai puțin jos și să vă mișcați mai mult!
 A sta jos e cel mai nesănătos lucru pe care-l puteti face zilnic, e ca o condamnare la moarte. Studiile arată ca fiecare oră din zi petrecută stand jos creste cu 11% riscul mortalității. Chiar mișcările de-a lungul zilei contează, chiar dacă doar te fâțâi puțin. Orice te pune putin in miscare ajuta fiindca ajuta la arderea caloriilor. Un pedometru este foarte bun pentru ca va puteti monitoriza pasii la sfarsitul zilei.

  • Care e misterul de dincolo de usa toaletei pentru femei?
 Vezica urinara are aceeasi dimensiune si la femei, si la barbati, in ea intrand 2 cani cu urina. Atunci de ce e coada la femei? Barbatii cred ca se intampla ceva acolo. Exista un motiv medical pentru aceasta diferenta si nu e dimensiunea vezicii: femeile au vezica sensibila. Cand esti o femeie tanara, cu o vezica tanara, pe masura ce bei, vezica poate cuprinde mare parte din Europa. Insa pe la varsta de 40 de ani, cand nivelul de estrogen fluctueaza, vezica si muschii ce o sustin se slabesc. Nu mai sunt simtiti ca inainte si devin hiperactivi si putina urina devine o problema. La 50 de ani, foarte putina urina ajunge: nu te mai poti tine si imediat ce bei ceva trebuie sa mergi la toaleta (deci chiar daca vezica nu e plina). 
Prima lectie: abtine-te, dar nu prea mult! Poate ca pare o nebunie, insa trebuie sa-ti controlezi vezica. Daca ai nevoie la toaleta si a trecut doar o ora si jumatate de data trecuta, e prea devreme.  Vezica trebuie sa se simta comod; fortati cu cate o jumatate de ora. Asteptati 3 ore intre urinari. 
A doua lectie: bea apa. Cand femeile se deshidrateaza, vezica li se irita. Nefiind urina in ea, te simti ca si cand trebuie sa mergi la toaleta. De aceea, apa trebuie bauta de-a lungul zilei pentru a modifica timpul cat rezistati fara sa urinati. 
 


  • Cele mai sanatoase alimente gasite in magazin:
 Sunt alimente care pot scadea riscul de: diabet, cancer si boli de inima. 
OREZUL NEGRU - contine aproape tot atatia antioxidanti ca si afinele, insa are un continut mai ridicat de FIBRE. Nu contine multe zaharuri. Culoarea inchisa il face unic; e important pentru reducerea riscului de boli de inima si cancer si imbunatateste si memoria.
PASTELE NEGRE - Cerneala caracatitei poate stopa cresterea de noi vase de sange, prevenind riscul aparitiei cancerului. Cerneala de caracatita are multe proprietati, cea mai importanta fiind cea ca  blocheaza evolutia vaselor de sange. 
Mancati alimente NEGRE!
 










joi, 9 august 2012

Bolile la rinichi - prevenirea lor. Alimente pentru un somn mai bun

Rinichii elimina toxinele si lichidele in exces din organism. Ei au grija ce trebuie sa contina urina ta, apoi o elimina. In exteriorul rinichiului exista un tesut tare 
care impinge "materialul" in mijloc, care apoi e colectat si dus in jos inspre vezica ("ureter in poza"). Iata insa imaginea unui rinichi bolnav al unei persoane hipertensive, la care nu mai observam acele cercuri, nici nu ne mai putem da seama unde sunt partile de tesut:
Rinichiul care l-a socat pe dr Oz este acesta, care arata asa din cauza chisturilor renale:


Aceasta e o problema genetica de care multa lume sufera, cand rinichii sunt inlocuiti de acele chisturi. Risti sa ai asa ceva daca esti afro-american, hispanicii au si ei un risc sporti, amerindienii. Exista elementul genetic. De asemenea, exista si indicii din istoria medicala. Daca ai avut probleme cu rinichii, poate ca ai avut asa ceva in organism. Care sunt insa indicatorii pentru asa ceva? Dr. Oz spune ca sunt importante tensiunea si glicemia. In mod ideal, tensiunea ar trebui sa fie 115 cu 75 si nu mai mare de 140 cu 90. Glicemia ar trebui sa fie intre 70 si 100 mg/ dl.Daca nu va incadrati in acele limite normale, rinichii vor incepe sa fie distrusi. Rinichii sanatosi filtreaza lichidele si urina de toxine. Sa presupunem ca aveti zahar in sange, atunci rinichii nu mai pot face acea filtrare si in organism asta se traduce prin umflaturi. Nu mai esti in stare sa scapi de lichide, asa ca te umfli. In plus, nu poti scapa nici de toxine, motiv pentru care incepi sa te simti extenuata. Cand ai putin zahar in rinichi sau glicemia ridicata, acestia nu-ti mai functioneaza iar toxinele nu mai ajung in urina. 
A aparut o noua cercetare asupra bolilor de rinichi, inainte era verificata creatinina, insa datorita noilor cercetari se pare ca deseori nu observam problema daca nu verificam si urina. Cand te duci la doctor, faci un test de sange, dar si unul de urina. 
Ce faci daca ai probleme cu rinichii? Trebuie sa mananci sanatos si sa elimini des. Nu trebuie sa mananci prea multa sare si e recomandat sa mananci CAISE si MORCOVI pentru ca acestia contin mult potasiu. Daca ai potasiu in sange, acesta inlocuieste sarea, ceea ce duce la scaderea tensiunii. Cel mai eficient mod de a scadea glicemia este sa SLABITI. 

  • MANCARURI PENTRU UN SOMN BUN
 - seminte de floarea-soarelui. Floarea-soarelui contine un aminoacid care ne ajunge la creier si ne stimuleaza; e foarte important si in lupta contra stresului (cand spargi semintele). Contin triptofan - o substanta gasita si in carnea de curcan.
- mierea - contine zahar, glucoza iar asta ii transmite creierului sa te faca mai putin alert. De aceea, cand mananci zahar, te simti mai putin alert. Insa nu trebuie luat mai mult de o lingura inainte de culcare!
banana - reprezinta un somnifer cu invelis, e foarte puternica, avand si potasiu, magneziu, iti relaxeaza muschii. Mananca o banana cu 2 ore inainte de culcare, insa nu lua si cu miere pentru ca va trebui mai apoi sa te pui pe slabit.

miercuri, 8 august 2012

Pilula anticonceptionala. Etichetele alimentelor. Cum se ia o multivitamina

Peste 80% dintre americani au luat anticonceptionale la un moment dat, insa apoi au incetat. Dr. Oz vrea sa ne arate ca, desi credem ca acestea pot creste riscul de cancer, pilulele ar putea de fapt sa previna cancerul. Acesta e motivul pentru care e bine sa analizati revenirea la pilula, mai ales dupa 40 de ani. Sa ne gandim la o menstruatie normala. Fiecare ovule eliberat din ovare o data pe luna. Daca nu sunteti insarcinata si  nu luati pilule, procesul continua. La fiecare 28 de zile se elibereaza cam 12-13 ovule.
Nu pare mult insa, pe durata vietii, inseamna circa 520 de ovule! Cu cat elibereaza mai multe ovule, cu atat creste riscul de cancer ovarian si al altor tipuri de cancer. Vestea buna e ca, si daca a incetat ovulatia, pot exista beneficii.
Cum poate fi folosita pilula in prevenirea cancerului? Dr. Oz a adus in platoul sau doi experti: Caroline Westhoff de la Universitatea Columbia (care a facut teste pentru autoritati si companii farmaceutice) si Judith Wolf, ginecolog specializat in oncologie, din Phoenix. Pilula contine doi hormoni, estrogen si progesteron. Asta stim cu totii. Cum previn acestia cancerul si sarcina?
CW: "Cand luam progesteron pentru prevenirea ovulatiei, estrogenul regleaza sangerarea si ovarul. Ovulatia nu mai are loc si procesul se stopeaza."
In zona pelviana se afla uterul si ovarele (plasate lateral); acolo se petrece "actiunea" din timpul ciclului menstrual: o data pe luna este eliberat un ovul. Cand e eliberat, acesta face o cicatrice pe suprafata ovarului:
Daca se elibereaza prea multe ovule si situatia se agraveaza? Apare cancerul, creste si prospera:

In uter, problema e alta. Anticonceptionalele previn eliberarea ovulului si protejeaza ovarul. Cantitatea de estrogen si natura ciclica cu care variaza poate duce, uneori, la formarea cancerului in uter.
Pilula, in schimb, va aduce un avantaj: incetineste evolutia membranei din uter si inhiba eliberarea ovulelor; astfel, nu se mai produc cicatrizari repetate.

JW: "Stim ca anticonceptionalele reduc riscul de cancer ovarian cu 50% daca femeia le ia cel putin 5 ani de-a lungul vietii. E interesant ca nu conteaza CAND o ia, deoarece protectia dureaza o viata. Iata mai jos un exemplu de uter si ovare sanatoase si o tumora de uter si una  de ovar:
Imaginati-va ca un ovul a iesit prin suprafata ovarului si a lasat in urma o cicatrice. Sunt multe alte exemple similare: fumatul lasa cicatrici pe suprafata pamantului; e la fel. Cicatricile pot duce la aparitia cancerului si astfel se observa acea masa uriasa. Uterul, in cazul cancerului, devine dens. Cu cat va asteptati ca pilulele sa reduca un cancer uterin? "E la fel cu cancerul endometrial care apare in membrana uterului. Progesteronul din anticonceptionale reduce acea membrana, or cresterea ei necontrolata duce la cancer." Se pare ca pilulele mai reduc o forma de cancer: cel de colon (ele reduc incidenta cu 20%). Cum poate o pilula sa reduca riscul de cancer ovarian, uterin si colorectal? JW- "Ipoteza este ca progesteronul reduce membrana uterului si poate avea acelasi efect asupra membranei colonului."
Care e varsta ideala la care femeile ar trebui sa ia pilula? CW - "Cinci ani e cel mai eficient; mai mult daca se poate, ar fi si mai bine. Orice femeie poate lua anticonceptionale oricand pe durata vietii. Cel mai adesea le iau femeile de 20 de ani, insa si cele de peste 40 de ani mai au  nevoie de protectie. Adesea apar dereglari in menstruatie, iar pilula rezolva asta."
Dr. Oz: "Sunt multe idei despre hormoni. Sunt precaut in a le prescrie oamenilor hormoni din cauza implicatiilor. Ne afecteaza in multe moduri corpul, insa avem multe date clare ca pilula reduce cancerul ovarian, uterin si de colon."
Intrebari din public:
- Pilula creste riscul de cancer mamar? Raspuns CW: "Trebuie sa ne intrebam asta.  Cancerul mamar e afectat de schimbarile hormonale. Studiile din ultimii ani arata ca anticonceptionalele nu modifica riscul de cancer mamar. In perioada in care femeia ia pilule, apare o mica diferenta, insa nu se mentine pe durata vietii. Riscul creste usor, insa dispare imediat ce nu se mai ia pilula. Efectul pe durata vietii e ca nu apar modificari." Dar riscul de cancer cervical (alta tumora legata de anticonceptionale)? Raspuns CW:  "Riscul de cancer cervical creste putin, insa daca se face regulat testul Papanicolau, poate fi detectat si controlat inainte sa devina cancer. Femeile care iau pilula ar trebui sa faca regulat testul, insa nu foarte des, ci o data la 2 ani". 
- Dupa 35 de ani, am auzit ca apare riscul de cheaguri de sange. Adevarat?  Raspuns JW: "Creste riscul de cheaguri de sange la femeile care iau pilule; daca nu au in familie cazuri de cheaguri de sange in picioare sau plamani, chiar si dupa 35 de ani riscul ramane scazut."
- Am auzit ca pilula te face sa te ingrasi. Raspuns JW: "Nu te ingrasa. Studiile arata ca nu exista nici un efect asupra greutatii la femeile care iau pilula fata de cele care n-o iau. Te ingrasi doar daca mananci mai multe calorii decat arzi."
Mi se pare nenatural sa-mi intrerup ciclul. Simt o ruptura cu corpul meu, insa vreau sa previn cancerul. Ce sa fac? Raspuns JW: "Spuneam ca, de-a lungul vietii, femeia are ovulatie de vreo 500 de ori. Inainte, perioada nu era asa de lunga, insa acum fetele incep menstruatia mai devreme. Femeile fac mai putini copii. Pe durata sarcinii si cat alapteaza, femeile nu ovuleaza, deci normal ca in trecut perioada era mai scurta decat e acum. Daca privim asa lucrurile, pilulele reprezinta o stare mai naturala decat cea in care suntem azi."
Medicii prescriu anticonceptionale si pentru a controla bufeurile si menopauza. Cum difera terapia hormonala de anticonceptionalele traditionale? CW raspunde: "Femeile peste 40 de ani pot trece printr-o perioada lunga numita perimenopauza, cand hormonii sunt neregulati. Au bufeuri si menstruatie neregulata, chiar risca sa ramana insarcinate, asa ca anticonceptionalele le dau o doza de hormoni ce controleaza bufeurile si menstruatia si care previne si sarcina. O doza mai mica de hormoni rezolva si celelalte probleme. Se recomanda administrarea de anticonceptionale pana la menopauza (cu siguranta pana la 50-52 de ani, daca femeia e sanatoasa)."
- Stiti daca terapia hormonala reduce incidenta cancerului ovarian? Raspuns CW: "Nu o reduce. Doar traditionala pilula poate avea acest avantaj."
Exista insa si EFECTE SECUNDARE si persoane carora NU LI SE RECOMANDA pilulele:
- femeile peste 35 de ani care fumeaza fiindca au un risc crescut de complicatii cardiovasculare. Daca aveti sub 35 de ani si fumati, va invitam sa renuntati la fumat pentru a fi in siguranta. 
- femeile cu cheaguri de sange la picioare sau plamani.
- femei cu forme de cancer pentru care sunt contraindicate pilulele. Daca o femeie a avut cancer mamar, probabil n-ar trebui sa ia anticonceptionale. 
Alte efecte secundare sunt: apetit sexual scazut, toane, dureri de cap, sani durerosi. Nici unul dintre aceste efecte nu e periculos. Sangerarile si sanii durerosi sunt efecte secundare temporare, legate de faptul ca organismul se obisnuieste cu pilula si care de obicei dispar de la sine. La unele femei, daca nu dispar in cateva luni, incercati o alta pilula, nu e ceva periculos. Cealalta problema - modificarea apetitului sexual - la orice femeie acesta se schimba in functie de diferite circumstante din viata, deci nu trebuie data vina pe pilula daca aveti 2 copii, mergeti si la serviciu si faceti si facultatea in acelasi timp! 

Pilulele regleaza menstruatia, scad anemia si atenueaza simptomele. Unele anticonceptionale reduc acneea si toanele legate de perimenopauza sau simptomele premenstruale. Sunt zeci de tipuri de pilule. Daca vreti sa preveniti cancerul uterin, ovarian si d colon, luati o pilula traditionala, cu nivel constant de estrogen si progesteron. Dr. Westhoff mentiona o anumita durata. Beneficiile apar destul de rapid. Studiile arata ca si dupa un an sau doi de administrare a pilulei apar avantaje. Insa marile avantaje se vad daca le luati mai mult de cinci ani. Daca simptomele apar la 45 de ani si pilula se administreaza la menopauza, mai apar beneficiile?  "Si femeile de acea varsta pot vedea avantaje in reglarea ciclului, in prevenirea problemelor osoase de dupa 40 de ani. Exista, dupa cum cred ca ati auzit deja, si pilulele care prelungesc ciclul." Ce ne puteti spune despre pericolul de a nu avea ciclu menstrual timp de 5 ani? Raspuns JW: "Nu pare sa existe un pericol. Pot fi avantaje in ce priveste simptomele si anemia. Singurul pericol e daca s-a produs o menopauza prematura. Daca femeia intra la menopauza la 40 de ani, lucruri precum: scaderea densitatii osoase, bufeuri, uscaciune vafinala etc. sunt daunatoare. Insa daca asta se produce din cauza pilule ce stopeaza dezvoltarea membranei uterului si inhiba menstruatia, atunci nu e nimic periculos."
- Dar dispozitivele intrauterine? Contin hormoni. Sunt la fel de eficiente? Raspuns CW: "Dispozitivele prescrise de medic, cu hormoni si cele cu cupru, par sa previna cancerul uterin. E un efect secundar benefic al dispozitivelor intrauterine. Insa nu exista dovezi ca previn cancerul ovarian."
Daca aveti intre 35-50 de ani, ati avut deja copii si aveti simptome de perimenopauza, sangerari neregulate, acnee, ganditi-va sa reveniti la pilula. Merita sa va ganditi la asta si sa profitati de avantajele de a o lua cinci ani. 
 







  • IDEI PRECONCEPUTE despre ALIMENTE si SANATATE
Dincolo de frazele aparent sanatoase, se ascunde realitatea nesanatoasa: sanatos, fara grasimi, cu cereale integrale etc. De unde stim ca e adevarat? 
- Fructe "usor indulcite" - nu inseamna nimic, nu e ceva reglementat de autoritati. Poate insemna oricat: de la 1 gr de zahar la 100 gr sau mai mult. Ar trebui sa cautati cuvintele: "fara adaos de zahar"
 - batoane, "sursa buna de fibre" - nu inseamna mare lucru. De unde mai putem lua fibre, cu exceptia produselor pe care scrie asta? Din fructe, cereale, legume ...conteaza insa si ce fel de fibre si cum ajung in organism. Pe multe alimente ambalate scrie "sursa buna de fibre", insa contin adaos de fibre care s-ar putea sa nu fie asa de benefice precum fibrele din: fructe, legume si cereale integrale. 
- iaurt cu "fructe adevarate" - veti fi surprinsi sa aflati va nu inseamna mare lucru. E de preferat sa mancati fructele adevarate decat asa ceva facut cu "fructe adevarate". Lucruri socante despre eticheta, suna prea bine sa fie adevarat. Alimentul pare bun, insa realitatea e ca fructele pe care le folosesc s-ar putea sa nu fie fructele de pe eticheta. Nu sunt obligati sa mentioneze exact ce fel de capsune sau afine folosesc si nici cantitatile nu sunt reglementate. Avantajele nu sunt semnificative, motiv pentru care dr. Oz il considera un produs fals. Verificati tot ce scrie, ce fel de fructe, verificati ingredientele. Ei pun putine fructe si va iau banii pe altceva. 
- cereale de ovaz fortificate facute "cu cereale integrale" - e fals pentru ca multe din aceste produse contin cantitati minime de cereale integrale si, de obicei, contin faina de porumb rafinata. Cautati produse cu grau integral 100% sau cu alta cereala. Daca nu apare pe eticheta, nu conteaza. Doar asa stiti ca primiti ceea ce ati platit. 

 Probabil cea mai mare minciuna legata de suplimente este de cum se ia o multivitamina. Daca nu aveti o dieta perfecta, multivitamina va ajuta. Insa ea trebuie luata in felul urmator: trebuie taiata in doua si sa luati jumatate dimineata si jumatate la cina. E dificil sa absorbiti toata multivitamina odata. Metabolismul e diferit dimineata fata de seara, asa ca trebuie sa fie la un nivel egal. Faceti-va un obicei din a le taia. Nu e indicat sa luati o multivitamina intreaga dimineata si o alta seara, fiindca mai mult nu inseamna mai bine.
Uleiul de peste e grozav, e probabil cel mai important supliment, insa exista si o problema. Nu trebuie sa luati ulei de peste pentru aportul de Omega-3 pentru ca exista si alte surse! Pestii nu produc Omega-3, ci iau grasimile din alge. Puteti lua Omega-3 pe baza de alge direct de la sursa si astfel puteti scapa de respiratia cu parfum de peste. Acestea sunt mai bune si mai benefice pentru mediu si nu contin toxine. 
Vitamina C - multi iau aceasta vitamina pentru a preveni racelile. Problema e ca nu absorbim eficient vitamina C si multa se elimina prin urina. Dr. Oz recomanda doze de 60 mg si nu de o mie, fiindca acelea nu raman suficient timp in corp. Nu strica, insa irositi banii si nu castigati nimic. Luati-o in doze mici. Daca o luati indiferent daca sunteti raciti sau nu, e alegerea isteata. Functioneaza mai bine preventiv, neexistand dovezi concludente ca functioneaza dupa raceala.


  • Cele mai mari minciuni despre produsele anti-imbatranire, care, de fapt, va imbatranesc! 
  Pielea ridata - De ce acoperi ridurile cu fond de ten lichid? Problemele cu fondul de ten au de-a face cu zona unde-l aplicam, fiindca poate intra gresit in piele. Trebuie aplicata o baza cu silicon (face primer silicone-based) si abia apoi fondul de ten: camufleaza ridurile si arata mai bine. 
Tenul mat - Minciuna este ca trebuie sa exfoliati zilnic. Cand apar pete rosii si tenul se usuca, exfolierea poate slabi si mai mult pielea. Faceti asta la doua zile si evitati produsele dure, abrazive, folositi ceva foarte delicat.  Tratati-va fata ca pe funduletul unui bebelus (cu prosopel pentru bebe), hraniti-o. 
Tenul uscat - Minciuna e ca dusurile sunt mai bune decat baile. E ingrijoratoare caldura din dus. Baile pot fi la fel de hidratante ca si dusurile si nu usuca pielea. Un dus lung este o problema, oricum ar fi. Cand faceti baie, din cand in cand puteti folosi faina coloidala de ovaz ("colloidal oatmeal"): pluteste la suprafata si maximizeaza contactul cu pielea, nelasand-o sa se usuce. 
Sarea de mare e prezentata ca fiind mai sanatoasa decat cea de masa, insa de fapt are acelasi continut de sodiu. Folositi plante aromatice si condimente pentru mancare!






marți, 7 august 2012

Doctor Oz - Dieta Dukan. Constipatia

Doctorul Oz discuta despre o noua dieta din Franta care promite sa fie solutia pentru pierderea in greutate pe care ati asteptat-o: dieta Dukan. Stim despre ea ca se lauda ca poti sa mananci tot ce vrei fara sa te ingrasi.  Nicio  alta dieta de la Atkins incoace nu a provocat o nebunie media atat de mare.  Doctorul Pierre Dukan raspunde intrebarilor dr. Oz, care e curios sa afle care e diferenta intre aceasta dieta si Atkins:
PD - "Marea diferenta are legatura cu grasimile, pentru ca dieta Atkins spune ca nu ai voie deloc carbohidrati, dar poti manca oricate proteine si grasimi  vrei. Dieta mea spune ca nu ai voie deloc grasimi. Singurele grasimi permise sunt cele din peste si oua." Dieta Dukan are 4 faze, daca le urmezi pe toate, dr. Dukan promite ca poti manca orice vrei fara sa iei deloc in greutate.
DO - "Spuneti ca 6 zile poti manca orice vrei, atata timp cat esti cuminte intr-o zi. Cum e posibil?"
PD - "Pare a fi magie, dar nu e. Pentru ca inveti cum sa mananci normal. Dupa aceea, nu trebuie decat sa respecti 3 reguli simple si la obiect, dar nu sunt negociabile."
Dr. Oz a comparat cele doua diete in cel mai simplu mod. Atkins are o regula foarte clara pentru carbohidrati: nu mancati prea multi! Si in dieta Dukan, carbohidratii trebuie sa fie putini. In ceea ce priveste grasimile, Atkins spune ca poti manca cate vrei, insa in dieta Dukan trebuie sa mananci alimente cu putine grasimi. Dar daca nu mai ai carbohidrati si grasimi, ce a mai ramas? Proteinele: aceasta dieta contine multe proteine, aceasta e marea diferenta. Atkins spune ca, pe termen lung, trebuie sa respecti acest plan la nesfarsit (nu vei consuma multi carbohidrati pentru tot restul vietii). Probabil de aceea dieta Dukan a devenit atat de populara: poti manca orice vrei timp de 6 zile, cu conditia ca in a 7-a sa mananci ceva cu totul diferit.
Doctorul Oz a invitat cativa experti de talie mondiala in ceea ce priveste pierderea in greutate: Caroline Apovian - directoarea Centrului de Nutritie si Control al Greutatii la Univ. Boston, Joel Fuhrman - fondatorul Centrului pentru Medicina Nutritionala si autorul cartii "Eat to live", fiziologul si nutritionistul Heidi Skolnik. Fiind intrebata ce criterii are in vedere pentru a vedea daca o dieta functioneaza sau nu, Caroline Apovian spune ca "aceasta trebuie sa te tina in actiune si trebuie sa poti tine kg la distanta. Caut o dieta care sa te faca sa te simti plin, pentru a putea slabi." iar dr. Furman cauta o "dieta care functioneaza pe termen lung, iti stabilizeaza greutatea, dar e sigura si pe termen lung si pe termen scurt, nu creste riscul de imbolnavire sau, poate, de moarte prematura." Heidi o vede ca pe "un inceput spre un comportament mai bun. La final, comportamentul este cel care creeaza succesul pe termen lung."
  • Cele 4 faze ale dietei Dukan sunt:
FAZA DE ATAC - dureaza intre 1 si 10 zile, in functie de cat vrei sa slabesti. Pentru cei care doresc sa slabeasca 10 kg, vei urma aceasta faza cam o saptamana. Se pot manca oricate proteine slabe si cate calorii doresti. Nu exista nicio restrictie cu privire la calorii. Se pot manca si produse lactate simple, fara grasimi (iaurt slab, de exemplu). Atata timp cat nu contin grasimi, sunt in regula. Dukan spune ca, desi exista zahar in iaurt si alte lactate fara grasimi, carbohidratii nu ridica glucoza. Nu au efectele negative ale majoritatii carbohidratilor. Arma secreta pe parcursul dietei sunt TARATELE DE OVAZ ("oat bran") din care e necesara 1 si 1/2 lingurite zilnic. Pentru ca sunt bogate in fibre, taratele de ovaz le permit oamenilor sa se simta satui si ii fac sa mearga in mod regulat la toaleta pentru treaba mare. 
Acestea sunt alimentele pentru o zi obisnuita:
-micul-dejun: oua si un iaurt cu putine grasimi (lactate fara grasimi);
- pranz: puteti avea o bucata de somon (sau alt peste) si o clatita cu tarate de ovaz (facuta din albusuri de ou si tarate de ovaz). Nu incalcati regimul!
- cina: o masa simpla, cu proteine si FARA carbohidrati


La sfarsitul acestei perioade de o saptamana, daca aveti cu peste 10 kg mai mult decat greutatea normala, dr. Dukan spune ca va puteti astepta sa slabiti pana la 5 kg. Dar e oare sanatos asa, fara carbohidrati? Dr. Apovian raspunde: "Nu uitati, e vorba de doar o saptamana, maxim 10 zile. Corpul vostru stie ce sa faca atunci cand nu primeste carbohidrati. E foarte important pentru creier sa functioneze cu glucoza, astfel incat corpul sa poata intra in cetoza pentru a produce combustibilul de urgenta de care are nevoie corpul. Iar apoi arzi grasimile, asa ca pentru 10 zile nu exista nici un risc, pentru ca ardeti rezervele de grasimi."
DO - "Dr. Fuhrman,va faceti griji cand va ganditi ca cineva slabeste atat de mult intr-o singura saptamana?"
JF: - "Asa este. Nu poti slabi mai mult de 500 gr pe zi, deci daca slabesti 5 kg intr-o saptamana, jumatate din cantitate este reprezentata de apa din corp, pentru ca cetoza provoaca deshidratare, iar aceasta te face sa pierzi electroliti precum potasiu si magneziu, si inunzi corpul cu acid uric. Astfel, acizii grasi, acidul uric, pierderea de electroliti si deshidratarea pot fi periculoase chiar si intr-o perioada scurta de timp. In literatura medicala e mentionat cazul unei fete de 16 ani care a murit din cauza ca a urmat timp de 2 saptamani un regim cu proteine. Asa ca exista un semn de intrebare si trebuie sa fim atenti cu diete atat de radicale. "

FAZA DE CROAZIERA - se continua consumul alimentelor din faza 1. Insa acum se poate adauga un alt aliment: legume fara amidon, din 2 in 2 zile.
 E o mare schimbare, iti da mult mai multa flexibilitate, dar trebuie sa ramai in aceasta faza de croaziera mai mult timp. Dar iata un exemplu de ce puteti manca acum:
- micul-dejun: la el puteti adauga (pe langa cele din faza anterioara), broccoli sau o salata cu carne slaba (ex.: bucati de sunca de curcan). 
Trebuie sa continuati cu faza de croaziera pana ce ajungeti la greutatea dorita. Pentru o persoana care doreste sa slabeasca 10 kg, poate dura 10 saptamani, dar daca vreti sa slabiti mai mult, puteti sa o urmati mai mult si pare sa fie eficienta in cazul celor care au incercat-o. Dar, ATENTIE: nu trebuie sa luati in fiecare zi toti nutrientii care lupta impotriva bolilor, pe care ii luati din legumele mult laudate (broccoli, conopida, vanata, zucchini), ci o data la 2 zile.

FAZA DE CONSOLIDARE - e faza care stabilizeaza pierderea in greutate. Aici spune dr. Dukan ca esueaza de multe ori alte diete. Faza aceasta se refera la o idee de baza: poti reintroduce carbohidratii in dieta, in cantitati mici: putine fructe, cereale integrale, putine grasimi in branza. Cealalta mare schimbare e ca puteti avea 2 mese festive pe saptamana.
2 mese in timpul carora puteti manca orice vreti: pizza si un burger, cu putin vin. Nu chiar s-o faceti lata; fara caviar; nu puteti avea 4000 calorii la o masa. 
Dar, ne intoarcem o data pe saptamana la faza de atac cand mancam doar proteine. Adaugarea carbohidratilor ne scoate din faza de cetoza. Mentinerea acestei faze pentru o perioada mai lunga de timp poate face mai mult rau. Pentru un diabetic care are probleme cu rinichii, faza de cetoza poate arde rinichiul si crea probleme permanente. Reintroducerea carbohidratilor opreste cetoza si potentialul de distrugere.
FAZA DE STABILIZARE - Uitati cele 3 reguli pe care trebuie sa le respectati.
1.  Prima este ca, o zi pe saptamana, trebuie sa mancati doar proteine (trebuie sa fie aceeasi zi in fiecare saptamana); daca alegeti joia ca zi de proteine, faza de atac se va repeta in fiecare joi. 
2. Regula a doua este ca trebuie sa aveti taratele de ovaz (3 lingurite/ zi - o cantitate sanatoasa de fibre ce va mentine satul). Trebuie sa faceti asta pentru tot restul vietii. 
3. Regula a treia este sa nu urcati cu liftul sau scarile rulante! Mergeti cam 30 de minute pe zi, lucru pe care-l veti face pe tot restul vietii. 
Cu aceste 3 reguli, a manca tot ce vrei in celelalte zile ale saptamanii, pare prea frumos sa fie adevarat. E normal sa-ti faci griji ca te poti ingrasa daca mananci alimente "interzise". Dukan recunoaste ca, daca incepi sa iei din nou in greutate, trebuie sa te intorci la dieta cu putini carbohidrati. Trebuie sa faci repede saltul inapoi, altfel te vei ingrasa la loc.

Rezultatul final al expertilor invitati de dr Oz (pe o scara de la 1 la 10) este:
-Nota 8 din partea dr. Apovian: "Imi place structura oferita de aceasta dieta . Ea iti ofera un inceput in forta, prin faza de atac cand mananci proteine. Te saturi cu acestea, vezi cum slabesti (chiar daca e apa in mare parte), insa te simti bine cu tine si exista mai multe faze care ofera structura, care te tin in actiune. Singurul motiv pentru care nu i-am dat 10 este pentru ca nu sunt sigura ca americanii pot urma ultima faza. Ramane de vazut daca americanii pot face ce au facut francezii: sa manance rezonabil, fara sa exagereze. Mediul din State ofera prea multa mancare care contine prea multe grasimi si zaharuri."
- Nota 1 din partea dr. Fuhrman "pentru ca nu pot da mai putin de atat. Cred ca acest program e una dintre cele mai periculoase diete cu grasimi de care am auzit vreodata. Oamenii pierd multe kg la inceput si le pun la loc. Cand faci asta, pe inima apar cele mai periculoase depuneri, cele care duc la atacuri de cord. Iar greutatea care tot creste si scade, cu multe proteine, creste nivelul unui hormon numit IGF1, crescand riscul de cancer la san. Am aruncat pe fereastra tot ce am invatat despre stiinta si nutritie si ne intoarcem la acele lucruri periculoase pe care le faceam acum 20 ani cand am realizat ca dietele bogate in proteine sunt periculoase. 
- Nota 5 din partea lui Heidi Skolnik pentru ca "e vorba de proteine slabe. Imi place ca include  multe legume si-mi place ca presupune mers pe jos, poate e o poarta spre mai multa miscare. Dar pierde puncte pentru ca e saraca in grasimi, ceea ce e greu de urmat si grasimile sunt foarte importante. Ultima veste e ca dieta mediteraneana e mai bogata in grasimi, dar conteaza tipul de grasimi. Eliminarea sau limitarea consumului de fructe nu parea prea logic pentru mine."
Parerea personala a dr. Oz, dupa ce a petrecut mult timp cercetand aceasta dieta si vorbind si cu dr. Dukan, e ca "va ajuta sa slabiti repede - lucru ce va ofera mandria ca sunteti capabili sa faceti asta - si, chiar daca exista multe diete care fac acelasi lucru, mi-a placut la dieta Dukan ca va ofera unelte de control pe termen lung.  Va duce de la faza de atac la cea in care puteti adauga legume si, apoi, va ofera posibilitatea de a fi mai flexibil, cu fructe si carbohidrati simpli. Va duce in directia buna. Modificarea mea e in faza festiva. In timpul consolidarii, vreau sa mentineti scazut nivelul de carbohidrati: cat mai putini carbohidrati albi simpli, mai ales in partea tarzie a consolidarii si in cea a stabilizarii. Am spus de nenumarate ori ca cea mai buna metoda de a slabi e sa mananci o dieta sanatoasa si echilibrata, insa nu merge asa pentru toata lumea. Pentru sanatatea voastra, e mai important sa slabiti si sa va mentineti asa, decat sa mentineti zilnic in echilibru fiecare nutrient. Atata timp cat nu ramaneti prea mult in aceste faze, corpul va poate urma. Insa daca tot slabiti si va ingrasati, vreau sa modificati dieta mai mult pentru a respecta liniile discutate mai sus."

CONSTIPATIA:
 Exista un motiv secret pentru care aveti dereglari: medicamentele luate fara reteta. Cand observam intestinele, trebuie sa fim atenti la cateva lucruri, unul dintre cele mai importante este flexibilitatea. Muschii intestinului imping scaunul inspre rect. Insa daca ai mancat ce nu trebuie sau ai luat medicamente nepotrivite, excrementele se pot intari; sunt mai tari, mai grele si nu le puteti elimina. Cand se schimba textura si forma excrementelor, apar si hemoroizii. Tot in cazul in care luati medicamente, e posibil ca acestea sa paralizeze muschiul, deci scaunul nu poate fi "tinut" de catre muschiul intestinului si - se face "mizerie". Trebuie sa poti avea muschi functionali si excremente care au forma si textura potrivite pentru a le putea elimina. Medicamentele pot schimba ambele lucruri. 
Asa ca, daca esti constipat, sucul de aloe vera  e unul dintre lucrurile recomandate de catre dr. Oz: 150 mg de suc de aloe vera va va relaxa suficient pentru a va simti bine. 


ARATATI MAI BINE IN COSTUMUL DE BAIE:
1. Primul secret de slabire sunt alunele INCA. Alunele inca sunt o samanta, au o coaja pe ele si sunt minunate pentru a controla pofta de mancare, au o mica proteina care ajuta.
2. Al doilea secret sunt FLOTARILE. Ele tonifica intregul corp, inclusiv muschii din brate.
3. Al treilea secret este sa mancati PESTE. Acizii grasi esentiali  fortifica pielea si acopera toate imperfectiunile. 
 



METODE SIMPLE DE A RAMANE ALERTI SI MOTIVATI:
 1. Care supliment e mai bun pentru a te energiza: coenzima Q10, vitamina A sau radacina de valeriana
2. Care dintre aceste ceaiuri va va ajuta sa ramaneti in alerta pe parcursul zilei:  scortisoara, hibiscus sau ceaiul oolong? 
3. Care activitate va va energiza: sa strangeti pumnul, sa va ridicati pe varfuri sau sa va masati tamplele? Va face sa cresteti circulatia sangelui.